Místostarosta Krumlova Uhlíř není inženýr, upozornil anonym. Titul nebudu používat, reagoval politik

Uvolněného místostarostu Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích z neoprávněného používání titulu inženýr. Uhlíř v úterý oznámil, že už jej nebude používat. Údajně se tak rozhodl na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal zpracovat. Vysvětlení po něm požaduje i opozice. Případ ve čtvrtek projednají krumlovští zastupitelé. V koalici má Uhlíř důvěru, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že jeho odvolání iniciovat nebude. Uhlíř bude dál používat titul MBA, rezignaci nezvažuje.

„Obrátil jsem se na ministerstvo školství, kde jsem dostal nějaké doporučení. Potom na Vysokou školu ekonomickou, na americkou ambasádu, protože se jednalo o americkou školu. Také jsem si nechal zpracovat – a to je zásadní – posudek advokátní kanceláře. Závěr posudku je, že na základě předložených dokumentů, a především nostrifikační doložky nemohou jednoznačně říct, že titul je užíván oprávněně,“ řekl Uhlíř.

Místostarosta dodal, že právě z tohoto důvodu se rozhodl titul inženýr od úterý nepoužívat, a to až do doby „vyřešení s Vysokou školou ekonomickou nebo s ministerstvem školství“. Ve veřejných zdrojích nechá opravit uváděný titul na své náklady. Zároveň hodlá dál podnikat kroky, aby používání inženýrského titulu obhájil.

Uhlíř už dříve odmítl, že titul používá neoprávněně. Uvedl, že při studiu na ostravské pobočce Newport University získal titul MBA, české úřady zapsaly do databáze obyvatel i do občanského průkazu titul inženýr.

V úterý řekl, že pobočku americké univerzity absolvoval v 90. letech a získal nostrifikační protokol, že může užívat titul inženýr v oboru ekonomie a managementu. Dodal, že mu inženýrský titul v životě žádnou výhodu nepřinesl.

Podle ministerstva škola titul vydávat nemohla

Ministerstvo školství uvedlo, že titul inženýr zmíněná škola vydávat nemohla. „Newport International University Ostrava nikdy nebyla českou soukromou vysokou školou. Inženýr je český akademický vysokoškolský titul, který může udílet jen česká veřejná nebo soukromá vysoká škola, nikoliv zahraniční univerzita,“ uvedla v odpovědi krumlovským opozičním zastupitelům Lucie Sedláková z resortu školství.

Uhlíře opozice kritizuje, mimo jiné i bývalý místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). „Jestli někdo neoprávněně užíval titul, tak podváděl veřejnost. To je základní problém a já si myslím, že podvádět se nemá. Hlavně žádáme, aby to prokázal, a věci, které se nám dostaly do rukou, svědčí o tom, že to tak bylo (že podváděl). Je to kauza, která je v naší republice obvyklá, ale lidé, kteří vykonávají veřejné funkce, by takové věci dělat neměli,“ řekl.

Možný začátek kauzy Uhlíř spatřuje v tom, že v červnu odešel z koalice zástupce hnutí Žijeme Krumlovem, které má jednoho zastupitele. Lídr hnutí Vojtěch Němec zároveň rezignoval na pozici jednatele městské společnosti Českokrumlovský rozvojový fond. Němec uvedl, že ostatní hnutí z koalice stále porušovala koaliční smlouvu. Vedení města jeho slova odmítlo. „Když odešel (Němec) z koalice, zastupitelé dostali informace z anonymních e-mailů,“ řekl Uhlíř. 

Koalice má v Krumlově 14 zastupitelů z 23. Tvoří ji zástupci stran a hnutí ANO, Občané patrioti, ČK rozumem a srdcem – Nezávislí, ODS a Krumlováci. Komunální volby v Českém Krumlově vyhrálo loni ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu. Druzí skončili Občané patrioti se třemi mandáty. Třetí lidovci mají tři zastupitele. Čtvrtí ČK rozumem a srdcem – Nezávislí drží tři mandáty, dva zastupitele mají na pátém místě Jihočeši 2012. Šestá byla ODS se dvěma mandáty.

Po jednom mandátu získali Nezávislí a Zelení, pak také Společně pro Krumlov (TOP 09), KSČM, Žijeme Krumlovem a Krumlováci. Do zastupitelstva se dostalo všech 11 kandidujících stran a hnutí. Voleb se ve městě, kde žije asi 13 tisíc lidí, zúčastnilo 40,71 procenta voličů.

Dalibor Uhlíř loni kandidoval i do Senátu a byl dříve také členem hnutí Trikolora.