TÉMA

Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Místostarosta Krumlova Uhlíř není inženýr, upozornil anonym. Titul nebudu používat, reagoval politik

Uvolněného místostarostu Českého Krumlova Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem – Nezávislí) obvinili někteří lidé anonymně na sociálních sítích z neoprávněného používání titulu inženýr. Uhlíř v úterý oznámil, že už jej nebude používat. Údajně se tak rozhodl na základě posudku advokátní kanceláře, který si nechal zpracovat. Vysvětlení po něm požaduje i opozice. Případ ve čtvrtek projednají krumlovští zastupitelé. V koalici má Uhlíř důvěru, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO) s tím, že jeho odvolání iniciovat nebude. Uhlíř bude dál používat titul MBA, rezignaci nezvažuje.
29. 8. 2023|

K hlasovacím urnám ve 33 obcích přišlo v průměru 70 procent voličů. Nejvyšší účast byla v Hradišti na Rokycansku

K sobotním komunálním volbám, které proběhly ve 33 obcích v Čechách a na Moravě, přišlo v průměru sedmdesát procent voličů. Téměř stoprocentní byla účast v Hradišti na Rokycansku, kde z 37 voličů nepřišel hlasovat pouze jeden. Naopak nejnižší účast byla ve Lhánicích na Třebíčsku, kde odvolilo 46,88 procenta ze 128 voličů, oznámil mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jan Cieslar. Loni v září v celorepublikových obecních volbách dosáhla průměrná účast 46 procent.
26. 3. 2023Aktualizováno26. 3. 2023, 12:53|

Obyvatelé víc než tří desítek obcí si volili nové zastupitele

Celkem třiatřicet obcí získá nová zastupitelstva namísto těch, která se od loňských zářijových voleb rozpadla. Sobotní volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích a městech se volilo jen v březnu 2015, tehdy jich bylo dvaačtyřicet. V nekterých obcích volební účast podle předběžných čísel přesáhla sedmdesát procent. Třeba v Křenovicích na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku to bylo kolem sedmdesáti procent lidí.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:02|

V Kvasinách se zdlouhavě hledá starosta. Ve Škodovce je prý víc peněz a méně starostí

Půl roku od komunálních voleb zůstávají Kvasiny na Rychnovsku bez nového vedení obce. Řídí je stará rada a dosavadní starostka Alice Nováková (za KDU-ČSL). Už loni před volbami avizovala, že ve funkci pokračovat nechce. Nástupce zastupitelé ale zatím nezvolili.
14. 3. 2023|

Asociaci krajů dál povede Martin Kuba. Novým místopředsedou bude Martin Půta

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (SLK), který vystřídá Ivo Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Kuba a Půta byli ve čtvrtek na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor, uvedla mluvčí asociace Hana Brožková.
8. 12. 2022|

Zastupitelstvo Opatovic nad Labem přišlo o jednoho člena, radu obce tak zvolit nesmí

V Česku jsou pořád města a obce, kde ani dva měsíce od komunálních voleb nemají dohodnuté radniční koalice. Je to případ i Opatovic nad Labem na Pardubicku, které zatím pořád řídí předchozí vedení se starostou Pavlem Kohoutem (nestr.). Důvodem toho, proč v Opatovicích nejsou schopní se dohodnout, jsou spory mezi místními obyvateli i mezi dvěma skupinami v zastupitelstvu.
21. 11. 2022|

Nové pražské zastupitelstvo poprvé jednalo, ustavující schůze se táhla řadu hodin

Noví pražští zastupitelé více než deset hodin jednali na ustavujícím zasedání. Složili na něm slib, zvolili členy tří magistrátních výborů, které musí ustavit podle zákona, a rovněž schválili dva materiály, které nesnesou odkladu. Následovala diskuse, při níž se začali přít a vzájemně osočovat, a to zejména u dokumentu týkajícího se korupční kauzy Dozimetr a auditů v městských společnostech. Již ráno při schválení programu se domluvili, že čtvrteční zasedání přeruší do 24. listopadu, kdy by se mělo volit nové vedení metropole. K přerušení nakonec došlo po osmé hodině večer.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:34|

Primátorkou Českých Budějovic bude poprvé žena, stane se jí Dagmar Škodová Parmová

České Budějovice povede koalice ODS, Společně pro Budějovice, Piráti a Jihočeši 2012. Dohromady má 23 zastupitelů z 45. Primátorkou bude poprvé v historii Českých Budějovic žena, stane se jí Dagmar Škodová Parmová (ODS). Zástupci zmíněných politických subjektů v pondělí podepsali memorandum o vytvoření koalice.
10. 10. 2022|

Jeseník, Chrudim nebo Cheb. Další města už znají své nové vedení

V dalších městech v Česku už je jasno o nových koalicích po komunálních volbách. Například v jedenáctitisícovém Jeseníku se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí Jeseník srdcem s uskupením PRO JESENÍK. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů. Jejich zástupci v pátek podepsali memorandum o spolupráci. V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. I tam se už strany a hnutí domluvily na společném postupu. Opavu povede koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy a Zelená pro Opavu. V Teplicích končí dlouhá éra primátorů z ODS, nově připadne post ANO, občanští demokraté ale budou v radě též.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 19:20|

Vznikají další nové koalice. Jasno už má Jindřichův Hradec, Nový Jičín či Svitavy

Další města v Česku už mají jasno v tom, kdo je povede v příštích čtyřech letech. Například v čele Nového Jičína zůstane stávající koalice ANO, KDU-ČSL, ODS a Strana Zelených s Piráty, TOP 09 a STAN.  Karvinou povede ČSSD, která volby vyhrála s více než 51 procenty. Ke spolupráci ale zřejmě přizve ANO. V Jindřichově Hradci na jihu Čech se vítězné ANO domluvilo na koalici s ODS, STAN a hnutím Společně s Piráty. Ve Svitavách bude vládnout Sdružení pro město Svitavy spolu s ODS, KDU-ČSL a 3PK – Pro prosperující Svitavy. Dohoda vzniká už i v Kroměříži.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 21:43|

Plzeňští Piráti a Starostové dohodli koalici s ANO a PRO Plzeň. Podpory SPD se vzdali

V Plzni bude vládnout koalice ANO, Piráti a STAN, nově s podporou PRO Plzeň. Lídři se vzdali podpory SPD a už podepsali memorandum o spolupráci. Proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně se už dříve v neděli postavil jejich předseda Ivan Bartoš. Proti vznikající koalici v Plzni, která by se opírala o podporu SPD, se vymezil i Vít Rakušan (STAN).
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 22:06|

Komunální volby: ANO zvítězilo ve většině krajských měst, Praha se blíží k sečtení

ANO vyhrálo komunální volby ve většině statutárních měst, ze 13 krajských měst mělo před nedělní jednou hodinou v noci jisté vítězství v osmi z nich. Ve zbylých pěti krajských městech uspěly vládní strany. V Praze vede koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, v Brně zvítězila koalice ODS a TOP 09. V Liberci figurovala na prvním místě koalice Starostů pro Liberecký kraj (SLK) s TOP 09 a KDU-ČSL, která nakonec první místo uhájila. V Českých Budějovicích zvítězila ODS. V Plzni SPOLU těsně předstihlo ANO.
24. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 00:51|

Volby 2022: Kdo, kdy a kde může volit? Co dělat, když nebudu moct do volební místnosti?

Českou republiku v pátek a v sobotu čekají volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Pokud se voliči nemohou dostavit do volební místnosti, stejně jako u jiných voleb si budou moci zažádat o přenosnou volební urnu. Voličský průkaz ale v komunálních volbách vyřídit nelze. Ten bude možné využít jen pro hlasování o kandidátech do Senátu. Ze zahraničí letos nepůjde volit vůbec, stejně jako se nepočítá s covidovými drive-in volebními místnostmi.
20. 9. 2022|

REPORTÁŽ: Lipnice půjde k volbám poprvé jako město. Nový titul ji před starými problémy neochránil

Ještě před čtyřmi roky obyvatelé Lipnice nad Sázavou volili své zástupce na obecní úřad, letos je budou dosazovat už do městského zastupitelstva. Čekají je první komunální volby poté, co se obec u Havlíčkova Brodu asi po 170 letech znovu stala městem. Na status sídla jsou místní většinou hrdí, nový titul ale Lipnici mnoho změn nepřinesl.
19. 9. 2022|

V pátek je poslední možnost písemně požádat o voličský průkaz pro senátní volby

Lidé mají v pátek poslední možnost písemně požádat o voličský průkaz pro nadcházející senátní volby. Využít toho budou moci především Češi s trvalým bydlištěm v cizině. Na rozdíl od sněmovních a prezidentských voleb nebudou moci vybírat senátory na zastupitelských úřadech, museli by se kvůli tomu vrátit do Česka.
16. 9. 2022|

Přípravy voleb vrcholí. Hlasovací lístky dorazily z tiskáren na radnice

V obcích po celém Česku v těchto dnech naposledy zasedají dosavadní zastupitelé. Už za dva týdny si budou lidé vybírat nové složení radnic a ve třetině republiky také zástupce do Senátu. Přípravy na hlasování se přesunuly na radnice, které už dostaly vytištěné hlasovací lístky kandidujících subjektů.
10. 9. 2022|

Přehledně: Kdy, kde a jak hlasovat v komunálních a senátních volbách

Ve dnech 23. a 24. září 2022 se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí a třetiny Senátu. Případné druhé kolo do horní komory pak o týden později. Web ČT24 přináší všechny informace, které potřebujete k úspěšnému odevzdání svého hlasu.
26. 8. 2022|

Projděte si kandidující v letošních volbách a vyzkoušejte si výběr nanečisto

Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí a první kolo hlasování o třetině Senátu. Díky aplikaci na webu ČT24 se můžete seznámit s přehledy kandidujících a rovněž si vyzkoušet svůj výběr nanečisto. Ten je pak možné si stáhnout jako dokument, v němž najdete i základní pokyny pro voliče.
25. 8. 2022|

Uprchlíci musí řešit bydlení i po vlastní ose. Na další vlnu běženců jsme ale připraveni, řekl Rakušan

Uprchlíci z Ukrajiny by si měli řešit ubytování i po vlastní linii. Hledání vlastního bydlení by je navíc mohlo motivovat k opuštění hlavního města. V pondělních Událostech, komentářích to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Praha v úterý uzavírá stanový tábor pro uprchlíky z Ukrajiny v Malešicích. Podle Rakušana je Česko v případě potřeby připraveno tábory znovu zřídit. Pozemek v Malešicích zůstane jako záloha.
26. 7. 2022|