Jeseník, Chrudim nebo Cheb. Další města už znají své nové vedení

V dalších městech v Česku už je jasno o nových koalicích po komunálních volbách. Například v jedenáctitisícovém Jeseníku se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí Jeseník srdcem s uskupením PRO JESENÍK. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů. Jejich zástupci v pátek podepsali memorandum o spolupráci. V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. I tam se už strany a hnutí domluvily na společném postupu. Opavu povede koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy a Zelená pro Opavu. V Teplicích končí dlouhá éra primátorů z ODS, nově připadne post ANO, občanští demokraté ale budou v radě též.

V Jeseníku na severu Olomouckého kraje se dohodlo na budoucí koalici vítězné hnutí Jeseník srdcem dosavadní starostky Zdeňky Blišťanové (TOP 09) s uskupením PRO JESENÍK, které skončilo v komunálních volbách na třetím místě. Vedení na radnici tak bude stejné jako v uplynulých čtyřech letech. Starostkou by měla zůstat Blišťanová.

Jesenická koalice bude mít v zastupitelstvu, které má celkem 21 křesel, jedenáct mandátů. Sedm z nich připadne právě vítěznému hnutí Jeseník srdcem, PRO JESENÍK obsadí čtyři křesla. Rada bude pětičlenná, kromě starosty a místostarosty bude mít jednoho uvolněného radního, řekla Blišťanová.
  

Primátorem Opavy zůstává Navrátil

Opavu povede v příštích čtyřech letech koalice hnutí ANO a uskupení Občané městských částí Opavy (OMČO) a Zelená pro Opavu. Jejich zástupci v pátek podepsali koaliční smlouvu. V zastupitelstvu, které má 39 členů, bude mít koalice 22 míst. Primátorem se znovu stane lídr vítězného ANO a současný primátor Tomáš Navrátil.

V dosavadní koalici byly s hnutím ANO uskupení OMČO, KDU-ČSL, Zelená pro Opavu a ČSSD. Navrátil už po volbách řekl, že se předběžně bavili s dosavadními koaličními partnery a chtěli by pokračovat ve stejné sestavě, protože mají zahájené strategické investice. Některé subjekty, které byly součástí dosavadní koalice (ČSSD), se ale do zastupitelstva nedostaly. Už v neděli, tedy den po volbách, zástupci hnutí ANO, OMČO a Zelená pro Opavu podepsali memorandum o koaliční spolupráci. ANO pak ale mělo ještě možnost přizvat do koalice další partnery, s nikým dalším se však nakonec na spolupráci nedohodlo.

Staronová koalice v Chrudimi

Město Chrudim bude řídit koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů, z větší části obdoba dosavadního vedení. Nová koalice bude disponovat patnácti mandáty v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu. Tři členové koalice chtějí teď činit kroky vedoucí k uzavření koaliční smlouvy. „Zároveň se dohodly, že po dobu vyjednávání ukončují vyjednávání s jinými politickými subjekty zastoupenými v zastupitelstvu města Chrudim,“ stojí v memorandu. 

ANO nyní získalo v Chrudimi deset mandátů. Druzí SNK Evropští demokraté (SNK ED) mají pět zastupitelů, třetí ODS tři. V zastupitelstvu zasednou také Chrudimáci, Piráti, Koalice pro Chrudim a STAN s TOP 09.

Před čtyřmi lety po volbách vznikla koalice hnutí ANO, Chrudimáků, Pirátů a ČSSD. Ve srovnání s rokem 2018 ANO posílilo o čtyři mandáty, naopak Chrudimáci i Piráti si o jeden mandát pohoršili. Zástupci ČSSD kandidující pod názvem Za Prosperující Chrudim se do zastupitelstva nedostali.

Dohoda o společném postupu v Chebu

ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS v pátek podepsaly dohodu o společném postupu v Chebu. V devětadvacetičlenném zastupitelstvu by koalice měla mít šestnáct křesel. Na starostu bude kandidovat lídr ANO Jan Vrba. Dva místostarostové by měli být z VOK a ODS. 

„Zrovna jsme podepsali dohodu o společném postupu při sestavení koalice v Chebu pro volební období 2022 až 2026. Jednání byla konstruktivní a myslím, že jsme si vzájemně rozuměli. Takže jsme spokojení,“ dodal Vrba.

V Chebu přicházelo v úvahu více podob případné koalice. Většinu mohla sestavit i Volba pro město (VPM), která dosud na radnici vládla, pokud by přesvědčila Koalici pro Cheb, ODS a VOK. Byla by to ale těsná většina patnácti hlasů proti čtrnácti. Teoreticky se mohlo spojit i vítězné ANO s VPM. Vzhledem k osobním rozporům mezi těmito subjekty to ale nebylo pravděpodobné.

V devítičlenné radě by mělo být pět zástupců ANO, tři zástupci VOK a jeden z ODS. Podle předběžných dohod, které se ale mohou ještě změnit, by křesla dvou místostarostů mohl obsadit Pavel Pagáč za VOK a Michal Pospíšil z ODS.

Teplice budou mít poprvé primátora z jiné strany než ODS

Teplice se staly statutárním městem v roce 2001 a až do roku 2018 byl jejich primátorem Jaroslav Kubera z ODS. Když se stal předsedou Senátu, nahradil jej na radnici jeho spolustraník Hynek Hanza. Letos ale ve volbách skončila ODS až za ANO a nyní obě strany podepsaly koaliční smlouvu, z níž vyplývá, že se primátorem stane lídr kandidátky vítězného hnutí Jiří Štábl. Hanza bude jeho náměstkem.

V zastupitelstvu o 27 členech bude mít koalice většinu sedmnácti hlasů. Devítičlenná rada města bude složena z pěti zástupců ANO a čtyř zástupců ODS spolu s TOP 09. Koalice se shodla, že vedení všech zastupitelských výborů obsadí opoziční strany.