TÉMA

SNK Evropští demokraté

Jeseník, Chrudim nebo Cheb. Další města už znají své nové vedení

V dalších městech v Česku už je jasno o nových koalicích po komunálních volbách. Například v jedenáctitisícovém Jeseníku se na spolupráci domluvilo vítězné hnutí Jeseník srdcem s uskupením PRO JESENÍK. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů. Jejich zástupci v pátek podepsali memorandum o spolupráci. V Chebu s největší pravděpodobností vznikne koalice složená z vítězného hnutí ANO, Volby pro kraj (VOK) a ODS. I tam se už strany a hnutí domluvily na společném postupu. Opavu povede koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy a Zelená pro Opavu. V Teplicích končí dlouhá éra primátorů z ODS, nově připadne post ANO, občanští demokraté ale budou v radě též.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 19:20|

Kompostárna ve Slatiňanech bude pod zámkem. Lidé tam totiž vozili nábytek i stavební suť

Slatiňany na Chrudimsku řeší problém s místní kompostárnou. Lidé si ji totiž pletou se skládkou, údajně úmyslně. Místo odloženého bioodpadu ze zahrad jsou v kompostárně plasty, stavební suť či části nábytku a vybavení domů. Město, které kompostárnu provozuje, už za likvidaci takového odpadu zaplatilo stovky tisíc korun. Další zbytečné finance už ale vynakládat nechce, areál proto oplotí a bude ho nepřetržitě hlídat.
19. 8. 2022|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|

Starostkou Ledče nad Sázavou je Hana Horáková. Nahradila Zdeňka Tůmu, který zemřel

V Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku byla v pondělí starostkou zvolená dosavadní místostarostka Hana Horáková (SNK pro Ledeč). V čele radnice vystřídala Zdeňka Tůmu ze stejného sdružení, který zemřel. Město s téměř pěti tisíci obyvateli Tůma vedl druhé volební období, byl také členem krajského zastupitelstva. Ledečští zastupitelé jeho památku v úvodu jednání uctili minutou ticha.
24. 1. 2022|

O novém vedení je jasno ve všech krajích. Koaliční partneři podepsali smlouvu v Karlových Varech

Podpisem koaliční smlouvy v Karlovarském kraji končí vyjednávání po letošních krajských volbách. Ačkoliv v nich (co do počtu mandátů) zvítězilo vládní ANO, krajské koalice většinou utvořily ostatní strany. Nejčastěji tak ve vedení krajů usedli občanští demokraté. Propadem byly volby pro druhou z vládních stran, sociální demokraty. Post hejtmana Pardubického kraje ale dokázal obhájit Martin Netolický, který však nekandidoval jen za ČSSD, ale v koalici 3PK. Dosáhnout volebního úspěchu se nepodařilo ani komunistům, kteří ztratili jediného hejtmana Oldřicha Bubeníčka.
11. 12. 2020|

Bývalý zemský soud v Javorníku prošel rekonstrukcí. Je v něm i expozice četnické stanice

Nákladná rekonstrukce bývalé soudní budovy skončila po letech v Javorníku na Jesenicku. Město v ní vybudovalo nové informační centrum, muzeum, galerii i přednáškové sály. Záchrana národní kulturní památky se podařila i díky přeshraniční spolupráci s Polskem.
5. 6. 2020|

Do Javorníku se po devíti letech vrátili policisté. Dostali novou služebnu

V Javorníku na Jesenicku se znovu otevřela stálá policejní služebna. Policisté z obce odešli před devíti lety do třináct kilometrů vzdálené Žulové. Radnice o jejich návrat dlouho usilovala a dosáhla ho i díky strategickému umístění Javorníku u polských hranic.
2. 6. 2020|