Do Javorníku se po devíti letech vrátili policisté. Dostali novou služebnu

V Javorníku na Jesenicku se znovu otevřela stálá policejní služebna. Policisté z obce odešli před devíti lety do třináct kilometrů vzdálené Žulové. Radnice o jejich návrat dlouho usilovala a dosáhla ho i díky strategickému umístění Javorníku u polských hranic.

Policie z třítisícového Javorníku odešla v roce 2011. Podle krajského policejního ředitele Tomáše Landsfelda především z ekonomických důvodů, ale i proto, že budova, ve které působila, byla naprosto nevyhovující. Od roku 2014 působila v obci bezpečnostní agentura, ta ale neměla takové pravomoci.

Podle starosty Jiřího Jury (SNK Evropští demokraté) policie v historii vždy v obci byla. Radnice proto usilovala o to, aby se vrátila. „Už v roce 2009 a 2010 jsme sháněli prostory, které bychom jí mohli nabídnout. Byl to opravdu desetiletý boj, abychom ji sem dostali,“ řekl starosta.

Javorník je strategické místo

„Javorník je místo, kde se koncentruje, byť ne ve velkém rozsahu, trestná činnost. Důvodem je také blízkost hranic. Je výborné a strategické mít na této pozici blízkost policejní služby,“ uvedl Landsfeld.

V Javorníku bude působit sedm strážců zákona. Do doby, než se podaří získat nové posily, budou službu zajišťovat policisté z obvodního oddělení v Žulové, kam je javornická služebna organizačně začleněna. „Chceme dostát slibu, že tu bude denně policejní hlídka k dispozici,“ řekl krajský policejní ředitel. Podotkl ale, že sehnat v tomto regionu zájemce o službu je nadlidský výkon. „Věřím, že se to v průběhu roku až dvou podaří,“ doplnil.

Místní se budou cítit bezpečněji

Otevření nové policejní stanice umístěné přímo naproti radnici v obecní budově oceňují i místní obyvatelé, a to nejen starší, ale i mladší ročníky. „Obtěžovali mě lidé mého věku, to mi hodně vadilo. Teď už budu moci vyjít ven a nebudu mít strach z toho, že mě někdo napadne,“ říká sedmnáctiletá Barbora.

Javorník se nachází zhruba osm kilometrů od státních hranic s Polskem, se kterým má region hranice v celkové délce 68 kilometrů s přechody v Travné, Bílé Vodě, Bílém Potoku, Bernarticích a Vidnavě.