Město bez strážníků i policistů. Obyvatele Javorníku hlídá ochranka

Javorník - Vedení města Javorník na Jesenicku vymyslelo nouzové řešení, jak bojovat s kriminalitou. Na pořádek tam od června dohlíží bezpečnostní agentura. Radnice ji najala poté, co tam policie zrušila služebnu. Chudému městu, které nemá na to, aby zřídilo městskou policii, to prý vyjde levněji. Po třech měsících jsou vidět první výsledky.

Město v zapomenutém regionu deset kilometrů od polských hranic se potýká s vysokou nezaměstnaností a rostoucí kriminalitou. Když se před třemi roky z úsporných důvodů přestěhovala služebna policie z Javorníku do třináct kilometrů vzdálené Žulové, obyvatelé se tam necítili bezpečně. Radnice se proto letos v červnu rozhodla, že najme strážce bezpečnostní agentury. Za rok za tuto službu zaplatí 700 tisíc korun.

Agentura dohlíží na pořádek ve městě, které má necelé dva a půl tisíce obyvatel, každý den už tři měsíce. „Řešíme tady nejčastěji prohřešky spojené s opilstvím, zabýváme se volně puštěnými psy, kterých se lidé bojí. Bohužel, došlo tady i k trestným činům,“ uvedl jednatel bezpečnostní agentury Karel Murín. Jeho kolega Tomáš Jelínek připomenul loupežné přepadení na autobusovém nádraží. „Jeden místní občan tam přepadl babičku,“ řekl.

Radnice i obyvatelé města tvrdí, že přítomnost strážců má na bezpečnost pozitivní dopad. „Je to jistě dobrá věc, předtím to tady bylo hrozné. Akorát, že když hlídači zajdou, zase je binec,“ zhodnotila situaci jedna obyvatelka.

Úkol strážců - dohled a prevence

Státní policie z města nezmizela úplně. Policisté dojíždějí do staré služebny dvakrát týdně. Jindy ve městě hlídkují. S pracovníky bezpečnostní agentury jsou v kontaktu a spolupracují s nimi. „Jako zodpovědní občané nám pracovníci bezpečnostní agentury oznamují prohřešky, které zaznamenají. A my se jimi potom dále zabýváme,“ vysvětlila mluvčí jesenické policie Tereza Neubauerová.

Podle jednatele agentury Karla Murína má práce agentury v Javorníku především preventivní charakter. „Uvědomujeme si naše pravomoci, respektive to, že je nemáme. Ale myslím si, že i prevencí lze veřejný pořádek zabezpečit,“ shrnul Murín. I když je to neobvyklé řešení, podobně zareagovaly na nouzovou situaci, kdy státní policie nedokáže zajistit v obci trvalý dohled, i jiné radnice - například Jevíčko v Pardubickém kraji, Velké Opatovice na jižní Moravě nebo Lenešice na Lounsku.

Obyvatele Javorníku hlídá ochranka (zdroj: ČT24)