Plzeňští Piráti a Starostové dohodli koalici s ANO a PRO Plzeň. Podpory SPD se vzdali

V Plzni bude vládnout koalice ANO, Piráti a STAN, nově s podporou PRO Plzeň. Lídři se vzdali podpory SPD a už podepsali memorandum o spolupráci. Proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně se už dříve v neděli postavil jejich předseda Ivan Bartoš. Proti vznikající koalici v Plzni, která by se opírala o podporu SPD, se vymezil i Vít Rakušan (STAN).

Komunální volby v Plzni vyhrála koalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Po sečtení hlasů ale ANO, Piráti a STAN oznámili, že mají 23 křesel v sedmačtyřicetičlenném zastupitelstvu a že koalici vytvoří společně.

Formování nové plzeňské vlády ale zproblematizovalo hledání většiny. Strany se totiž chtěly opřít o dva bezpartijní zastupitele zvolené na kandidátce Svobody a přímé demokracie – Jana Kůrku a Jaroslava Kubalíka. Ty do svého klubu přizvalo ANO.

„Oba pánové podporují platformu, která změní vládu nad Plzní tak, aby se nadále zákulisní hráči nepodíleli na vládě ve městě Plzni. Na platformě budou fungovat jako nestraníci,“ okomentoval zahájenou spolupráci lídr ANO a kandidát na primátora Roman Zarzycký. S dvěma hlasy zvolenými za SPD tak koalice získala většinu.

Nevoli tento postup vzbudil ale jak u SPOLU, které by – ač vyhrálo volby – skončilo v opozici, tak u republikového vedení Pirátů a Starostů, kterým se příčila možnost, že by se jejich spolustraníci opřeli o podporu od SPD.

„U Pirátů rozhodují místní sdružení samostatně, existují ale kontrolní mechanismy. Pokud nebude zbytí, budu chtít jejich využití,“ prohlásil šéf Pirátů Ivan Bartoš. „S tím, aby se koalice, jejíž součástí je STAN, opírala o podporu SPD, nesouhlasím. Jednání v Plzni prý ale dál probíhají, věřím, že koalice bude ve výsledku složena z demokratů,“ napsal Rakušan v SMS zprávě ČTK.

PRO Plzeň místo SPD

Průlom přišel v neděli večer, kdy vytvářená koalice ANO, STAN a Pirátů oznámila, že se podpory SPD vzdala a že zastání našla u hnutí PRO Plzeň.

„Před pár minutami jsme podepsali novou koaliční dohodu. Zdodatkovali jsme ten původní záměr. Děkuji oběma nezávislým kandidátům za to, že mě chtěli podpořit, ale máme 28 hlasů v koalici a máme platformu, do které zcela kopírujeme krajskou koalici,“ prohlásil lídr Zarzycký, který se nyní stane primátorem. Dodal, že platforma Pro Plzeň vstupuje do koalice celá. „Budeme podle toho modelovat programové prohlášení a máme v tuto chvíli 28 mandátů,“ dodal.  

Podle Zarzyckého šlo v případě kandidátů SPD o „nedorozumění.“ „Tady nikdy nebylo ve hře SPD. Piráti ani STAN nikdy nejednali s SPD. Já jsem požádal nezávislé kandiáty – ctihodného člověka olympijského vítěze Jana Kůrku a jeho kolegu pana Kubalíka o to, aby podpořili platformu, která bude umět eliminovat takzvané zákulisní hráče z plzeňské radnice, oni to akceptovali,“ podotkl Zarzycký. „Děkuji oběma nezávislým kandidátům za to, že mě chtěli podpořit, ale nyní máme 28 hlasů v koalici,“ uvedl rovněž. 

Městská koalice kopíruje krajskou

Městská koalice kopíruje krajskou, kde vládnou zástupci stejných stran. Lídři koaličních uskupení – kromě Zarzyckého a piráta Pavla Bosáka ještě Aleš Tolar za STAN – poznamenali, že koalice na kraji, která začala fungovat od poloviny letošního února, pracuje velmi dobře a strany využijí všech synergií spolupráce, které se nabízejí.

Zarzycký dále oznámil, že do půldruhého měsíce dokončí sestavení krajského rozpočtu a poté z krajské rady odstoupí a bude se věnovat pouze práci primátora na magistrátu města. Bosák by se měl stát jeho prvním náměstkem, další personální obsazení devítičlenné rady oznámí v příštím týdnu. Hnutí ANO bude mít většinu – primátora a čtyři členy rady a Piráti a STAN po dvou radních.  

Také STAN považuje za velmi důležité, že formát vlády ve městě kopíruje koalici na kraji a že ze spolupráce mohou těžit Plzeňané. Jako příklad uvedli lídři kooperaci na obnově zchátralých lázní a kulturního domu Peklo.

„Implementace transparentnosti bude teď mnohem jednodušší, a nebude tu už nevůle některých členů koalice na tom, aby se zveřejňovaly některé smlouvy nebo aby se informovalo o peněžních tocích uvnitř magistrátu. Myslím, že to občan ocení,“ věří Bosák, podle něhož je uzavření dohody o koalici v souladu s povolební strategií, kterou schválila členská základna.

Možné změny v MHD

Dodal, že mezi koaličními partnery panuje shoda na oddělení kompetencí náměstků primátora, aby nepřešla velká moc jen na jednoho koaličního hráče. „Aby se jedna strana musela ptát druhé, než se něco prodá nebo zprivatizuje,“ nastínil. Členové nové formace mají mít právo veta nebo blokační minoritu.

Podle Zarzyckého bude nutné ještě prodiskutovat otevření Americké třídy, která je přes rok uzavřená pro automobily, shoda ale celkem panuje na rozvoji sociálního bydlení a zřejmě se podaří také dohodnout na jízdném v MHD zdarma pro osoby do 18 let a nad 65 let. Noví partneři chtějí zachovat ceny tepla na rok 2023, což nedávno oznámila současná koalice na městě – ODS, TOP 09, ANO a ČSSD.

Poté, co se ANO, Piráti a STAN dohodnou na všech kompetencích, svolá se do 30 dnů ustavující zastupitelstvo. „Uvidíme, jestli budeme vytvářet koaliční smlouvu,“ dodal Zarzycký.