TÉMA

Pavel Bosák

Dekarbonizace plzeňské teplárny pokračuje, ale bude dražší. Opozice chce vysvětlení

Plzeňská teplárna je o krok blíž dekarbonizaci. Dlouho plánovaný úplný odklon od hnědého uhlí umožní i nově modernizovaná turbína. Cenový odhad ale vzrostl z původních čtyř miliard na sedm. Opoziční zastupitelé si stěžují, že vedení města není schopné zdražení vysvětlit. Podle generálního ředitele je projekt transparentní a projde veřejnou soutěží.
19. 4. 2024|

Plzeň chce čistější ulice. V některých částech odebere koše, v centru budou naopak nádoby objemnější

Plzeň chce mít čistější ulice, některé odpadkové koše tak bude častěji vyvážet, jiné zruší úplně – konkrétně každý desátý. Podle vedení města totiž neměly na některých místech využití. Starostové městských částí ale takové rozhodnutí považují za nešťastné a mají obavu, že se naopak v jejich čtvrtích začne hromadit nepořádek.
23. 1. 2024|

Strážníky v Plzni zaměstnávají černé skládky. Město za jejich likvidaci utrácí miliony

V Plzni přibývá černých skládek, jenom letos stála město jejich likvidace už dva miliony korun. Za poslední měsíc se plzeňským strážníkům podařilo odhalit pět pachatelů, kteří odložili odpad na místo, kam nepatří. Někteří z nich na sebe dokonce upozornili sami, když vyhodili předměty, na kterých bylo jméno nebo adresa.
10. 11. 2023|

Letos se rozestavělo méně bytů než loni. Budování těch obecních chce stát podpořit miliardami korun

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje podpořit výstavbu obecních bytů miliardami korun. V nájmu, ať už městském, nebo komerčním, bydlí v Česku asi pětina domácností. Nejvíce takových bytů je k mání v Praze, přes 30 tisíc. Magistrát teď vytipoval vhodné pozemky, kde by mohly vyrůst další.
10. 11. 2023|

Plzeň dál odmítá gigafactory. Dopad továrny vyčíslila na dvanáct miliard

Plzeň dál odmítá výstavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou zvažuje koncern Volkswagen (VW) na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Dopad, který by stavba na město měla, vyčíslila Plzeň na dvanáct miliard korun. Vedení radnice o tom informovalo ministry vlády a předalo kabinetu seznam nezbytných kompenzačních projektů, které by prý musely vzniknout, pokud by stát projekt prosadil. Primátor Roman Zarzycký (ANO) zopakoval, že projekt není pro region vhodný, je nepřipravený a vláda ho chce prosadit na sílu.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 13:29|

Primátor Plzně nesouhlasí s tím, jak vláda informuje o zvažované gigafactory

Nový primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO) nesouhlasí s tím, jak vláda komunikuje o zvažovaném projektu továrny na baterie do elektroautomobilů, takzvané gigafactory, na záložním armádním letišti v Líních u Plzně. Zarzycký proto v neděli zaslal otevřený dopis předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS).
23. 10. 2022|

Primátorem Plzně bude Zarzycký z ANO. V Klatovech zůstane starostou Salvetr z ODS

Nová Rada města Plzně, kterou utvoří ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň, bude mít místo dosavadních devíti jedenáct radních. Ze čtyř na tři se sníží počet náměstků. Primátorem zřejmě bude lídr ANO, jeho krajský šéf a ekonomický náměstek hejtmana Roman Zarzycký.  Ustavující zasedání zastupitelstva se uskuteční 18. října. V druhém největším městě Plzeňského kraje – Klatovech – by měl starostou zůstat Rudolf Salvetr z ODS, který stojí v čele jednadvacetitisícového města od roku 2006. V Litoměřicích po dvanácti letech končí vedení ODS, na koalici se domluvilo ANO a Naše Litoměřice. Povolební vyjednávání pokračuje i jinde. V úterý podepsali memorandum zástupci koaličních stran v Praze 10.
11. 10. 2022Aktualizováno11. 10. 2022, 18:19|

Plzeňští Piráti a Starostové dohodli koalici s ANO a PRO Plzeň. Podpory SPD se vzdali

V Plzni bude vládnout koalice ANO, Piráti a STAN, nově s podporou PRO Plzeň. Lídři se vzdali podpory SPD a už podepsali memorandum o spolupráci. Proti vznikající koalici ANO, Pirátů a STAN s podporou dvou zastupitelů za SPD ve vedení Plzně se už dříve v neděli postavil jejich předseda Ivan Bartoš. Proti vznikající koalici v Plzni, která by se opírala o podporu SPD, se vymezil i Vít Rakušan (STAN).
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 22:06|

Piráti vypovědí v Plzeňském kraji koaliční smlouvu. Neporušili jsme ani čárku, zní z ODS

Piráti vypovědí koaliční smlouvu v Plzeňském kraji, kde koalici tvoří uskupení STAN + Piráti a ODS + TOP 09. Rozhodli o tom v sobotu členové Pirátské strany. Vadí jim mimo jiné Roman Jurečko v představenstvu Klatovské nemocnice. Ten zdůvodnění Pirátů považuje za záminku. Náměstek plzeňské hejtmanky pro ekonomiku, investice a majetek Pavel Karpíšek (ODS) v reakci na prohlášení Pirátů řekl, že o nastalé situaci budou strany jednat. ODS a TOP 09 ale podle něj koaliční smlouvu neporušily.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 13:56|