Plzeň chce čistější ulice. V některých částech odebere koše, v centru budou naopak nádoby objemnější

Události v regionech: Plzeň zruší každý desátý odpadkový koš. Krok má vést k čestějším ulicím (zdroj: ČT24)

Plzeň chce mít čistější ulice, některé odpadkové koše tak bude častěji vyvážet, jiné zruší úplně – konkrétně každý desátý. Podle vedení města totiž neměly na některých místech využití. Starostové městských částí ale takové rozhodnutí považují za nešťastné a mají obavu, že se naopak v jejich čtvrtích začne hromadit nepořádek.

Rovnice – čím více odpadkových košů, tím víc čisto ve městě – podle radnice v Plzni neplatí. Některé koše totiž zůstávají poloprázdné, jinde se naopak nepořádek hromadí. Nyní jich 250 z celé Plzně zmizí. „Je to o tom, aby byly na těch správných místech a aby měly dostatečnou kapacitu. Lidé zkrátka využívají ten, který je k nim nejblíže, takže jsme se rozhodli to optimalizovat,“ zdůvodnil technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti).

V okrajových částech Plzně, kde mají lidé u domů kontejnery, tak bude košů méně. A v centru města, kde je velký pohyb lidí, přibudou větší nádoby s častějšími svozy. „Objem je nedostatečný. Stačí, když tam hodíte jednu dvě petky a ten koš zaplníte bleskurychle,“ poukázal na kapacitu košů technický náměstek společnosti Čistá Plzeň Jan Šneberk. „Měl by být nahrazen novým typem, předpokládáme, že i ta životnost bude výrazně lepší,“ dodal.

Například Jarmila Lohrová by ale za větší množství veřejných košů byla ráda. Lidé jí teď totiž odkládájí nepořádek na její zamčenou popelnici, kterou má u zastávky MHD – přestože koš je o deset metrů dál.

A nadšení z rozhodnutí radnice nejsou ani někteří starostové městských obvodů. Mají obavu, že nepořádku v ulicích bude naopak více. „Za mne prostě ke kulturní společnosti patří najít na každém rohu koš, abychom mohli vychovávat děti k tomu, aby odhazovali odpadky do košů,“ míní starosta městského obvodu Plzeň 3 David Procházka (ANO).

Zatím město nový režim testuje – a přiznává, že pokud se někde odpad začne hromadit, koš na místo zase vrátí.