Strážníky v Plzni zaměstnávají černé skládky. Město za jejich likvidaci utrácí miliony

V Plzni přibývá černých skládek (zdroj: ČT24)

V Plzni přibývá černých skládek, jenom letos stála město jejich likvidace už dva miliony korun. Za poslední měsíc se plzeňským strážníkům podařilo odhalit pět pachatelů, kteří odložili odpad na místo, kam nepatří. Někteří z nich na sebe dokonce upozornili sami, když vyhodili předměty, na kterých bylo jméno nebo adresa.

Jednu černou skládku řešili strážníci hned u kontejnerů na odpad. Mezi rozházeným oblečením a zbytky potravin ležela i krabice s adresou. To je jeden z případů, kdy na sebe viník strážníky nechtěně sám upozornil.

Odpad v plzeňských ulicích řeší tamní městská policie poslední dobou často. „Při obchůzkách je to vesměs každý den. Záleží na tom, v jakém je to rozměru, někdy je toho hodně, že to předáváme hned,“ popsala plzeňská strážnice Vladislava Mášková. 

Strážníci upozorňují na to, že někde se skládky tvoří pravidelně. „Jakmile to zmizí, tak se dřív nebo později objeví další hromada,“ uvedla Mášková. Někdy se nelegální skládky objeví přímo v centru města.

Pokuta desítky tisíc

Mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová řekla, že na místě mohou strážníci pachateli udělit pokutu až deseti tisíc korun. „Ve správním řízení je mnohem vyšší, a to v řádech několika desítek tisíc korun,“ dodala.

Kromě přísného trestání si Plzeň problémová místa také eviduje. Město pak lokality pravidelně kontroluje a čistí. „Měli jsme zhruba dvacet míst, která denně dočišťujeme. Nyní (seznam) rozšiřujeme o dalších deset míst,“ popsal náměstek primátora pro technickou oblast Pavel Bosák (Piráti).

Tyto práce však stojí peníze. Jenom letos zaplatilo město za dočišťování problémových lokalit dva miliony korun. „Jsou to peníze, které by mohly být investovány do školek, chodníků či čehokoliv jiného, kdybychom nemuseli řešit problémy, které lidé vytvářejí svojí nepořádností,“ uvedl náměstek.  

Černé skládky mohou lidé nahlásit i sami, a to na webu města, v aplikaci PlzniTo, nebo když někoho přistihnou při činu, zavolat na linku 156. Třeba v aplikaci přibývá každý den alespoň jeden příspěvek s novým nepořádkem v ulicích nebo přírodě.