V Kvasinách se zdlouhavě hledá starosta. Ve Škodovce je prý víc peněz a méně starostí

Kvasiny jsou stále bez nového vedení (zdroj: ČT24)

Půl roku od komunálních voleb zůstávají Kvasiny na Rychnovsku bez nového vedení obce. Řídí je stará rada a dosavadní starostka Alice Nováková (za KDU-ČSL). Už loni před volbami avizovala, že ve funkci pokračovat nechce. Nástupce zastupitelé ale zatím nezvolili.

Od loňských komunálních voleb se v obci nepovedlo zajistit nové vedení. Řídí ji dosavadní starostka, pokračovat ale nechce. „Nikdo nechce starostu dělat, protože ve Škodovce mají mnohem víc peněz a méně starostí. Proč by někdo šel dělat tuhle práci, kde je velká zodpovědnost a máte za to tyhle peníze,“ podotýká starostka Kvasin Alice Nováková.

Od voleb se zastupitelé sešli třikrát. Vždy navrhli starostku a místostarostu, ale nikdy je nezvolili. Postupovali ve shodě.

Z policisty starostou

V květnu by se situace v Kvasinách s osmnácti sty obyvateli a stomilionovým rozpočtem už měla změnit. Patnáct zastupitelů už prý nové vedení obce zvolí. Starostou Kvasin se má stát Jiří Tobiška (za KDU-ČSL), dosud policista. „Nový starosta momentálně čeká na své uvolnění z řad Policie ČR, ale proti původním záměrům se všechno zpozdilo,“ řekl zastupitel Kvasin Milan Bořek (za KDU-ČSL).

Radnice postup konzultovala s ministerstvem vnitra. „Takovým způsobem protahovat provizorium není nezákonné, ale po půl roce to už je velká neúcta k voličům. Zastupitelé přitom zatím mohli zvolit místostarostu a radu a mohli fungovat do zvolení nového starosty klidně už na Vánoce,“ poznamenal odborník na veřejnou správu Jan Šťastný.

„Já samotná z toho nemám radost, protože jsem předpokládala, že skončím koncem volebního období. Proč místostarosta nebyl zvolen? Odmítá stejně jako já kandidaturu na každém zasedání zastupitelstva,“ poznamenala starostka Nováková.