TÉMA

Jan Šťastný

V Kvasinách se zdlouhavě hledá starosta. Ve Škodovce je prý víc peněz a méně starostí

Půl roku od komunálních voleb zůstávají Kvasiny na Rychnovsku bez nového vedení obce. Řídí je stará rada a dosavadní starostka Alice Nováková (za KDU-ČSL). Už loni před volbami avizovala, že ve funkci pokračovat nechce. Nástupce zastupitelé ale zatím nezvolili.
14. 3. 2023|

Zastupitelstvo Opatovic nad Labem přišlo o jednoho člena, radu obce tak zvolit nesmí

V Česku jsou pořád města a obce, kde ani dva měsíce od komunálních voleb nemají dohodnuté radniční koalice. Je to případ i Opatovic nad Labem na Pardubicku, které zatím pořád řídí předchozí vedení se starostou Pavlem Kohoutem (nestr.). Důvodem toho, proč v Opatovicích nejsou schopní se dohodnout, jsou spory mezi místními obyvateli i mezi dvěma skupinami v zastupitelstvu.
21. 11. 2022|

Skončil Zlín Film Festival. Ocenil Heřmánka i příběh ukrajinské gymnastky Olgy

Sedmým dnem skončil program 62. ročníku Zlín Film Festivalu. Do jeho soutěží bylo letos zařazeno 122 filmů. Jako nejlepší z nich poroty vybraly a Zlatými střevíčky ocenily indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život, francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga a český animovaný film Zuza v zahradách. Závěrečný ceremoniál byl k vidění na ČT art.
1. 6. 2022|

Proti šikaně prostřednictvím dotazů má úřadům pomáhat nová aplikace

V Česku platí zákon o svobodném přístupu k informacím. Jsou ale lidé, kteří ho zneužívají. Úředníky šikanují a zahlcují je stovkami často zbytečných nebo nesmyslných a samoúčelných dotazů. Podle zákona jsou nuceni na ně donekonečna odpovídat, úřady jsou tak ochromené. Účinně čelit takové šikaně má pomáhat aplikace, kterou vyvinuli na radnici v Dobrušce.
22. 12. 2021|

Dobruška musela ministerstvu dopravy zaplatit skoro 54 tisíc korun kvůli omlazování ojetin

Deset let starý případ nelegálního přihlašování aut z ciziny pokračuje. Radnice v Dobrušce na Rychnovsku nyní musela zaplatit ministerstvu dopravy více než 53 tisíc korun, protože resort stejnou částkou odškodnil jednoho z poškozených. V pondělí proto radní města rozhodli, že peníze začnou vymáhat po viníkovi, tedy bývalém vedoucím odboru dopravy v Dobrušce Radovanu Antlovi.
29. 11. 2021|

Sedm obcí podle ministerstva hospodaří rizikově. Pouštějí se do akcí, které jsou pro ně nevýhodné

S přebytkem 19 miliard korun hospodařily loni obce napříč celým Českem. Ministerstvo financí nemuselo žádné z nich pozastavit výplatu daňových příjmů kvůli porušení rozpočtové odpovědnosti. U sedmi ale resort shledal vyšší míru rizika. Sleduje přitom celkový dluh, podíl cizích zdrojů k aktivům i likviditu. Hned dvě takové obce jsou v okrese Rychnov nad Kněžnou: Čestice a Olešnice.
4. 8. 2021|

Český román vrací do Divadla na Vinohradech Scheinpflugovou a Čapka

Pražské Divadlo na Vinohradech se pustilo do adaptace Českého románu Olgy Scheinpflugové. Kniha, psaná v napjatých dobách, je odkazem ke snahám o československou samostatnost, především se ale stala dokladem velkého milostného vztahu mezi autorkou a jejím manželem – spisovatelem Karlem Čapkem.
28. 9. 2020|

Ceny za dabing si vysloužili Šťastný a Hybnerová a také půl století starý Dinosaurus

V sobotu se v Přelouči pošestadvacáté udělovaly Ceny Františka Filipovského za dabing. Hlavní ocenění v kategoriích nejlepší ženský a mužský herecký výkon si odnáší Vanda Hybnerová a Jan Šťastný.
20. 9. 2020|

Obce obstarávají dezinfekce a roušky. Voliči k urnám zamíří za 14 dní

Do krajských a prvního kola senátních voleb zbývají dva týdny. Připravují se na ně centrální úřady a statistici i jednotlivé radnice. Pořizují dezinfekce a začínají distribuovat hlasovací lístky. Školení komisařů se kvůli pandemii přesouvají na internet.
18. 9. 2020|

Řidiči nesmějí využívat nový obchvat Opočna, nemá kolaudaci

Auta od úterý nemohou na severní obchvat Opočna, který se slavnostně otevřel 11. srpna. Královéhradecký kraj silnici zprovoznil bez souhlasu stavebního úřadu v Dobrušce. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) a radní pro investice a majetek Václav Řehoř (ODS) se za to ve středu na mimořádné tiskové konferenci omluvili. Podle nich stavba bezpečnost lidí neohrožovala. Ve výzvě stavebního úřadu se ale uvádí opak.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 19:44|

Hodina diplomacie v Divadle Viola rozhoduje o osudu Paříže

Osudový dialog, který zachránil Paříž, vedou v pražském Divadle Viola. Hra Hodina diplomacie rekapituluje události ze srpna 1944, kdy mělo francouzské město na rozkaz Hitlera shořet. V komorním dramatu jeho osud závisí na hercích Janu Šťastném a Hanuši Borovi.
20. 3. 2019|