Skončil Zlín Film Festival. Ocenil Heřmánka i příběh ukrajinské gymnastky Olgy

Sedmým dnem skončil program 62. ročníku Zlín Film Festivalu. Do jeho soutěží bylo letos zařazeno 122 filmů. Jako nejlepší z nich poroty vybraly a Zlatými střevíčky ocenily indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život, francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga a český animovaný film Zuza v zahradách. Závěrečný ceremoniál byl k vidění na ČT art.

Indický snímek Gándhí a spol. byl oceněn jako nejlepší celovečerní film pro děti, tuniský Nový život jako nejlepší celovečerní film pro dospívající a Olga jako nejlepší celovečerní film pro mládež. Uspěla i francouzská Dračí princezna, která si odváží Cenu Karla Zemana i ocenění od dětské poroty.

„Není překvapením, že si několik cen odnáší francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga, který se dotýká současné geopolitické situace. Snímek kromě zmíněného Zlatého střevíčku a ceny mládežnické poroty zároveň získal diváckou Cenu Patrona dětí, která je novinkou letošního ročníku festivalu,“ uvedla Markéta Pášmová, umělecká ředitelka festivalu.

Olga je ve filmu talentovanou patnáctiletou ukrajinskou gymnastkou, která odchází do Švýcarska. V Kyjevě však náhle propukne Euromajdan, kdy se ve středu dění ocitnou i její příbuzní.

„Olga Elieho Grappea vypráví působivě o naší současnosti hned několika způsoby. Na úrovni příběhu tento film sdílí inteligentní a důležitou analýzu dlouhodobých politických kořenů současné krize na Ukrajině. Jeho sofistikované kinematografické možnosti ale také ilustrují složité způsoby, jakými jsou současná obrazovka a sociální média schopny odříznout a také propojit jednotlivce a celé kultury od sebe navzájem,“ napsala porota.

Ocenění pro Heřmánka

Dvě české herecké osobnosti byly oceněny Zlatým střevíčkem za přínos kinematografii pro děti a mládež. Úvodní večer festivalu si jej z rukou prezidenta festivalu Čestmíra Vančury převzal herec Pavel Zedníček. Na závěrečném galavečeru pak cenu získal herec Karel Heřmánek.

Do čela poroty, která hodnotila soutěž celovečerních filmů pro děti, zasedla letos herečka Jitka Čvančarová. Své dvě hvězdy na Chodníku slávy před Velkým kinem v tomto roce odhalili herci Barbora Seidlová a Jan Šťastný.

Delegace doprovodily například filmy Cesta do Tvojzemí, Stezka odvahy, Můj bratr robot, Bigman nebo Zakletá jeskyně. Letošní Young Star Jan Nedbal přijel s filmem Zpráva a Brigita Cmuntová se snímkem Město na řece. Celkem osm filmů bylo na festivalu uvedeno ve světové premiéře nebo distribuční předpremiéře.

Na festivalu bylo letos podle organizátorů akreditováno 2264 lidí a na filmové projekce dorazilo 22 500 diváků. Rekordního výsledku dosáhla dražba 25. Salonu filmových klapek. Do jeho kolekce přispělo 123 výtvarníků. Z výtěžku 3 572 000 korun podpořil Nadační fond FILMTALENT Zlín podle pořadatelů třicet projektů mladých filmařů, mezi které rozdělí 2,2 milionu korun. Třiašedesátý ročník Zlín Film Festivalu plánují organizátoři na termín od 1. do 7. června 2023.