TÉMA

Karel Zeman

V Barbie Landu pijí z českých džbánů, „Ken“ Gosling ocenil Karla Zemana

Snímek Barbie je zatím nejúspěšnějším filmem letošního léta. V Česku novinku za první víkend zhlédlo téměř 120 tisíc diváků. V příběhu slavné panenky, která se z růžového světa dostane do toho reálného, se najdou i české stopy. O zdůraznění jedné z nich se postaral představitel Kena Ryan Gosling.
31. 7. 2023|

Obrazy Zdeňka Buriana i archeologické nálezy přibližují dobu, kdy Brnem táhli mamuti

Jak žili pravěcí lidé nebo jak vypadala fauna doby ledové, přibližuje návštěvníkům opět výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Expozice Když Brnem táhli mamuti pravěký svět ukazuje na sedmi desítkách obrazů od malíře Zdeňka Buriana, který je znám především ilustracemi k příběhům z tohoto období. Doplňují je trojrozměrné exponáty a scény z pravěku i archeologické nálezy, které upřesňují Burianův pohled o současné poznatky.
21. 6. 2023|

Areál rychnovského zámku nabídne i kostel od Santiniho-Aichla, obnova stála přes 100 milionů

V Rychnově nad Kněžnou bude od června po třech letech oprav opět přístupný kostel Nejsvětější Trojice v areálu nedávno zrekonstruovaného zámku, sídla rodu Kolowratů. Zámek zahájil návštěvnickou sezonu na konci dubna, součástí jednoho ze dvou prohlídkových okruhů bude také opravená spojovací chodba zámku a kostela. Novinářům to ve středu řekl majitel zámku, hrabě Jan Kolowrat Krakowský, a jeho zástupci. Obnova areálu vyšla na víc než 104 milionů korun. S financováním pomohla Evropská unie, stát i Královéhradecký kraj.
10. 5. 2023|

Cesta do pravěku mohla být výletem do vesmíru. Publikace popisuje zákulisí Zemanova filmového dobrodružství

Před sedmdesáti lety začal Karel Zeman natáčet Cestu do pravěku. Film byl nejen díky novátorským trikům obdivován jak v komunistickém Československu, tak v zahraničí. Okolnosti jeho vzniku a úspěchu přibližuje publikace s podtitulem „dobrodružná věda“.
11. 4. 2023|

Ukradená vzducholoď se po opravě vrací na plátna kin

Film Ukradená vzducholoď vstupuje v digitálně restaurované verzi do vybraných českých kin. Dobrodružný příběh natočil Karel Zeman v šedesátých letech na motivy jedné z knih Julese Verna. Ukradená vzducholoď je už čtvrtým restaurovaným snímkem ze Zemanovy filmografie.
4. 10. 2022|

Skončil Zlín Film Festival. Ocenil Heřmánka i příběh ukrajinské gymnastky Olgy

Sedmým dnem skončil program 62. ročníku Zlín Film Festivalu. Do jeho soutěží bylo letos zařazeno 122 filmů. Jako nejlepší z nich poroty vybraly a Zlatými střevíčky ocenily indický film Gándhí a spol., tuniský snímek Nový život, francouzsko-švýcarsko-ukrajinský film Olga a český animovaný film Zuza v zahradách. Závěrečný ceremoniál byl k vidění na ČT art.
1. 6. 2022|

Z malé obce se stal „Mekkou moderní architektury“. První zmínka o Zlíně je stará 700 let

Zlín si připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě. Poprvé byl zmíněn 28. února 1322 v kupní smlouvě, kdy královna vdova Eliška Rejčka kupuje část panství, které zahrnovalo městečko Zlín. V hlavním sále zlínského zámku město vystavilo věrnou kopii uvedené listiny. Na pondělní večer připravilo i besedu s historiky a ve zlínském kostele svatého Filipa a Jakuba mši.
28. 2. 2022|

Když se člověk dlouho usmívá, z úsměvu se stane křeč, říká tvůrce hry Happy Game

Od přírodních motivů zamířilo oceňované české studio Amanita Design k psychedelickému hororu, v němž hráči čelí nočním můrám. Novou videohru s názvem Happy Game představuje v rozhovoru její autor, herní designér a výtvarník Jaromír Plachý. Amanita Design je českou herní společností, která uspěla s originálními adventurami jako Samorost, Chuchel či Machinarium, které možná nejsou mainstreamovými hity, přesto je díky jejich rukodělné kvalitě znají miliony hráčů po celém světě.
9. 11. 2021|

Ondřej Vetchý si ze Zlína odnesl Zlatý střevíček. Ocenění získaly i filmy Supersestry! a Valentina

Závěrečným galavečerem skončil ve středu ve Zlíně 61. ročník zlínského filmového festivalu. Festivalové ceny získaly norský snímek Supersestry!, brazilský film Valentina a iránský Školní poklad. Pořadatelé také udělili Zlatý střevíček za přínos kinematografii pro děti a mládež herci Ondřeji Vetchému.
16. 9. 2021|

Létání způsobí neurózu, varoval malíř Šíma. Aviatika od Ikara po Sputnik umění přesto zajímala

Člověk je odedávna fascinován létáním. Možnost přiblížit se schopnostem ptáků vzbuzovala obdiv a nadšení, ale také obavy. Jak se tyto pohledy promítly do české vizuální kultury, naznačuje aktuální výstava o aviatice v Západočeské galerii. Téma propojuje malby, plastiky, ilustrace, ale i filmy z let 1783 až 1957.
21. 7. 2021|

Malované klapky měly zahájit Zlín Film Festival. Po výstavě půjdou do dražby

Umělecky ztvárněné filmové klapky si mohou prohlédnout lidé ve zlínském obchodním a zábavním centru Zlaté jablko. Výstava je součástí zlínského filmového festivalu pro děti a mládež, který měl v pátek začít, kvůli pandemii ale organizátoři 60. ročník přesunuli na 4. až 10. září. Ve Zlíně bude expozice do 14. června, poté v rámci Klapka tour 2020 zamíří do dalších měst.
29. 5. 2020|

Ekonomika roku 1989: pořadníky byly na byty i auta. Stát měl před sebou čtyři nelehké úkoly, říká národohospodář Zeman

Rok 1989. O byty lidé museli žádat a na jejich přidělení čekali roky. Stejně jako na auta. Lepší zboží pak bylo k sehnání často jen pod pultem. Na druhou stranu litr mléka stál dvě koruny a rohlík třicetník. To, v jakém stavu byla skutečně ekonomika v době, kdy přišel okamžik zlomu v podobě sametové revoluce a hospodářství se muselo od základů změnit, přibližuje Karel Zeman, který působil řadu let na nejvyšších národohospodářských postech.
13. 11. 2019|

Cesta do pravěku se vrací do kin. Mistrovské dílo Karla Zemana se představí v nové podobě

Baron Prášil, Vynález zkázy a nyní také Cesta do pravěku. Mimořádné filmy proslulého tvůrce Karla Zemana dostaly novou šanci vrátit se na velké plátno díky projektu Čistíme svět fantazie, na kterém se podílely Nadace české bijáky, Muzeum Karla Zemana a Česká televize. Cesta do pravěku, kterou většina diváků zná z vybledlých kopií, bude v nových barvách uvedena do kin 25. dubna.
4. 4. 2019|