Nové pražské zastupitelstvo poprvé jednalo, ustavující schůze se táhla řadu hodin

Události: Sešlo se nové pražské zastupitelstvo (zdroj: ČT24)

Noví pražští zastupitelé více než deset hodin jednali na ustavujícím zasedání. Složili na něm slib, zvolili členy tří magistrátních výborů, které musí ustavit podle zákona, a rovněž schválili dva materiály, které nesnesou odkladu. Následovala diskuse, při níž se začali přít a vzájemně osočovat, a to zejména u dokumentu týkajícího se korupční kauzy Dozimetr a auditů v městských společnostech. Již ráno při schválení programu se domluvili, že čtvrteční zasedání přeruší do 24. listopadu, kdy by se mělo volit nové vedení metropole. K přerušení nakonec došlo po osmé hodině večer.

„Další personální otázky by chtěli (zastupitelé) nechat až na příští jednání zastupitelstva, kde navrhují datum 24. listopadu,“ uvedla během zasedání zastupitelů redaktorka ČT Andrea Grubnerová. Dodala, že se dá očekávat debata o rozpočtu Prahy pro příští rok tak, aby se město vyhnulo rozpočtovému provizoriu.

„Je všeobecná shoda na tom, že dneska nechce nikdo v nějakém chaosu volit vedení hlavního města Prahy. Měli bychom zvolit ty tři základní výbory zastupitelstva, které jsou ze zákona, poté by mělo dojít k přerušení jednání schůze do 24. listopadu, než bude dohoda na budoucím vedení města,“ řekl už dříve předseda pražské organizace TOP 09 Jiří Pospíšil.

Zmiňovanými výbory jsou finanční, kontrolní a školský výbor. Ustaveni budou rovněž pověřenci výborů z řad zastupitelů a schváleni zástupci Prahy pro městskou policii, územní plán a výkon akcionářských práv v městských firmách. Podle informací ČT zastupitelé členy těchto výborů určili již odpoledne. 

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve vysílání ČT kritizoval koalici SPOLU, že na úterní schůzku, kterou svolal, nevyslala kompetentní zástupce. Podle něj se tam měly vyřešit organizační věci. „Místo toho se to řešilo během dvou hodinových přestávek, které kvůli tomu byly nutné,“ uvedl. Návrh SPOLU, že se jednání přeruší do 24. listopadu, podle Hřiba dává prostor na další jednání. „Má to ale smysl pouze za předpokladu, že si s námi koalice SPOLU sedne k jednacímu stolu a začne jednat o vzniku koalice,“ upozornil Hřib.

SPOLU chce, aby Marvanová řídila audity

Zástupci dosluhující koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) navrhli schválit dokumenty týkající se evropských dotací pro městské části a mezinárodního veletrhu Mipim, které podle nich nesnesou odkladu. S tímto návrhem zastupitelé souhlasili a oba dokumenty schválili. SPOLU pak chtěla probrat také audity firem souvisejících s kauzou Dozimetr. Zásadní je také rozpočet pro příští rok, který nicméně zástupci SPOLU navrhli projednat právě až 24. listopadu.

Pospíšil sdělil, že SPOLU chce pověřit právničku Hanu Kordovou Marvanovou, aby měla na starosti audity města. Měla by podle něj řešit i takové věci, jako je například financování Dopravního podniku (DPP). „To trochu naráží, snažíme se najít kompromis. Paní Marvanová ale získala největší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů zastupitelstva, má nejsilnější mandát od voličů,“ připomněl.

„Není to tak, že teď se řeší audity. Jde o to, jestli mají politici do toho vstupovat, to je to téma. Už při posledním zastupitelstvu hlavním tématem bylo, že politici nemají vstupovat do auditu, aby ho nějakým způsobem neovlivňovali,“ reagoval zastupitel ze STAN Petr Hlaváček.

Ani zástupci Prahy Sobě nesouhlasili s tím, aby na zpracování auditů městských firem v souvislosti s kauzou Dozimetr dohlížel politik a konkrétně Marvanová. Zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě) mimo jiné upozornila, že Marvanová byla v minulém volebním období zvolena a v městské radě zasedala za hnutí STAN, které je s kauzou Dozimetr spojeno.

Rozhodování staré rady

Zastupitel za ANO Patrik Nacher řekl, že hnutí vyzvalo současnou radu, aby činila jenom taková rozhodnutí, která nelze odložit. „Ona rozhoduje i o koncepčních materiálech, ale také o věcech, o kterých by už mohla rozhodovat rada následující. Snažíme se najít nějaký způsob, jak prostřednictvím zastupitelstva dát tomuto nějaké limity a pravidla,“ sdělil. 

Hřib během dne uvedl, že současná rada nemá problém se o tomto problému na zastupitelstvu bavit. „Konkrétně u výstavby parkovacího domu P+R na Opatově, to je projekt, který je připravován velice dlouho. Nešlo o vyhlášení záměru, ale o finální potvrzení výsledku soutěže. Tam postupujeme podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Magistrát stejně nemá jinou možnost než výsledek soutěže odsouhlasit,“ argumentoval primátor. 

Hlaváček k tomu řekl, že některé projekty se připravují řadu let, jejich realizace by se v případě neschválení prodloužila, protože by se musely znovu projednat. „Je legitimní jak to, co dělá rada, ale i to, co kritizuje SPOLU. Je potřeba najít konsenzus,“ uvedl. 

Petr Hlaváček (nestr. za STAN) k ustavujícímu jednání pražského magistrátu (zdroj: ČT24)

Zastupitelé na jednání nakonec podle informací ČT přijali dokument, který zavazuje dosluhující radu, aby v případě, že bude dělat rozhodnutí přesahující finanční hodnotu dvou milionů korun, nechala věc nejdříve k projednání kontrolnímu či finančnímu výboru.

Koalice není ani téměř šest týdnů po volbách

Redaktorka ČT Grubnerová doplnila, že povolební vyjednávání se zatím výrazně neposunula. „Vítěz voleb SPOLU neustále opakuje, že by chtěl, aby nová koalice kopírovala tu vládní, tedy SPOLU, Piráti a STAN,“ připomněla.

Hřib je ale pro širší koalici s Prahou sobě, což ale vítěz voleb odmítá. „Kandidát na pražského primátora Bohuslav Svoboda (ODS) zmínil, že podle něj SPOLU nemá s Prahou sobě stejné názory na principy a fungování demokracie,“ doplnila Grubnerová. 

„V demokracii to občas trvá delší dobu. Nikdo nemá radost z toho, že se to takto protahuje. Problém je, že my jako vítěz voleb oslovujeme demokratické strany, a to ty, které tvoří vládu České republiky. Bohužel Piráti, ač nevyhráli volby, si kladou požadavky, které situaci velmi komplikují,“ komentoval současnou situaci Pospíšil. 

Jiří Pospíšil (TOP 09) k ustavujícímu jednání pražského zastupitelstva (zdroj: ČT24)

Hřib chce pokračování spolupráce s Prahou sobě

„Pro mě je překvapivá informace, proč odmítá koalice SPOLU iniciativu Praha sobě. Oni s nimi vedli koaliční jednání, naopak nám se 12 dnů neozývali. Jasně říkali do médií, že Praha sobě pro ně je relevantním koaličním partnerem, že by je akceptovali. Ale proto, že se čtyři týdny jednání nevyvíjela, vytvořili jsme s Prahou sobě Alianci stability,“ komentoval primátor. 

Hřib také doplnil, že už před komunálními volbami říkal, že preferuje pokračování dosavadní koalice. „Nechápu, proč by mělo někoho pohoršovat, že se po volbách spojují dvě strany, které mají v něčem podobné programové cíle,“ řekl. Dodal, že jde o povolební alianci, která se prostě uzavírá po volbách. „Je to standardní, naopak ty předvolební koalice tady nebyly řekněme tradicí,“ doplnil. 

Zdeněk Hřib (Piráti) k ustavujícímu jednání pražského zastupitelstva (zdroj: ČT24)

„Já si myslím, že všechny strany by se na to měly podívat trošku z hlediska zodpovědnosti k městu. Každý by měl u sebe hledat ten prostor, kde může ustoupit,“ komentoval povolební vyjednávání Hlaváček.

Připomněl ale, že STAN od začátku preferuje koalici na vládním půdorysu. „Kolegové z Aliance (Piráti a Praha sobě) budou muset udělat nějaké moudré rozhodnutí,“ míní Hlaváček. Mohli by podle něj přistoupit na „nějaké vhodně nastavené parametry budoucí rady“. 

Menšinovou vládu s podporou ANO si SPOLU nepřeje

Šéf pražské TOP 09 ale řekl, že Praha sobě koalici SPOLU nevadí. „My pouze chceme vládu se stranami, které jsou nám programově nejbližší, tedy demokratickými stranami. Získáme-li s nimi většinu v zastupitelstvu, tak to zkrátka pro efektivní vládnutí stačí,“ vysvětlil a dodal, že doufá v dohodu s Piráty. 

Menšinová vláda podpořená hnutím ANO je podle Pospíšila jakýmsi krizovým řešením, které si nepřeje. Nacher uvedl, že zatím nedostal informaci o tom, že koalice SPOLU menšinovou vládu nechce. „My jsme to navrhovali čistě proto, aby skutečně už tady vládli politici – byť bychom byli v opozici – kteří vzešli z těchto voleb,“ sdělil. 

Nacher odmítl, že by za model menšinové vlády s podporou ANO hnutí něco požadovalo, například místa v dozorčích radách a výborech. „My se samozřejmě nevzdáváme toho, že bychom mohli být v koalici,“ připomněl Nacher a dodal, že hnutí ANO je připraveno být v koalici i opozici.
 

Patrik Nacher (nestr. za ANO) k ustavujícímu jednání pražského magistrátu (zdroj: ČT24)