Matovič opisoval v diplomové práci, píše Denník N. „Nikdy jsem se svým titulem nechlubil,“ reagoval premiér

Obvinění z plagiátorství při psaní diplomové práce čelí slovenský premiér Igor Matovič. Podle Denníku N opsal dvě knihy a odevzdal jako své dílo. Matovič, který se coby opoziční politik vymezoval vůči plagiátorství bývalého předsedy parlamentu Andreje Danka, pochybení v reakci nepřímo přiznal. Dodal však, že titul nikde neuváděl, ani se jím nechlubil. Ke konci školy prý už podnikal a jejímu dokončení věnoval minimální pozornost.

Podle listu Matovič do své diplomové práce čítající 79 stran převzal ze dvou publikací slovo od slova celé statě či strany i s tabulkami, přičemž zdroj uvedl jen na několika místech. Z popisu deníku vyplývá, že opsal téměř vše kromě úvodu a závěru.

„Upřímně, netuším, zda jsem před 22 lety ve své diplomce něco necitoval a kolik toho bylo. Pokud tomu tak je, ukradl jsem něco, co mi nepatřilo, jsem de facto v této věci zloděj, což je smutné a nepochybně ne ke chvále,“ uvedl v reakci Matovič.

Dodal, že poslední dva ročníky studia, kdy již podnikal, školu zanedbával a že v ní také opisoval. Omluvil se všem poctivým studentům, kteří dokázali vystudovat bez opisování, napovídání a jiných fint. Na svou obhajobu řekl, že titul nikde neuváděl, ani na občanském průkazu.

„Zda kvůli tomu odstoupím? Odstoupím. Hned, jakmile splním všechno, co jsem lidem před volbami slíbil. Poté si půjdu žít zpět svůj soukromý život. S čistým svědomím a bez titulu,“ napsal ještě.

Kritik stejného přečinu

Matovič studoval na Fakultě managementu Univerzity Komenského v Bratislavě a diplomovou práci psal na téma daňového systému a jeho vlivu na podnikatelské subjekty.

Ještě jako opoziční politik patřil mezi největší kritiky bývalého šéfa parlamentu Danka, který rovněž čelil kritice za opisování ve své rigorózní práci. Vybízel ho k rezignaci.

Po jmenování premiérem po únorových volbách Matovič ze svých dřívějších kritických pozic k plagiátorství ustoupil. Když obvinění z opisování v diplomové práci čelil Dankův nástupce a nynější šéf slovenské sněmovny Boris Kollár, Matovič jeho odchod z čela sněmovny nepožadoval. Zdůvodnil to zájmem na udržení koalice.

Již po Kollárově kauze slovenské ministerstvo školství oznámilo, že připravilo návrh zákona, na jehož základě bude možné odebírat vysokoškolské tituly.