Měli jsme katastrofické vlády, musíte si dát na váhu, co je větší problém, říká Matovič o aféře koaličního partnera

Slovenský premiér Igor Matovič v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Slovensko ustálo pandemii koronaviru velmi dobře, domnívá se slovenský premiér Igor Matovič (OľaNO), který byl hostem Interview ČT24. Krize ale podle něj ještě není u konce. „Slovensko si nemůže dovolit nějakou druhou vlnu,“ zdůraznil. V rozhovoru komentoval také plagiátorskou aféru svého koaličního partnera Borise Kollára, situaci romských osad nebo výsledky polských prezidentských voleb.

Vlády se Matovič ujímal v době, kdy se v Evropě rozmáhala pandemie a Slovensko čekala jedna z nejtěžších zkoušek posledních dekád. Přiznává, že byly chvíle, kdy by raději neseděl v křesle premiéra. „Upřímně párkrát jsem takové myšlenky měl. Ale velmi rychle mě to opustilo,“ říká.

Nejhorší chvíle zažíval, když se strachoval, že Slovensko pandemii nezvládne. „Když se to tak valilo, když jsem se obával toho, že se nám to opravdu zvrhne, ale nakonec myslím, že jsme to velmi dobře ustáli,“ uvedl.

Země podle něj však ještě nemá vyhráno, zvláště když čísla nakažených opět začínají narůstat. „Slovensko si nemůže dovolit nějakou druhou vlnu,“ zdůraznil slovenský předseda vlády. 

Je mi líto těch dětí, říká o situaci romských osad. Řešení vidí ve vzdělání

Pandemie mimo jiné připomněla, v jak špatném stavu jsou romské osady, kde se virus rychle šířil. „Ta situace je katastrofální. Nejvíc je mi líto těch dětí, nikdo z nás by se tam asi narodit nechtěl, protože na to, abyste se v životě posouvali dále, abyste chtěli chodit do školy, abyste potom chtěli mít práci, tak musíte mít doma pozitivní vzor. A ty děti, když ho nevidí, když nemají svůj prostor, kde by se mohly učit, nemají knížku, ze které by jim máma v jejich rodném jazyce četla, tak nemají v životě to základní, a potom se jim strašně těžko v životě chytá,“ uvažuje Matovič.

Naději vidí ve vzdělání. „Pro mne je alfa a omega zavést povinné školky od tří let v takových zoufalých sociálních situacích, aby ty děti v životě dostaly šanci,“ plánuje Matovič. V šesti letech, kdy začíná povinná školní docházka, jsou podle něj některé děti už příliš pozadu.

Kritizuje také své předchůdce, kteří podle něj problém neřešili. „Robert Fico po 12 letech své vlády ukazuje prstem na osady: Podívejte, příživníci. Ale co udělal pro to, aby se ty děti měly šanci chytit?“ ptá se současný premiér. „Mně to někdy až připadá, že to ti politici dělají naschvál. Naschvál si ten problém hýčkají, pěstují, aby se náhodou nevyřešil, aby na něj v budoucnu mohli zase poukazovat, když jim bude téct do bot.“

„Fungovali jsme jako italská rodina“

Vládní koalice složená ze čtyř stran je podle Matoviče navzdory některým sporům stabilní. „Mrzelo mě vzkazování přes média. Ale zdá se mi, že v posledních několika týdnech je to už za námi. To byly takové prvotní trampoty takovéhoto uskupení, že jsme trošku fungovali jako italská rodina. Někdy to bylo o připálené pizze, jindy o převařených špagetách, ale postupně si najdeme modus vivendi a bude dobře,“ říká.

Vyjádřil se také k plagiátorské aféře předsedy slovenského parlamentu Borise Kollára, který zároveň stojí v čele vládního hnutí Sme rodina. „Jsme parlamentní demokracie, kde na to, abyste mohli vládnout, musíte mít 76 poslanců. A měli jsme tu katastrofické vlády, za 12 let úplně rozkradli Slovensko, na konci byl zavražděný novinář a jeho snoubenka, protože mocní si mysleli, že už si mohou dovolit všechno,“ prohlásil Matovič. Minulá vláda pro něj znamenala „absolutní zlo.“

„A za takové situace ano, i plagiát je problém, ale musíme si dát v politice potom na misku vah, co je větší problém nebo co je větší závazek. A ten závazek lidem, že Slovensko změníme na zemi, kam se budou chtít vrátit naši utečenci i z České republiky, kteří nám odešli do jiných zemí, protože se jim tu dobře nežilo, je pro mě větší závazek než vyřešit plagiát,“ pokračoval. 

Parlamentní volby se na Slovensku konaly v únoru. Zvítězilo hnutí OĽaNO se ziskem 25 procent hlasů. Vládní koalice OĽaNO, Sme rodina, Sloboda a Solidarita a Za ľudí disponuje většinou 95 mandátů ze 150 křesel. Bez 17 mandátů hnutí Sme rodina by měla 78 mandátů.

Nebylo by dobré, abychom tu měli dvě Polska, domnívá se Matovič

V Interview ČT24 také okomentoval výsledky prezidentské volby v Polsku, ve které post hlavy státu obhájil konzervativec Andrzej Duda. „Mají demokracii, mají nejvyšší účast za posledních 25 let, vybrali si podle svého svědomí a přesvědčení. Pro mne jsou volby oslavou demokracie, já to respektuji,“ uvedl Matovič.

Zároveň vnímá rozdělení polské společnosti. „Trošku mě to mrzí samozřejmě, ta předvolební kampaň byla možná až příliš ostrá, ale věřme, že volby jsou za námi, v následujících letech se situace uklidní a najdou k sobě cestu. Nebylo by dobré, abychom tu měli nějaké východní Polsko, západní Polsko a dva zásadně rozdílné názorové proudy,“ domnívá se slovenský premiér.

V Interview ČT24 promluvil také o roli emocí v politice, o setkání s českým premiérem Andrejem Babišem nebo o boji proti korupci.