Volná cesta ke sporným reformám? Vítězství Dudy ochránilo podle komentátorů vládu před krizí

Vítězství současného polského prezidenta Andrzeje Dudy v nedělních volbách hlavy státu podle polských komentátorů zachránilo vládnoucí národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) před závažnou krizí. Vláda země, která je dnes rozdělena víc než kdy jindy, může pokračovat v reformách. Kvůli některým vede ostré spory nejen s opozicí, ale i s Evropskou komisí.

Podle téměř úplných výsledků, které zveřejnila státní volební komise, podpořilo dosavadního prezidenta Dudu přes 51 procent voličů, kandidáta opoziční proevropské Občanské platformy Rafala Trzaskowského necelých 49 procent.

„Díky Dudovi bude moci Kaczyński i jeho strana klidně spát po další tři roky a pokračovat v současném kurzu,“ píše se v povolební analýze portálu onet.pl. Naopak výhra Trzaskowského by pro nynější vládu znamenala zásadní komplikaci, protože v Sejmu nemá dostatek poslanců pro přehlasování prezidentského veta. Mluvčí vlády Piotr Müller řekl, že Duda je zárukou „konstruktivní spolupráce“ mezi prezidentem a kabinetem.

Velké slovo má i církev, která podporuje Dudu

PiS ovládá většinu zásadních institucí polského veřejného života, včetně klíčových postů ve státních firmách i veřejnoprávních médiích. Podporu má také od katolické církve, která má v zemi stále velký vliv. Církev má dokonce svou vlastní televizi a rádio s velkým dosahem.

Vládní strana si oblibu lidí získala například třináctými důchody nebo příplatky na děti. PiS ale prosadilo i kontroverzní změny v justici, které podle domácích i zahraničních kritiků porušují nezávislost soudnictví. Evropská komise se už kvůli nim obrátila na unijní soud.

Dojde na další ovlivňování médií?

Michal Baranowski z organizace German Marshall Fund agentuře DPA řekl, že po znovuzvolení Dudy musí Polsko počítat s pokračováním politiky, kdy v některých případech tamní představitelé porušují právo a hodnoty Evropské unie.

Onet.pl uvádí, že politici vládnoucí strany si myslí, že v situaci, kdy je další tři roky nečekají volby, budou moci prosadit další sporné zákony. Není vyloučené, že první na řadu přijdou polská média, zejména ta, která patří zahraničním společnostem. Ta podle vládních politiků zastupují především zájmy té země, odkud pocházejí jejich majitelé. 

Události ČT: Duda vyhrál polské prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Kik: Těsné vítězství Dudy není pro Kaczyńského dobrou zprávou

Duda sliboval, že v případě znovuzvolení bude usilovat o návrat jednoty do už léta hluboce rozdělené polské společnosti. „Jestli to chce splnit, musí rozvolnit svoje vztahy s (předsedou PiS) Jaroslawem Kaczyńským, protože jednotu nebuduje ten, kdo je nástrojem Kaczyńského,“ řekl v rozhovoru s portálem wp.pl politolog Kazimierz Kik.

Kaczyński je považován za nejmocnějšího polského politika, formálně jde přitom pouze o řadového poslance. Kik připomněl, že těsný výsledek je pro něj špatnou zprávou. Údajně počítal s tím, že voliči jeho stranu odmění za štědrou politiku lepším výsledkem.

Podle onet.pl je dobrý výsledek Trzaskowského pro PiS „varovným signálem“, aby zahájila debatu o tom, proč i přes nákladnou sociální politiku dala skoro polovina voličů hlas opozičnímu kandidátovi. Mohlo by se to stát jedním z témat podzimního sjezdu strany. 

List Rzeczpospolita po nedělních volbách volá po zklidnění atmosféry v Polsku. „Pokud se změníme v kmeny válčící proti sobě čímkoliv jiným než slovem, octneme se rychle na cestě k tomu, abychom se sami vyřadili ze společenství civilizovaných národů,“ varuje komentátor deníku. „A pochopit by to měl především v neděli zvolený prezident,“ dodává.