Duda vyhrál polské prezidentské volby. Komise zveřejnila úplné výsledky

Andrzej Duda vyhrál prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Polské prezidentské volby vyhrál konzervativec Andrzej Duda. Znovuzvolení dosavadní hlavy státu v pondělí večer potvrdila státní volební komise při ohlášení konečných výsledků. Podle nich v nedělním druhém kole získal Duda 51,03 procenta hlasů, jeho soupeř, varšavský primátor Rafal Trzaskowski z nejsilnější opoziční strany Občanská platforma, dostal 48,97 procenta. Opozice si stěžuje především na průběh hlasování v zahraničí.

Ačkoli výsledky nebyly po uzavření volebních místnostní zcela jasné, Duda, podporovaný vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS), se už veřejně radoval z obhájení úřadu hlavy státu. Jeho náskok dle průzkumu agentury Ipsos byl v tu chvíli velmi těsný, vedl s 50,4 procenta, a nepřesahoval rámec možné statistické chyby.

„Báječné! Děkuji mnohokrát! Ať žije Polsko! Moji drazí, viděli jste tuto úžasnou účast, téměř sedmdesát procent. Vyhrát volby s takovou účastí je neuvěřitelná zpráva. Jsem velmi dojatý. Děkuji z celého srdce všem svým krajanům,“ prohlásil Duda po oznámení údajů z průzkumu.

Prezident Duda má rozsáhlou podporu ve venkovských oblastech a na východě země, zatímco jeho soupeř je populární ve větších městech a regionech u německé hranice.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trzaskowski neztrácí naději

Trzaskowski neztrácel do oznámení konečných výsledků naději. „To je jen začátek. Jsem přesvědčený, že zvítězíme a že se to jen tak snadno nezmění. Jakmile jsme se probudili, nic nás neuspí. Pokud jsme se probudili, vytvořili jsme pouto a řekli jsme, jaké Polsko chceme, že chceme rovnováhu a brát v úvahu tu moc, kterou máme v rukou. Na jedné straně byl celý státní aparát, propaganda. Měli naprosto všechno, spoustu peněz, manipulace. A my jsme měli občanskou společnost,“ prohlásil Dudův protikandidát.

Posléze pogratuloval svému soupeři. „Gratuluji Andrzejovi Dudovi k vítězství. Kéž by toto volební období bylo skutečně jiné (než předchozí),“ uvedl Trzaskowski podle TVN 24. Poděkoval také téměř deseti milionům voličů, kteří pro něj hlasovali, a slovy jedné populární písně vyjádřil naději, že „ještě bude velmi pěkně“.

Rafal Trzaskowski po volbách
Zdroj: Reuters

Dudovi už ke znovuzvolení pogratulovali také představitelé Česka, jeho protějšek Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident v dopise mimo jiné ocenil česko-polské vztahy. Předseda vlády uvedl, že se těší na další regionální spolupráci.

Opozice kritizuje průběh hlasování

Trzaskowského štáb podle zpravodaje ČT v Polsku Lukáše Mathého upozornil, že bude třeba sledovat sčítání hlasů, aby nikdo nepodváděl. Stěžoval si, že desetititíce Poláků byly prý připraveny o možnost hlasovat v zahraničí. Se stížnostmi se hodlá obrátit na soud. „Nic tady v Polsku ještě nekončí,“ předeslal zpravodaj.  

Zástupci opoziční Občanské platformy (PO) uvedli, že shromažďují informace o problémech, které hlasování provázely. „To byly více než organizační zmatky, vypadalo to, jako by se někdo úmyslně snažil snížit počet hlasů odevzdaných v zahraničí,“ tvrdí Tomas Siemoniak z PO. Voliči si stěžovali, že nedostali včas hlasovací lístky. Před polským konzulátem v chorvatském Splitu museli zájemci o volby podle polských médií čekat ve frontě až šest hodin.

Podle analytiků vzhledem k těsnému výsledku se obě strany mohou obrátit na nejvyšší soud, píše agentura Reuters. „Při tak nevelkém rozdílu je důležitý každý tisíc hlasů,“ řekl Siemoniak.

Zpravodaj Mathé ve Studiu 6 upozornil, že rozdíl je zhruba půl milionu hlasů. „To je velké číslo na to, aby se volby daly povšechně zpochybnit,“ řekl s tím, že i v prvním kole měl Duda více hlasů než v exit-pollech. Totéž platí i pro výsledky PiS v minulých parlamentních a evropských volbách.

Podle konečných výsledků získal Duda 10 440 648 hlasů (51,03 procenta). Jeho soupeř Trzaskowski dostal 10 018 263 hlasů (48,97 procenta).

Události ČT: Duda vyhrál polské prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Rozhodující volby

Ve druhém kole hlasovalo 68,18 procenta z téměř 30 milionů oprávněných voličů. „Děkuji voličům za rekordní účast v 21. století,“ prohlásil předseda komise Sylwester Marciniak podle televize TVN 24. Více voličů přilákal jen souboj Lecha Walesy a Aleksandra Kwaśniewského v roce 1995. Prvního kola, které se konalo před dvěma týdny, se jich zúčastnilo 64,51 procenta.

Duda kandidoval s hodnotově konzervativním a ekonomicky sociálním programem. V kampani se například ostře opíral do snah homosexuálů o snížení diskriminace nebo vyzdvihoval štědré sociální programy vlády.

Vít Dostál z Asosiace pro mezinárodní otázky říká, že hlavní motivací Dudových voličů bylo reálné zlepšení jejich materiální situace v důsledku opatření přijatých vládou PiS.

Pro konzervativní stranu Právo a spravedlnost má setrvání Dudy v nejvyšším státním úřadu zásadní význam. V Sejmu, klíčové dolní komoře parlamentu, má sice těsnou většinu, ale ta by nestačila k přehlasování případných prezidentových vet na návrhy zákonů.   

Trzaskowski kandidoval s podporou liberální opoziční Občanské platformy. Vymezoval se především proti vládním krokům reformujícím soudnictví. Podle kritiků včetně Evropské komise omezují nezávislost justice, která je podmínkou demokracie a právního státu.

Zdůrazňoval také, že Duda je jen loutkou předsedy PiS Jaroslawa Kaczyńského. „Duda je tak trochu nastrčenou postavou,“ myslí si bývalý diplomat a publicista Petr Janyška. Od doby, kdy se Kaczyński dostal k moci, rozděluje Polsko „velmi výrazně, velmi hluboce, velmi agresivně,“ dodává.

Předseda polské pravicové vládní strany Jaroslaw Kaczynski odevzdává svůj hlas (vlevo)
Zdroj: ČTK

Varšavský primátor zahájil kampaň na poslední chvíli, když nahradil stranickou kolegyni Malgorzatu Kidawovou-Blońskou. Její podpora v průzkumech dosahovala jen jednociferných výsledků. 

Schůzka kandidátů

Duda kolem půlnoci uspořádal konferenci v prezidentském paláci, kde se zmínil o pozvánce, se kterou se obrátil na Trzaskowského. Ten informoval, že se na schůzce s Dudou neobjeví, dokud nebudou poskytnuty konečné výsledky voleb. Také zdůraznil, že nedělní večer tráví se svou rodinou. 

„Ještě jednou blahopřeji panu Rafalovi Trzaskowskému k výsledku, je to vynikající výsledek. Děkuji také jeho voličům za hlasování. Tato kampaň byla plná napětí a silných emocí. Proto jsem dnes pozval pana Trzaskowského hned po oznámení těchto symbolických výsledků na schůzku,“ řekl Duda a pokračoval: „Všichni naši krajané, všichni Poláci, uvidí toto symbolické gesto dané ruky. Přál bych si, aby mezi námi byla úcta. Máme a budeme mít odlišné názory, ale to je demokracie.“

Události, komentáře: Polským prezidentem zůstává Andrzej Duda (zdroj: ČT24)

Stranická média

Duda v prvním kole vyhrál se ziskem 43,5 procenta hlasů, což představovalo 8,45 milionu voličů. Trzaskowski získal 30,46 procenta hlasů (5,9 milionu voličů).

Oběma kolům předcházela velmi vyhrocená kampaň. Janyška připomněl roli státní televize, kterou podle něj v Polsku už není možné považovat za veřejnoprávní, ale vysílá zcela provládně. „Byla velmi úderná, velmi agresivní, používala podpásové metody proti Trzaskowskému,“ vysvětlil.

„Je to propaganda ve prospěch jednoho kandidáta,“ doplnil ho šéfredaktor Aktuálně.cz Josef Pazderka, který působil jako zpravodaj v Polsku. Připomněl však, že mediální krajina v zemi je pestrá a některé soukromé televize tuto jednostrannost vyvažují.