TÉMA

Lukáš Mathé

Slováci vybírali prezidenta. Hlasování se protáhlo kvůli kolapsu člena komise

První kolo slovenských prezidentských voleb skončilo až ve 22:30 poté, co dvě volební místnosti uzavřely hlasování oproti plánu později. V jedné z nich zkolaboval člen místní volební komise. O funkci v prvním kole usiluje devět kandidátů. Podle průzkumů nemá žádný z nich šanci získat nadpoloviční většinu, dva nejúspěšnější by v takovém případě postoupili do kola druhého. To je naplánované na 6. dubna. Největší favorité prvního kola, exministr zahraničí Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, vyzývali k co největší účasti, aby měl nový prezident silný mandát. Prezidentka Zuzana Čaputová popřála Slovákům hlavu státu, která bude ctít a chránit slovenskou ústavu.
23. 3. 2024Aktualizováno23. 3. 2024, 22:39|

Slováci v desítkách měst demonstrovali proti Ficovým změnám v justici. Rodiče Kuciaka sklidili aplaus

Ve třicítce slovenských měst se ve čtvrtek v podvečer znovu konaly protivládní demonstrace. Protestující odmítají chystané změny v trestním právu, které kritizovaly i evropské instituce včetně Evropského parlamentu. V Bratislavě, kde protesty začaly už na začátku prosince, lidé znovu zaplnili velké náměstí v centru města. Potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka, kteří se protestu účastnili.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:21|

Ať je dost polských písní. Právo a spravedlnost navrhuje nové kvóty pro rádia, hájí je covidem

Polská vládní strana Právo a spravedlnost navrhuje, aby tamní rádia musela hrát nejméně polovinu hudby polské, zároveň chce, aby osmdesát procent z této poloviny bylo odehráno přes den. Kvóty existují už nyní, jsou ale výrazně nižší, a PiS jejich růst hájí potřebou podpořit domácí umělce v době omezované produkce kvůli pandemii koronaviru. Podle opozice má ovšem návrh čistě politický motiv.
25. 1. 2022|

Přes polsko-běloruskou hranici dál létají kameny a polena, nápor migrantů ale opadl

Migrační krize na hranici Evropské unie s Běloruskem se uklidnila, uvedla na jednání unijních ministrů vnitra ve Vilniusu eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johanssonová. Litva s Lotyšskem a Polskem čelily v uplynulých měsících náporu migrantů, které na západ posílá režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka. V polsko-běloruském příhraničí, kam je vstup zásadně omezený, natáčel štáb České televize.
21. 1. 2022Aktualizováno21. 1. 2022, 23:06|
Tisková zpráva

Brusel, Londýn i Washington. ČT obmění šest postů zahraničních zpravodajů

Na příští rok připravuje Česká televize pravidelnou výměnu na zpravodajských postech. Změny se týkají korespondentů ve Varšavě, v Bratislavě, Berlíně, Bruselu, Londýně a ve Washingtonu. K prvnímu přesunu, v Polsku, dojde začátkem března, další přijdou v druhé polovině roku.
29. 11. 2021|

V noci se polskou hranici pokusilo překonat 150 lidí. Pomáhaly jim běloruské bezpečnostní složky

Na 150 migrantů se v noci na pondělí neúspěšně pokusilo přejít hranici z Běloruska do Polska poblíž obce Dubicze Cerkiewne. Migranty při tom doprovázely běloruské bezpečnostní složky, uvedla polská hraniční stráž. Ta za celou neděli zaznamenala na polsko-běloruském pomezí bezmála 350 podobných pokusů.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 18:11|

Morawiecki zrušil kvůli Turówu cestu na summit. Nechce se potkat s Babišem, píší v Polsku

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki zrušil plánovanou cestu na demografický summit v Budapešti. Důvodem je přítomnost českého premiéra Andreje Babiše, napsal zpravodajský portál wPolityce.pl. Mluvčí polské vlády Piotr Müller potvrdil, že zrušení premiérovy cesty do Budapešti souvisí se sporem s Čechy o důl Turów. Babiš novinářům před odletem z Maďarska řekl, že se mu nechce věřit, že by kvůli tomu Morawiecki nedorazil. Polská vláda je podle polského tisku blízko k tomu, aby rozhovory s českou vládou přerušila, a polští vyjednávači zvažují zrušení páteční cesty do Prahy k dalšímu kolu jednání o dolu Turów.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 21:38|

Polská opoziční Občanská platforma ztrácí na oblibě, podle spekulací by ji mohl zachránit Tusk

V Polsku sílí spekulace o návratu Donalda Tuska do tamní politiky. Bývalý premiér, exšéf Evropské rady a nyní předseda Evropské lidové strany (EPP) by se podle nich mohl znovu stát předsedou Občanské platformy (PO). Obliba této donedávna nejsilnější opoziční strany u voličů klesá a Tusk je čím dál častěji vnímaný jako spasitel šancí liberální opozice vystřídat u moci konzervativní stranu Právo a spravedlnost (PiS), která vládne zemi již druhé volební období za sebou.
30. 6. 2021|

V polském Řešově bude starostovat opoziční politik. Podle vicepremiéra jde o budíček pro vládu

Novým starostou východopolského města Řešov se stane opoziční kandidát Konrad Fijolek. Ten v prvním kole místních předčasných voleb získal 56,51 procenta hlasů. Jelikož obdržel většinu hlasů, druhé kolo v tomto městě nebude zapotřebí, uvedla v pondělí agentura PAP. Vicepremiér země Jaroslaw Gowin výsledek volebního klání označil za „budíček“ pro vládní koalici před parlamentními volbami.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 16:58|

Aktivisté blokují dopravu na hranicích s Běloruskem. Chtějí tvrdé sankce vůči Lukašenkovu režimu

Poblíž polsko-běloruských hranic na východě Polska vzniklo stanové městečko aktivistů, kteří protestují proti zhoršující se situaci v Bělorusku. Část z nich blokuje i tamní dopravu, chtějí tím upozornit na nutnost sankcí vůči běloruskému režimu a jeho lídrovi Alexandru Lukašenkovi.
8. 6. 2021|

Pratasevič se „z vlastní vůle“ doznal ve státní televizi. Jako za stalinských represí, reaguje česká diplomacie

Zadržovaný běloruský opoziční novinář Raman Pratasevič se ve čtvrtek objevil ve státní televizi, kde se v rozhovoru v slzách doznal k organizování protivládních protestů a řekl, že respektuje vůdce Alexandra Lukašenka. Pratasevičova rodina a opozice jsou přesvědčeny, že rozhovor byl veden pod nátlakem. Také české ministerstvo zahraničí označilo vystoupení za vynucené a zjevně zmanipulované.
4. 6. 2021Aktualizováno4. 6. 2021, 21:50|

Pandemie ve světě: Slovensko podává vakcíny i v terénu, Polsko láká nenaočkované na loterii

Polsko začíná s masivní podporou očkování proti koronaviru, tamní vláda zároveň kvůli malému zájmu o vakcinaci slibuje obcím i finanční odměny. Slovensko začalo s očkováním v terénu. Mobilní týmy objíždějí hlavně vyloučené lokality a venkov, kde chtějí usnadnit přístup lidí k vakcínám. Německo chce na očkování dětí vyčlenit 6,4 milionu dávek. Švédsko od prvního června zmírní část koronavirových omezení. Španělsko potvrdilo v souvislosti s očkováním AstraZenecou čtyři úmrtí. Americký stát Ohio ohlásil první vítěze státní očkovací loterie. V australském státě Viktorie začne týdenní koronavirová uzávěra.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 20:30|

Polsko je baštou běloruské opozice. Zásah proti Pratasevičovi v zemi rezonuje, říká zpravodaj ČT

Incident ohledně nuceného přistání letadla s nyní zadrženým novinářem Ramanem Pratasevičem v Minsku velmi silně rezonuje v polské společnosti, referuje zahraniční zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé. V Polsku se podle něho nachází hlavní centrum opozice vůči režimu běloruského lídra Alexandra Lukašenka. Vláda středoevropské země se po loňských protestech navíc postavila do čela informačního boje proti jeho režimu.
26. 5. 2021|

Důl Turów těžbu uhlí nepřerušil. Na úterý Poláci svolávají blokádu hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou

Polsko zatím nepřerušilo těžbu v hnědouhelném dole Turów u českých hranic. Odporuje tak pátečnímu rozhodnutí Soudního dvora EU, který nařídil bezodkladně dolování zastavit. Polsko se proti opatření ohradilo mimo jiné s tím, že těžba v dole vytváří tisíce pracovních míst. Proti zastavení těžby chystají na pondělí tamní hornické odbory první protesty. Evropská komise vyzvala Polsko, aby dodržovalo zákaz těžby. Varšavě hrozí vysoké pokuty.
22. 5. 2021Aktualizováno22. 5. 2021, 19:12|

V čele polské opozice je nově strana Polsko 2050, kterou vede publicista a moderátor Hołownia

Nový lídr polské opozice, Polsko 2050, si i v květnu upevnil svou vedoucí pozici, kterou získal před dvěma měsíci. Zatímco v únoru měl stejně jako Občanská koalice (tvořená Občanskou platformou posílenou o menší subjekty) kolem dvaceti procent, v květnu mu v průzkumu patřilo 22 procent, zatímco jeho soupeři 17 procent. Vládnoucí Právo a spravedlnost si pak před nimi stále drží značný předstih, nejnověji mu patří 36 procent, uvedl server Politico.
22. 5. 2021|

Evropa plánuje obnovu cestování: covid pas v mobilu i regionální „bubliny“

Evropské země plánují, jak během letní sezony obnovit volné cestování. Řešením mají být celoevropské covidové pasy. Ještě předtím chce Česko dohodu uzavřít se sousedními státy a také v rámci visegrádské čtyřky. Je to pojistka, kdyby se odsouvala dohoda na půdě Evropské unie, řekl v Devadesátce zpravodaj ČT ve Varšavě Lukáš Mathé. Druhý rok po sobě si Češi dovolenou u moře nechtějí nechat vzít. Na prázdniny hodlá podle cestovních kanceláří vyrazit přes milion lidí, což je více než před rokem. I přesto, že přesně nevědí, co je bude při dovolené čekat.
7. 5. 2021|

Pandemie ve světě: Maďarsko rozvolňuje pro očkované, Indii chybí vakcíny

Maďarsko rozvolňuje a otevírá pro naočkované lidi kina, bazény nebo vnitřní prostory restaurací. V Rakousku úřady stihly aplikovat už více než tři miliony dávek vakcín proti koronaviru. Indie zaznamenala další rekordní přírůstek infikovaných za den, země se navíc potýká s nedostatkem vakcín. Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) se nákaza koronavirem celosvětově potvrdila u více než 150 milionů lidí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 17:16|

Soudce Tuleya odmítá polskou reformu a disciplinární komoru. Ta rozhodne o jeho nuceném výslechu

Disciplinární komora polského Nejvyššího soudu bude rozhodovat o tom, zdali soudce a známý kritik tamní justiční reformy Igor Tuleya bude muset nuceně k výslechu. Ten je přitom stíhaný kvůli tomu, že v roce 2017 umožnil účast médií na sporném jednání parlamentní většiny bez menšinové opozice.
21. 4. 2021|

Polská koalice je v krizi. Partneři se přou kvůli unijnímu plánu obnovy

V polské vládní koalici panuje stále větší napětí. Největší spor se vede o unijní plán obnovy, který jeden z menších koaličních partnerů – strana Solidární Polsko – odmítá podpořit. Některé plány nejsilnější strany Práva a spravedlnosti kritizuje i jeho druhý spojenec, formace Dohoda. Šéf vládního tábora Jaroslaw Kaczyński naznačil možnost předčasných voleb.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 20:06|

Pád letadla s prezidentem Kaczynským u Smolenska rozděluje Poláky i 11 let po neštěstí

Polsko si připomíná jedenácté výročí letecké katastrofy u ruského Smolenska. Při pádu vládního letounu zahynulo 96 lidí včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczynského. Oficiální pietní akce, mimo jiné kladení věnců a projevy nejvyšších představitelů, podle médií provázejí přísná bezpečnostní opatření. Současně jsou ohlášeny protesty, například podnikatelů nespokojených s vládní pomocí během pandemie covidu-19.
10. 4. 2021|

Pandemie ve světě: Polsko prodlužuje opatření. Zéland zakáže vstup cestujícím z Indie

Polsko oznámilo téměř 28 tisíc nových nakažených a dalších 954 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Vláda proto prodloužila protiepidemická opatření do neděle 18. dubna a vyčkává na data z Velikonoc. Nový Zéland kvůli vysokému počtu nákaz v Indii na čtrnáct dní zakáže vstup na své území lidem přijíždějícím z jihoasijské země. Týkat se to bude i jeho vlastních občanů.
8. 4. 2021|

Epidemická situace v Polsku se zhoršuje. Vrchol se očekává počátkem dubna

Tempo šíření koronaviru se v Polsku v posledních dnech stále zrychluje. Denně přibývá v týdenním průměru přes 28 tisíc nových případů nákazy. Rekordní je znovu i počet pacientů, kteří se aktuálně léčí z nemoci covid-19 v nemocnicích. Vláda proto postupně zpřísňuje restriktivní opatření.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 19:50|

Polsko má nejvyšší budovu v Evropské unii. Jmenuje se Varšavská věž

V polské metropoli vyrostla nejvyšší budova v Evropské unii. Po instalaci antény dosáhl mrakodrap s názvem Varšavská věž 310 metrů. O deset metrů tak překonal sídlo Commerzbank v německém Frankfurtu nad Mohanem. Původně měl být hotový loni, nyní se s otevřením počítá příští rok.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 08:55|

Do Polska přijíždí za prací stále více cizinců. Postoj k uprchlíkům se mění a je vstřícnější

Poláci mění postoj k přijímání uprchlíků. Ještě před čtyřmi lety to většina odmítala, teď se podle průzkumů skoro dvě třetiny vyslovily pro. Konzervativní vláda – podobně jako ta česká – dál odmítá převzít migranty z Řecka nebo Itálie, do země ale přijíždí za prací stále víc lidí z ciziny, včetně zemí jižní a jihovýchodní Asie. Informoval o tom zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.
3. 3. 2021|