V polském Řešově bude starostovat opoziční politik. Podle vicepremiéra jde o budíček pro vládu

Události: Volby v Řešově (zdroj: ČT24)

Novým starostou východopolského města Řešov se stane opoziční kandidát Konrad Fijolek. Ten v prvním kole místních předčasných voleb získal 56,51 procenta hlasů. Jelikož obdržel většinu hlasů, druhé kolo v tomto městě nebude zapotřebí, uvedla v pondělí agentura PAP. Vicepremiér země Jaroslaw Gowin výsledek volebního klání označil za „budíček“ pro vládní koalici před parlamentními volbami.

Fijolka v klání podpořila opoziční politická uskupení včetně liberální Občanské platformy nebo Polské lidové strany. Pro Ewu Leniartovou, za kterou se postavila vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), hlasovalo 23,62 procenta voličů. Kandidát Solidárního Polska Marcin Warchol pro změnu získal 10,72 procenta hlasů a zástupce krajní pravice Grzegorz Braun oslovil 9,15 procenta voličů.

„Strana PiS nepředpokládala, že volby skončí už prvním kolem. Její kandidátka Leniartová zachovala nejsilnější partaji tvář, jelikož získala kolem čtvrtiny hlasů, což je poměrně dobrý výsledek. Je známou političkou,“ popisuje zahraniční zpravodaj Lukáš Mathé.

Polský vicepremiér Gowin okomentoval výsledky z dvousettisícového Řešova slovy, že jsou pro vládní koalici „budíčkem“. Pokud podle Gowina vláda nevyřeší své rozpory, voliči by jí za to mohli vystavit „červenou kartu“ v parlamentních volbách. Vládnoucí koalice Sjednocená pravice se totiž už měsíce potýká s vnitřními neshodami, které vyvolaly spekulace, že by se mohla rozpadnout.

Polská opozice slaví

Podle Mathého může být šéf PiS Jarosław Kaczyński nespokojený s tím, že se jeho vládnoucí tábor rozpadá. „Kromě vlády panuje nejednota i mezi kandidáty v Řešově a mediálně se o tom špatně hovoří,“ podotkl novinář. 

Polská opozice naopak podle serveru Politico doufá, že vítězství v Řešově bude znamenat obrat v boji proti straně Právo a spravedlnost. Opoziční uskupení v zemi utrpěla řadu volebních porážek od roku 2015, kdy se moci v zemi chopila národně konzervativní PiS. Po koronavirové pandemii doufají, že nadešla doba, kdy by mohla PiS oslabit.

„Podporovatelé široké polské opozice slaví. Mluví o velkém úspěchu, že se strany dokázaly shodnout na jednom kandidátovi a že je taková spolupráce funkční. Opozice potřebovala vítr do plachet a novou energii, kterou toto vítězství nabízí. Řešov je hlavním městem Podkarpatského vojvodství a to je hlavní baštou PiS,“ tvrdí zpravodaj.

Volby nastavují zrcadlo polské politice, píše Politico

Řešov je v Polsku jakýmsi mikrokosmem, píše Politico. Jedná se o relativně liberální město obklopené hluboce tradičním venkovem, který tvoří podloží pro politickou podporu Práva a spravedlnosti. Tyto volby podle listu nicméně poukázaly na současný stav polské politiky; obvykle rozklížené opoziční strany se sjednotily za jediným kandidátem, zatímco vládnoucí uskupení se rozdělila, což prý svědčí o napětí v koalici.

Obyvatelé Řešova vybírali nového starostu. Někdejší lídr města Tadeusz Ferenc, jenž stál v čele města od roku 2002, rezignoval dříve v únoru kvůli koronavirovému onemocnění. Pandemie pak volební klání posunula z května na červen. Místní předčasné volby se během neděle konaly ve stovce polských měst a obcí, podotkl server TVN24. V řadě z nich bude zapotřebí druhé kolo hlasování.