Slováci v desítkách měst demonstrovali proti Ficovým změnám v justici. Rodiče Kuciaka sklidili aplaus

Zpravodaj ČT Mathé ke slovenským protivládním protestům (zdroj: ČT24)

Ve třicítce slovenských měst se ve čtvrtek v podvečer znovu konaly protivládní demonstrace. Protestující odmítají chystané změny v trestním právu, které kritizovaly i evropské instituce včetně Evropského parlamentu. V Bratislavě, kde protesty začaly už na začátku prosince, lidé znovu zaplnili velké náměstí v centru města. Potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka, kteří se protestu účastnili.

Protesty pořádala v devatenácti městech trojice opozičních politických stran Kresťanskodemokratické hnutie, Progresívne Slovensko a Sloboda a Solidarita, v dalších jedenácti pak pouze občanští aktivisté, informoval z Bratislavy zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Podle listu Sme na celém Slovensku, které má zhruba 5,4 milionu obyvatel, protestovalo dohromady přes 60 tisíc lidí. V Bratislavě podle organizátorů demonstrovalo 30 tisíc lidí, což by znamenalo největší účast v nynější vlně protestů, která odstartovala na začátku prosince. V Košicích, druhém největším městě země, organizátoři hlásili 6 tisíc demonstrantů.

Na protestech pravidelně zaznívá kritika kontroverzního trestního zákona. Ta má mimo jiné zrušit elitní útvar speciální prokuratury nebo výrazně snižuje tresty za korupci a za hospodářskou trestnou činnost zavádí místo vězení podmínky.

Nový zákon také snižuje dobu promlčení u některých trestných činů. Podle opozičních politiků se vládní činitelé včetně premiéra Roberta Fica snaží zbavit trestní zodpovědnosti za kauzy z dob jejich vlád. Speciální prokuratura totiž vykonává dozor například nad vyšetřováním kauz z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany Smer. V nich byly v uplynulých letech obviněny nebo již odsouzeny desítky lidí.

„Nervózní vláda“

Poslanec opozičního subjektu Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko ve čtvrtek z pódia na shromáždění v Bratislavě řekl, že cílem opozice je dosáhnout stažení předlohy z probíhajícího jednání sněmovny nebo alespoň její změnu. Úpravy vládního materiálu, které navrhla vládní koalice, označil Hajko za nedostatečné.

„Co tady zatím zaznělo, je, že tyto demonstrace mají smysl, zástupce Křesťanskodemokratického hnutí řekl, že pozměňovací návrhy, i když jsou kosmetické, tak přeci jen něco přinášejí, a že jsou výsledkem tlaku, který je vidět tady na náměstí v Bratislavě. Mluví se tu také o tom, že mezi koaličními politiky je cítit jistá nervozita, což je také výsledkem protestů,“ prohlásil Mathé.

Dav lidí ve slovenské metropoli na již sedmé protivládní demonstraci v nynější vlně protestů opět křičel hesla „Fico do basy“ či „Nebudeme zticha“.

Velkého potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka, kteří rovněž vystoupili na pódium. „Děkujeme, že bojujete spolu s námi, aby pravda zvítězila,“ řekl Kuciakův otec, který mluvil také o „Ficově mafii“. Případ vraždy reportéra z roku 2018, kdy byl Fico rovněž premiérem, ještě nebyl zcela uzavřen, byť několik odsouzených v této kauze si již odpykává dlouholeté tresty vězení.

Představitelé slovenské vlády tvrdí, že speciální prokuratura se stala v předchozím volebním období nástrojem tehdejší vlády na pronásledování opozice, ve které byl také Ficův Smer. Nyní opoziční strana Sloboda a Solidarita naopak uvedla, že změny v trestním právu povedou k největší amnestii v historii Slovenska.

„Čekají nás prezidentské a evropské volby. Pokud se zmobilizujeme, pokud vydržíme, pokud zůstaneme jednotní, zastavíme je. Nemohou mít všechno,“ řekl ve čtvrtek v projevu k souboji s vládní koalicí Michal Šimečka, předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Progresívne Slovensko, které podporuje kandidaturu exministra zahraničí Ivana Korčoka.

Fico má za sebou prvních sto dnů vlády

Připravované změny v trestním právu vyvolaly největší kritiku ze všech opatření nynější Ficovy vlády, která je v úřadu už sto dnů. Podle sondáží ale neuškodily popularitě dvou největších vládních stran, Smeru a Hlasu – sociálna demokracia, byť většina voličů tříčlenné vládní koalice odmítá snížení trestů za korupci.

„Za sto dnů vlády jsme dokázali více než vlády před námi za několik let. Čekáme na kvalitní opoziční kritiku a hledání fundovaných řešení, nikoliv spory, obstrukce a agresivní skandování v ulicích,“ napsal Fico na sociální síti.

Nová vládní koalice po svém nástupu do úřadu loni v říjnu například zastavila poskytování státní vojenské pomoci Ukrajině, která se brání vojenské invazi Ruska.