Soud uložil Zsuzsové za objednání vraždy Kuciaka a Kušnírové 25 let, Kočnera zprostil obžaloby

Události: Zsuzsová dostala v kauze Kuciak 25 let vězení, Kočner osvobozen (zdroj: ČT24)

Soud první instance na Slovensku v novém líčení uznal obžalovanou Alenu Zsuzsovou vinnou ze sjednání vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Zsuzsová je také vinna z podílu na přípravě nedokonané vraždy někdejšího elitního prokurátora a nynějšího generálního prokurátora Slovenska Maroše Žilinky. Soud jí uložil trest vězení v délce 25 let, žalobce žádal doživotí. Verdikt není pravomocný. Soud naopak opět nepravomocně osvobodil Mariana Kočnera, který čelil obžalobě z objednání Kuciakovy vraždy, a nově ho zprostil také obžaloby z objednání vražd zmíněných prokurátorů a také jednoho právníka. Žalobce už ohlásil odvolání vůči všem rozhodnutím soudu.

„Spravedlnost nejen s přelepenýma očima, ale také se sluchátky na uších,“ reagoval Kuciakův otec na nejnovější rozsudek, jehož cituje slovenský server Aktuality.sk. „Zcela mě to zaskočilo, nedává mi to žádnou logiku. Nechápu. Financovat to musel Kočner, Zsuzsová na to neměla peníze,“ dodal. „Fuj našemu soudnictví,“ vzkázala pak matka Kušnírové. Rodiny se odvolají k nejvyššímu soudu.

Specializovaný trestní soud už v roce 2020 osvobodil Kočnera a také Zsuzsovou v případu Kuciakovy vraždy, o rok později tento jeho verdikt zrušil slovenský nejvyšší soud. V novém jednání pak soud spojil případ vraždy reportéra s přípravou vražd zmíněných prokurátorů a právníka Daniela Lipšice, který se mezitím stal šéfem elitní složky slovenské prokuratury. Stíhání čelily celkově čtyři osoby včetně Kočnera a Zsuzsové. Z podílu na přípravě Lipšicovy vraždy byla zproštěna obžaloby kromě Kočnera i Zsuzsová.

Nepřímé důkazy nestačily

Čtení rozsudku zabralo soudkyni déle než hodinu. Vynesení verdiktu i tentokrát provázel značný zájem médií. „Vykonané důkazy musejí prokazovat, že právě obžalovaný je tou osobou, která žalovaný skutek spáchala. V případě pochybností je potřeba tyto pochybnosti vykládat v jeho prospěch,“ zdůvodnila předsedkyně tříčlenného soudního senátu Ružena Sabová tu část verdiktu, kterou soud osvobodil Kočnera. Proti Kočnerovi byly podle ní pouze nepřímé důkazy.

„Zřejmě nejsem jediná, která nyní cítí zklamání a překvapení z dnešního rozsudku,“ napsala na sociální síti slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Odsouzením Zsuzsové a osvobozením Kočnera soud podle ní částečně potvrdil příběh, který se stal, ovšem prozatím zůstal nedopovězený.

„Je to skandál, až hanba, jakým způsobem soud rozhodoval, jedinou možností podle mě je, aby nejvyšší soud rozpustil tento senát. V případě vraždy jsou přímé důkazy absurdní, to bychom potom požadovali notářské ověření, nahrávky, kde Kočner se Zsuzsovou přímo objednávají vraždu. Je pochopitelné, že je komunikace šifrovaná. Je jasné, že se nesejdou osobně. Takže jsem velmi zklamaný ze způsobu, jakým soud rozhodnul,“ konstatoval investigativní novinář Marek Vagovič ze serveru Postoj.sk, který kdysi na zpravodajském webu Aktuality.sk zakládal investigativní tým, jehož součástí byl právě i Kuciak.

Obžaloba už dříve tvrdila, že Kočner si Kuciakovu vraždu objednal ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit plánovaný vstup do politiky.

Žalobci při líčení poukázali kromě jiného na čilé kontakty mezi Kočnerem a Zsuzsovou, kteří podle nich komunikovali prostřednictvím mobilních aplikací, a to i v šifrách. Podle prokuratury snaha odstranit Žilinku pak souvisela s jeho prací ještě ve funkci řadového prokurátora, když dohlížel na vyšetřování kauzy ohledně patrně protiprávního ovládnutí jedné z bratislavských firem, kterou se snažil Kočner ovlivnit a o které psal i Kuciak. V této kauze se Lipšic angažoval ještě jako advokát.

Za vraždu Kuciaka, při které byla v roce 2018 zastřelena i jeho přítelkyně Martina Kušnírová, si už ve vězení odpykávají dlouholeté tresty tři lidé. Vykonavatel vraždy Miroslav Marčekbdostal 25 let, stejně tak jeho řidič Tomáš Szabó. Spolupracovník Zoltán Andrusko – i kvůli spolupráci s vyšetřovateli – o něco méně.

Zsuzsová i Kočner jsou ve vězení

Osmačtyřicetiletá Zsuzsová si v současnosti odpykává trest 21 let vězení za podíl na jiné vraždě; nynější verdikt zahrnuje i toto odsouzení. Zsuzsová se pátečního vyhlášení verdiktu nezúčastnila. 

Kočner přijal rozhodnutí soudu bez viditelných emocí. Ještě minulý týden přitom naléhal na soudce, aby nepodléhali veřejnému tlaku.

„Vážená paní předsedkyně, vážení členové senátu, věřím, že medializace tohoto případu, politika, emoce, zůstaly za dveřmi soudní síně a že rozhodnete na základě nezpochybnitelných důkazů,“ končil Kočner přesně před týdnem svou třičtvrtě hodiny trvající závěrečnou řeč. Zdůrazňoval v ní, že už od začátku kauzy ho média vytypovala jako možného pachatele, přestože prý proti němu neexistují důkazy.

Investigativní novinář Vagovič pociťuje z rozsudku v kauze Kuciak zklamání (zdroj: ČT24)

Kočner je v současnosti ve vězení za kauzu kolem směnek televize Markíza. Za mřížemi je již od června 2018 a odpykává si 19letý trest. Nový verdikt v kauze Kuciak padl jen dva dny poté, co Kočner oslavil šedesáté narozeniny. Zavražděný Kuciak by ve stejný den dosáhl věku 33 let, píše slovenský deník Sme.

Kočner se snažil Kuciaka vylíčit jen jako jednoho z desítkách novinářů, kteří o něm za léta jeho medializace psali. Soudce přesvědčoval o tom, že investigativní novinář ve skutečnosti jeho zájmy nijak neohrožoval.

Naopak dozoroví prokurátoři Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš zdůrazňovali, že už podle logické úvahy neměl nikdo jiný než Kočner motiv, aby si objednal vraždu zrovna těch lidí, o kterých mluví obžaloba. 

„Je to mimořádně nešťastný příběh dvou pomýlených a morálně zkažených lidí, kteří tak uvěřili ve výjimečnost jednoho z nich a ve svůj nárok na moc a úctu, že od léta roku 2017 se rozhodli fyzicky zbavit několika největších kritiků,“ prohlásil v závěrečné řeči prokurátor Harkabus.

Největší kauza v dějinách Slovenska

Kauza Kuciak je největší kauzou v éře samostatného Slovenska. Proti rozhodnutí se odvolal žalobce a případ tak prozkoumá nejvyšší soud. Ten by mohl trest potvrdit, změnit, ale například i opět vrátit případ ke specializovanému soudu, upozorňuje Sme. Čekání na nejvyšší soud podle slovenského webu potrvá několik měsíců. Než se nový senát s případem seznámí a projedná jej, může to trvat i rok či více.

Vražda novináře Kuciaka, který upozorňoval na Kočnerovy podezřelé obchody, vyústila na Slovensku před pěti lety v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi. Z funkce premiéra tehdy odstoupil Robert Fico a jeho strana Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) pak po porážce v parlamentních volbách z konce února 2020 skončila v opozici. Před předčasnými parlamentními volbami, které na Slovensku budou na konci září, je Smer-SD v zemi už opět nejoblíbenější stranou.