„Nesmíme rezignovat na slušnost.“ Slovensko si připomíná pět let od vraždy Kuciaka

Pět let od vraždy novináře Kuciaka a jeho snoubenky (zdroj: ČT24)

Uplynulo pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v této souvislosti prohlásila, že její země nesmí rezignovat na volání po slušnosti v politice. Slovenský premiér Eduard Heger zdůraznil, že svoboda novinářů je klíčem k demokracii. Šokující zločin vyústil v mohutné demonstrace a ve výměnu premiéra. Soud se dvěma obžalovanými stále trvá. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové událost otřásla celou Evropou.

„Slušnost je to poslední, co nás při charakteristice slovenské politiky napadne. Lež se chce legitimizovat jako alternativní názor, u politiků často slova předbíhají myšlenky. Navzdory tomu nesmíme na slušnost rezignovat, hlavně nesmíme zapomenout na to, po čem jsme na náměstích před pěti lety volali, když se budeme opět rozhodovat například ve volbách,“ uvedla Čaputová poté, co v centru Bratislavy uctila zavražděnou dvojici u symbolického památníku.

Sociolog Vašečka: Slovensko je pět let od vraždy Kuciaka mimořádně zklamanou zemí (zdroj: ČT24)

Podle vyšetřovatelů byla motivem vraždy Kuciakova investigativní práce. Novinář se snažil rozkrýt vazby slovenské vlády na mafiánské prostředí. Dvojici zastřelil na objednávku bývalý voják Miroslav Marček. Vrah i pomocník dostali trest 25 let vězení.

Sedmadvacetiletý novinář pracoval pro server Aktuality.sk a často psal o případech, které souvisely s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten podle slovenských médií Kuciakovi vyhrožoval a dle policejního spisu si také objednal novinářovu vraždu. Zprostředkovatelkou činu byla podle obžaloby Alena Zsuzsová.

Většina lidí na Slovensku nemá pocit, že došlo k rozuzlení kauzy. Stále nevíme jistě, kdo byl objednavatelem vraždy. Známe vraha, ale ne pozadí. Už se objevilo hodně hoaxů, kdo za tím stál. Takže lidé mají pocit, že se to nedořešilo.
Michal Vašečka
Sociolog z Bratislava Policy Institute

„Na Kuciaka vzpomínáme i s jistou nadějí na pozitivní změny ve společnosti a na úspěšný konec kauz, které Ján v minulosti odhalil. Že bychom se však lusknutím prstu dostali k vysoké politické kultuře, tak v takovém stavu bohužel nejsme,“ myslí si investigativní reportér zpravodajského serveru Aktuality.sk Martin Turček. Rozvázat ruce policii podle něj k větší proměně nestačí.

„Kuciakův odkaz je pro slovenskou společnost velmi důležitý, je z něj něco jako historická osobnost, třeba jako u Štěfánika, nešlo jen o šokující vraždu, ale novinář po sobě zanechal poselství. Jak byl mladý, tak měl strašně moc energie, nadšení pro novinařinu a byl velice šikovný, mohl toho ještě hodně dokázat. Doteď se ukazuje, jak byla jeho práce důležitá, stále se odhalují korupční schémata, na která poukazoval,“ poznamenala slovenská novinářka Miroslava Kernová z webu O médiách.

Mohutné protesty

Vražda vyústila v roce 2018 v největší demonstrace od revolučního roku 1989 a v demisi tehdejšího premiéra Roberta Fica, jehož strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) o dva roky později po porážce v parlamentních volbách skončila v opozici. Následně policie začala stíhat vícero lidí v různých kauzách z doby, kdy byl Smer-SD u moci. Po prosincovém pádu nynější vlády premiéra Hegera a před zářijovými předčasnými volbami je však Smer-SD opět druhou nepopulárnější stranou v zemi.

„Před pěti lety jsme žili v zemi, kde lidé spjatí s vládou se cítili natolik bohorovně, že byli schopni sáhnout na život novináře, který rozkrýval jejich kauzy. Odvážní lidé byli ohroženi jen proto, že lidem říkali pravdu. To se už nesmí opakovat,“ konstatoval Heger. Premiér při této příležitosti odsoudil slovní útoky politiků vůči novinářům, kterými je známý i Hegerův stranický šéf a jeho předchůdce ve funkci premiéra Igor Matovič.

„Vražda novináře a jeho přítelkyně byla v roce 2018 hrubě zneužita pro politické cíle. Na šíření těchto lží se podílela všechna slovenská média. Tyto lži pokračovaly ve volební kampani 2020,“ řekl před novináři Fico, jenž po Kuciakově vraždě ještě z pozice premiéra občanské protesty zpochybňoval a tehdejší opozici v souvislosti s její snahou vyslovit nedůvěru jeho vládě ve sněmovně obvinil z pokusu o státní převrat.

Šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsolová zveřejnila ku příležitosti výročí na Twitteru emotivní video. „Před pěti lety byla Evropa pobouřena vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Ruku v ruce s naším rozhořčením jde i odhodlání (bojovat) za spravedlnost, svobodu médií a ochranu novinářů. Pamatujeme si je. Vážíme si jich. Bojujeme za ně,“ zdůraznila Metsolová.

Novinařina bez strachu o život

V podobném duchu se v Bratislavě vyjádřila i komisařka pro hodnoty a transparentnost EU Jourová. „Ať je to páté výročí, nebo to byla výročí předtím, vždycky to znamená, že média mají a musí dělat svou práci beze strachu o svůj život. Tohle je poselství, které nám neustále zanechává Ján Kuciak a jeho přítelkyně,“ prohlásila Jourová.

Výročí vraždy Kuciaka a Kušnírové si připomínají také slovenská média, která kromě jiného mapují politický a společenský vývoj v zemi za posledních pět let. Například listy Sme a Pravda kritizovaly šéfa nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO) Matoviče za způsob výkonu politiky poté, co OĽANO, jež se vymezovalo vůči Ficově straně, v roce 2020 přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby.

„Mnozí mu uvěřili, semkli se a zvolili ho premiérem. Jenomže Matovič promarnil jejich důvěru a masivní vůli měnit zemi. Mnohé tak dotlačil k přesvědčení, že si nezasloužíme lepší budoucnost,“ napsal list Sme.

„Igor Matovič vytvořil falešnou iluzi spasitele proti korupční hydře. Svým řáděním ovšem dosáhl jen toho, že jedni se cítí být podvedeni neřešením systémové nespravedlnosti a druzí vnímají Kuciakův odkaz ještě negativněji,“ uvedla Pravda.

„Vražda úplně změnila politickou šachovnici. Do té doby měla vládní strana Smer neohrozitelnou pozici. Najednou padl Fico, padl jeho nejbližší člověk Robert Kaliňák. Začaly se odkrývat velké korupční skandály, napojení politiků na oligarchy, o nichž jsme vůbec netušili. Po pěti letech přišlo zklamání, že politické elity, které se dostaly k moci i na základě tohoto činu a které odkazovaly na vraždu novináře, na boj s korupcí, nedokázaly s nabytou politickou silou pracovat,“ míní novinářka Kernová.

Podle sociologa Michala Vašečky je současné Slovensko zemí nenaplněných přání. „Před pěti lety velká část společnosti cítila, že takto to dál nejde. Měli pocit, že Slovensko směřuje k hrubiánské, neslušné zemi, která umožňuje, že se vraždí novináři. Paradoxně to cítili i voliči Smeru. Dnes jsou naděje pryč, někdy je lepší naděje nevzbuzovat, aby člověk nebyl zklamaný. Slovensko je dnes mimořádně zklamanou zemí, která cítí, že není úplně slušná, úplně západní a s právním státem to taky nebude tak dobré, jak jsme si mysleli,“ poznamenal sociolog.

Soud s Kočnerem

Média také připomněla, že zatímco vykonavatelé Kuciakovy vraždy a jeden z prostředníků zločinu už byli pravomocně odsouzeni, dva další lidé v kauze nadále čelí obžalobě. Mezi nimi je i sám Kočner, kterého žalobce viní z objednání Kuciakovy vraždy.

Nový rozsudek nad Kočnerem a nad Zsuzsovou by soud první instance mohl podle lednového oznámení šéfky příslušného senátu Ruženy Sabové vyhlásit v dubnu. Obžalobou dvojice se Specializovaný trestní soud začal znovu zabývat loni poté, co jeho dřívější zprošťující verdikt vůči této dvojici zrušil slovenský nejvyšší soud.

Občanská iniciativa Za slušné Slovensko, která po Kuciakově vraždě organizovala před pěti lety mohutné demonstrace, i tentokráte svolala shromáždění na památku zastřelené dvojice. Otec Kuciaka z pódia na shromáždění v Bratislavě vybídl lidi, aby před nadcházejícími volbami přemýšleli vlastní hlavou a nenechali se zmanipulovat. Vyjádřil rozčarování nad tím, že si politická mafie podle něj opět klestí cestu k moci. Po boku své choti a matky Kušnírové také řekl, že nezáleží na tom, zda je někdo konzervativec nebo liberál, ale na tom, jaký je člověk.

Po celý týden budou i další akce na připomínku výročí zločinu. Jejich součástí jsou například diskuse, dále mezinárodní konference o svobodě médií a slovenská kinopremiéra dánského koprodukčního filmu Kuciak: Vražda novináře režiséra Matta Sarneckiho. Památku Kuciaka a Kušnírové uctí také více než dvě desítky velvyslanců a dalších diplomatů působících na Slovensku.