TÉMA

Vražda Jána Kuciaka

Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.
17. 1. 2024Aktualizováno17. 1. 2024, 14:00|

„Nesmíme rezignovat na slušnost.“ Slovensko si připomíná pět let od vraždy Kuciaka

Uplynulo pět let od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v této souvislosti prohlásila, že její země nesmí rezignovat na volání po slušnosti v politice. Slovenský premiér Eduard Heger zdůraznil, že svoboda novinářů je klíčem k demokracii. Šokující zločin vyústil v mohutné demonstrace a ve výměnu premiéra. Soud se dvěma obžalovanými stále trvá. Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové událost otřásla celou Evropou.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 17:57|

Slovenský parlament odmítl vydat Fica k vazebnímu stíhání

Slovenský parlament ve středu nevydal k vazebnímu stíhání obviněného expremiéra a šéfa opoziční strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica. Bude tak dál vyšetřován na svobodě. Prokuratura, která do sněmovny žádost o souhlas s jeho stíháním ve vazbě podala, tvrdila, že na svobodě by politik mohl ovlivňovat svědky. Fico obvinění opakovaně označil za politickou mstu a snahu o likvidaci opozice.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:54|

Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.
14. 4. 2022|

Uplynuly čtyři roky od vraždy Kuciaka a Kušnírové. V Bratislavě odhalili památník

Pro spravedlnost na Slovensku je potřeba, aby byla vyvozena odpovědnost i vůči objednavatelům vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. U příležitosti čtvrtého výročí to řekla prezidentka Zuzana Čaputová. Sama uctila jejich památku přímo v obci Veľká Mača, kde byli oba zavražděni. Příští týden by soud měl opět projednat obžalobu vůči dvěma z původního počtu pěti stíhaných.
21. 2. 2022Aktualizováno21. 2. 2022, 15:28|

Kuciakova vražda míří znovu k soudu, nové hlavní líčení začne za dva týdny

Specializovaný trestní soud na Slovensku vypsal na konec února nové líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými. Vyplývá to z oznámení soudu. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka. Oba případy totiž spojují osoby obžalovaných.
14. 2. 2022|

Matovič selhal na celé čáře, tepal ho Pellegrini. Obměněná vláda podle něj bude stejně špatná

Bývalý slovenský premiér a předseda opoziční strany Hlas-Sociálna demokracia Peter Pellegrini ostře odsoudil současnou vládní koalici za to, že zatáhla zemi v době pandemie do politické krize. Připustil selhání vlád, v nichž seděl, v oblasti politické kriminality a justice. Svůj štít však považuje za čistý. Byl hostem Interview ČT24.
1. 4. 2021|

Rozsudek v kauze vraždy novináře Kuciaka bude až v září, soudci se o verdiktu ještě radí

Rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vynese slovenský soud až třetího září, původně tak měl učinit již tuto středu. O odložení termínu informovala mluvčí soudu sídlícího v Pezinku Katarína Kudjáková s tím, že soudní senát se o verdiktu ještě radí. Pro obžalované, mezi kterými jsou podle prokuratury objednavatel a zprostředkovatelka Kuciakovy vraždy, jakož i vrahův pomocník, žádá obžaloba shodně 25 let vězení. Všichni tři – Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó – vinu popírají a obhájci navrhují jejich osvobození.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 17:56|