Europoslanci odsoudili snahy Ficovy vlády změnit slovenské trestní právo

Události: Europoslanci o trestním právu na Slovensku (zdroj: ČT24)

Evropský parlament ve středu většinou 496 hlasů ku 70 přijal rezoluci odsuzující snahy vlády premiéra Roberta Fica měnit slovenské trestní právo a zrušit Úřad speciální prokuratury (ÚSP). Takový krok by narušil snahu bojovat proti korupci na unijní úrovni, shodli se poslanci, kteří rovněž kritizují Ficovu neochotu účastnit se veřejné debaty ohledně změn.

„Vyzýváme slovenskou vládu, aby tyto změny přehodnotila ve světle dopadů, které by mohly mít na podobu právního státu, finanční zájmy Evropské unie i její protikorupční systém,“ uvedli europoslanci v přijaté rezoluci.

Slovenský premiér Robert Fico k rezoluci uvedl, že nese rukopis slovenských opozičních europoslanců, kteří prý svým kolegům navyprávěli nesmysly. „Tito slovenští opoziční europoslanci štvou orgány Evropské unie, Evropskou komisi, Evropský parlament, proti Slovensku. Namlouvají těmto institucím, aby vůči Slovensku přijaly různé tresty, například pozastavení využívání evropských fondů,“ řekl Fico.

Odpověď podle něj musí být tvrdá a demokratická. Podle něj by na zasahování Evropského parlamentu do suverénních vnitřních záležitostí Slovenska měla vládní koalice reagovat prosazením rázného usnesení ve slovenském parlamentu.

Spor o Úřad speciální prokuratury

Slovenská opozice prohlašuje, že vládnoucí strana Smer – sociálna demokracia (Smer–SD) se pouze snaží o vlastní beztrestnost a koncentraci moci. Fico naopak tvrdí, že opozice by v podobě ÚSP měla v rukou represivní nástroj vůči vládní koalici, a změny v trestním právu zdůvodňuje nutností snížit tresty na úroveň jiných zemí Evropské unie.

„To, co současná slovenská vláda dělá, směřuje k vyřazení základní struktury justice... a de facto vyřazuje z působení na Slovensku Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO),“ okomentoval rezoluci český europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti).

EPPO nyní funguje ve 22 zemích Unie a jeho žalobci se zabývají především hospodářskou kriminalitou velkého rozsahu, která překračuje hranice jednoho unijního státu a její vyšetření vyžaduje nadnárodní spolupráci. Rezoluce kromě EPPO zmiňuje také evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF nebo úřad evropské justiční spolupráce Eurojust, jejichž činnost by nové změny na Slovensku podle europoslanců narušily.

Zpravodaj ČT Petr Obrovský k odsouzení kroků Ficovy vlády Evropským parlamentem (zdroj: ČT24)

Rezoluce je nezávazná

Z českých europoslanců byli proti rezoluci například tři poslanci za ANO, Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík a Martin Hlaváček, Kateřina Konečná (KSČM), Ivan David (SPD) nebo nezařazený Hynek Blaško, uvedl zpravodaj ČT v Bruselu Petr Obrovský. Odpůrci rezoluce argumentovali, že Slováci si zvolili svoji vládu a je to vnitřní záležitost Slovenska, do které by Evropský parlament neměl nijak zasahovat nebo vytvářet jakýkoliv politický tlak zvenčí.

„Je to nezávazná rezoluce, takže konkrétní dopad se zřejmě očekávat nedá, nicméně je to silný signál směrem ke Slovensku, a to už vzhledem k podpoře, kterou rezoluce získala,“ dodal Obrovský.

„Za rezolucí stojí zástupci slovenské opozice, kteří neuspěli v nedávných slovenských volbách a někteří západoevropští politici, kterým nevyhovuje, aby ve střední a východní Evropě byli silní premiéři schopní prosadit jiný názor než ten, který vyhovuje Bruselu,“ vysvětlil svůj hlas proti rezoluci Knotek ve vyjádření poskytnutém agentuře ČTK. Dodal, že „právní legitimitu kroků slovenské vlády může posuzovat pouze Ústavní soud Slovenské republiky.“

Vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky

ÚSP dohlížel na vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, stejně jako na řadu dalších kauz z doby dřívějšího vládnutí Ficovy strany. V těchto kauzách byly obviněny, obžalovány nebo odsouzeny desítky lidí, například osmiletý trest vězení za korupci si odpykává bývalý šéf ÚSP Dušan Kováčik. Na soud čeká mimo jiné poslanec Smeru–SD a policejní exprezident Tibor Gašpar.

„Rezoluce je důležitým signálem pro všechny, kteří se s tím, co se děje na Slovensku, nechtějí smířit. Na (europoslance) se v prosinci s velkým zklamáním obrátili i rodiče Jána Kuciaka,“ poznamenala česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Snaha zrušit ÚSP současné Ficově vládě nevyšla v polovině ledna; poslanci opozičních stran svými dlouhými vystoupeními a reakcemi prodlužují jednání sněmovny, která zatím nerozhodla ani o žádosti vlády projednat balík zákonů ohledně změn v trestním právu ve zrychleném režimu.

Europoslanci ve středu kromě snahy o zrušení ÚSP ve zrychleném režimu a změn v trestním právu vyjádřili obavy také nad plánovanou restrukturalizací veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS). Odsoudili i způsob, jakým Fico jedná ohledně změn s veřejností; rezoluce konkrétně zmiňuje případ, kdy slovenský premiér zesměšnil studenta práv Marka Janigu, který v rozhovoru se slovenským Denníkem N vládní návrhy kritizoval. „Jako student práv jsem byl také chytrý jako Šalamoun, ale věděl jsem, kde je moje místo,“ napsal Fico v prosinci na svůj facebookový profil.