Matovič selhal na celé čáře, tepal ho Pellegrini. Obměněná vláda podle něj bude stejně špatná

Interview ČT24: Peter Pellegrini (zdroj: ČT24)

Bývalý slovenský premiér a předseda opoziční strany Hlas-Sociálna demokracia Peter Pellegrini ostře odsoudil současnou vládní koalici za to, že zatáhla zemi v době pandemie do politické krize. Připustil selhání vlád, v nichž seděl, v oblasti politické kriminality a justice. Svůj štít však považuje za čistý. Byl hostem Interview ČT24.

Úlohu opozičního politika vnímá Pellegrini jako lidsky jednodušší než vedení vlády. Je však přesvědčen, že i tuto složitou dobu musí každý schopný politik zvládnout. Sám ještě na počátku pandemie v této roli působil a je přesvědčen, že jeho kroky vedly k důstojnému proplutí první vlnou.

Současnému kabinetu se to podle něj nedaří a kvůli tomu je Slovensko v počtu obětí jednou z nejhůře postižených zemí světa. Pellegrini nevěří, že by změnu mohl přinést obměněný kabinet. „Na 99 procent tam budou sedět titíž lidé, kteří nás tu měsíc terorizovali svými vlastními problémy, krizí, neshodami,“ prohlásil s odkazem na vládní krizi, která skončila ve čtvrtek.

Samotný vznik koaliční krize Pellegrini ostře kritizoval jako velmi nezodpovědný. Připomněl průzkumy veřejného mínění, podle nichž kolem osmdesáti procent Slováků Igoru Matovičovi nedůvěřuje. Chtěl by proto vyvolat předčasné volby a za tím účelem sbírá podpisy pro referendum. Jeho Hlas-SD v průzkumech poměrně jasně vede.

„Igor Matovič nezvládl řízení tohoto státu. Selhal na plné čáře. Rozhádal se se svým vlastním obyvatelstvem,“ tepal předsedu OĽaNO. Kritizoval také ekonomickou reakci Matovičova kabinetu na pandemii s tím, že státní podpora postiženým odvětvím je příliš malá.

Jiný než Fico

Naproti tomu postavil Pellegrini úspěchy své a předešlé vlády Roberta Fica v sociální oblasti. Připustil, že jejich vlády nechaly přerůst přešlapy některých osobností, které vedly ke zneužívání moci a které jsou nyní předmětem řady kriminálních vyšetřování. Svůj štít však považuje za čistý.

Připomněl také, že zdaleka ne všichni nařčení, obvinění či obžalovaní budou také odsouzeni. Vlnu zatýkání považuje za přehnanou. Nemyslí si, že by Slovensko mělo systémový problém, jsou to jen selhání jednotlivců.

Pellegrini odmítl, že by vládní krizi po vraždě Jána Kuciaka vnímal jako příležitost chopit se premiérské funkce. „Nebyla to jednoduchá úloha a já jsem tu výzvu přijal.“ Připomněl, že Kuciakovy vrahy se podařilo rychle chytit. Policie i prokuratura má podle něj rozvázané ruce.

Od Fica a jeho Smeru-SD se Pellegrini do jisté míry distancoval s tím, že jiný byl i během působení ve společné straně a vládě. Má prý jiné názory na formování politiky a veřejné správy.

Občanům Česka vzkázal, aby při rozhodování v podzimních volbách sledovali slovenskou zkušenost: „Pokud budeme volit emocemi a aktuálním pocitem, nemusí se to vydařit. Musíme sledovat, zda kandidáti mají odbornost, profesionalitu a schopnosti řídit stát nebo vládu. Slovensko by mohlo být odstrašujícím příkladem pro nějaké experimenty.“