Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.

Přiznáním viny si chce Szabó zřejmě snížit trest, nebo se alespoň vyhnout hrozbě doživotního vězení. Soud přiznání přijal. Dozorující státní zástupce Matúš Harkabus rovněž neměl námitky, i když později přiznal, že o chystaném přiznání předem nevěděl. Szabó dosud nespolupracoval.

„V zásadě odmítal vypovídat. I pro nás to přiznání bylo překvapením,“ řekl Harkabus. Dodal, že „zpověď může vždy někomu pomoci. Je to polehčující okolnost.“ Harkabus také požádal Senát, aby Szabóa nevyčleňoval k samostatnému procesu, aby se předešlo námitkám podjatosti ze strany soudců. Soud mu vyhověl.

Szabó pak překvapil porotu i podruhé. „Využívám svého práva nevypovídat,“ oznámil soudu. Podnikatel Marián Kočner a Zsuzsová rovněž odmítli vypovídat. Stejně jako při prvním projednávání případu před soudem chtějí svá prohlášení učinit až na konci, tedy po výpovědích všech svědků.

Před Szabóovým prohlášením, že nebude vypovídat, Harkabus oznámil, že by se ho při výslechu rád zeptal také na případ Kuciakovy vraždy. Podle původních informací vyšetřovatelů měl být v tomto případě střelcem Szabó. Jeho bratranec Miroslav Marček však později tuto verzi vyvrátil a označil se za střelce. Szabó byl podle něj pouze šofér.

Potenciální zlom

Szabóovo přiznání by mohlo být zlomovým bodem v případu Kuciakovy vraždy, pokud ovšem změní svůj postoj ke svědectví, poznamenává slovenský deník Sme. Původně Szabó tvrdil, že on a Marček šli Kuciaka pouze zbít.

Společně se Zsuzsovou stanuli před soudem i podnikatel Marián Kočner a právě Marček. Szabó je v současné době obviněn pouze z přípravy vražd prokurátorů, protože v případu Kuciak již byl pravomocně odsouzen na 25 let.

Jeho přiznání může ovlivnit obě kauzy, které jsou v současné době projednávány jako spojený případ. Zbývající obžalovaní vinu nadále popírají. Vedle Kočnera a Zsuzsové to jsou Dušan Kracina a také Darko Dragić z Bosny a Hercegoviny.

V případě objednávky vraždy prokurátorů Szabó podle obžaloby hledal zbraně, jak odstranit současného generálního prokurátora Maroše Žilinku, stejně jako speciálního prokurátora Daniela Lipšice a také Petera Šufliarského. Szabó si jako komplice vybral Marčeka. Společně pak začali zjišťovat informace o žalobcích a sledovat je.