Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Kuciaka

Události: Zrušení osvobozujícího verdiktu v kauze vraždy Kuciaka (zdroj: ČT24)

Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Specializovaný trestní soud v Pezinku se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Zsuzsovou soud první instance obžaloby zprostil loni v září.

„Soud prvního stupně rozhodl předčasně a náležitě nezjistil skutkový stav a nevypořádal se se všemi okolnostmi důležitými pro rozhodnutí. Rozhodnutí náležitě nezdůvodnil,“ řekl předseda trestního senátu nejvyššího soudu Peter Paluda.

Dodal, že nižší soud také nezohlednil některé důkazy, na což už dříve upozornili například právní zástupci rodin Kuciaka a Kušnírové. Rozhodnutí nejvyššího soudu podle Paludy ovšem neznamená, že Kočner či Zsuzsová by v novém procesu automaticky měli být uznáni vinnými.

Podle zářijového rozsudku se nenašly přímé důkazy

Obžaloba tvrdí, že podnikatel Kočner si objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit plánovaný vstup do politiky. Specializovaný trestní soud však loni v září zprostil Kočnera obžaloby z objednání vraždy Kuciaka a osvobodil i Zsuzsovou, jež podle žalobce zločin zprostředkovala.

Soud tehdy konstatoval, že se nenašly přímé důkazy o tom, že by si Kočner vraždu objednal. „Pohled soudců loni v září na nemožnost prokázat vinu Marianu Kočnerovi byl poměrně jednoznačný, hlasovali tehdy 3:0 ve prospěch zproštění obžaloby Mariana Kočnera. U Aleny Zsuzsové to tak jednoznačné nebylo, tam hlasovali v poměru 2:1,“ doplnil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

Nejvyšší soud kromě toho rozhodoval o rozsudku, kterým byl soudem první instance uznán vinným Tomáš Szabó, jenž podle prokuratury pomáhal nejen při vraždě Kuciaka a Kušnírové, ale také při loupežné vraždě jednoho podnikatele. Jeho vinu nyní soud potvrdil a Szabó si za to odpyká 25 let vězení.

Předseda trestního senátu nejvyššího soudu dopoledne četl hlavní části rozsudku soudu první instance v případu, dále pasáže z odvolání prokuratury, vyjádření právních zástupců rodiny Kuciaka a Kušnírové, jakož i obžalovaných. Všichni pak potvrdili, že trvají na svých návrzích.

Prokuratura žádala zrušení verdiktu i odebrání případu původnímu senátu

Rozsudky nad zmíněnou trojicí nebyly pravomocné. Nejvyššího soud mohl například potvrdit zmíněné rozhodnutí soudu první instance. Podle zákona ale nesměl sám uznat Kočnera nebo Zsuzsovou vinnými, a to z důvodu, že je obžaloby zprostil nižší soud.

Prokurátor kromě jiného navrhl, aby nejvyšší soud nejen zrušil osvobozující verdikt nad Kočnerem a Zsuzsovou, ale aby případ odebral senátu soudu první instance, který v případu dříve rozhodoval.

Slovenská ministryně spravedlnosti Mária Kolíková (Za ľudí) už předem naznačila, že pro případ konečného rozhodnutí nejvyššího soudu je připravena využit své oprávnění a podat vůči verdiktu mimořádný opravný prostředek. Takzvané dovolání by využila v případě, pokud by na základě informací ze soudního spisu očekávala jiné rozhodnutí. 

Zpravodaj ČT Obrovský: Prokuratura navrhuje asi desítku nových důkazů (zdroj: ČT24)

Nové důkazy

Prokuratura předložila nové důkazy, kterými chtěla osvobozující verdikt nad Kočnerem a Zsuzsovou zvrátit. Podle Obrovského jde zhruba o desítku důkazů. „Jsou tam výslechy nových svědků, navrhuje novou analýzu pohybu obou mobilních telefonů na základě dat získaných z takzvaných BTS stanic – to jsou stanice rozmístěné v prostoru, na které se mobilní telefony přihlašují,“ přiblížil zpravodaj ČT.

Dále navrhovala analýzu dat z fitness náramku Aleny Zsuzsové. „Protože 22. února ráno, tedy bezprostředně po vraždě, jí stoupl tep na extrémně vysokou hodnotu, 161 úderů za minutu, což je opět nepřímý důkaz, ale podle žalobce zapadá do celkového sledu událostí. Právě ráno po vraždě se měla dozvědět od dalšího už odsouzeného zprostředkovatele Zoltána Andruskóa, že objednávka byla vykonaná,“ uvedl Obrovský.

V nově předložených důkazech je také znalecká analýza předložená experty na komunikaci a jazykovědu z Filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě.

„Podrobně se v ní věnovali textovým zprávám (které si vyměnili obžalovaní) a našli v nich kódy, šifry, odkazy, kterými údajně obžalovaní chtěli zakrýt pravou podstatu komunikace. Prokuratura se tímto znaleckým posudkem snaží zvrátit argument soudu prvního stupně, že ve zprávách není možné hledat svévolně jinotaje, ale že je možné vkládat do nich jen ten význam, který doslovně mají,“ uzavřel zpravodaj ČT.

Zsuzsová se líčení neúčastnila

Na líčení k nejvyššímu soudu přišli rodiče Kuciaka a matka Kušnírové. Rodinní příslušníci zavražděné dvojice se účastnili již líčení u soudu první instance. Zsuzsová požádala o možnost se aktuálního jednání neúčastnit a soud jí vyhověl.

Případ Kuciakovy vraždy projednával u nejvyššího soudu trestní senát, kterému předsedá dlouholetý soudce Peter Paluda. Členkou tříčlenného senátu byla také bývalá šéfka slovenského ústavního soudu Ivetta Macejková.

Kočner i právní zástupkyně Zsuzsové žádali potvrdit verdikt soudu první instance, advokátka Szabóa naopak navrhla, aby soud jejího klienta zprostil obžaloby.

Kuciakův otec: Spravedlnost nakonec existuje

Kuciakův otec i matka Kušnírové označili verdikt nejvyššího soudu za první krok k nastolení spravedlnosti ohledně zmíněného zločinu. „Dopadlo to přesně tak, jak jsem si přál. Už jsem začal i pochybovat, ale spravedlnost nakonec existuje,“ řekl Kuciakův otec.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v prohlášení uvedla, že nejvyšší soud svým rozhodnutím učinil velmi důležitý krok pro obnovení důvěry v justici. „Ján Kuciak poukázal na cynismus mocných a i se svou přítelkyní na to doplatili životy. Od vyšetření jejich vraždy a potrestání všech viníků se proto odvíjí důvěra veřejnosti ve stát a v jeho instituce,“ poznamenala Čaputová, která je sama právničkou.

Podle šéfredaktora slovenského Denníku N Matúše Kostolného úterní verdikt znamená naději, že spravedlnost dostane prostor.

„Zkrátka, že případ neskončí bez potrestání objednavatelů,“ řekl. „Ze zdůvodnění je zřejmé, že nejenom nové důkazy přesvědčily nejvyšší soud,“ řekl. Dodal, že podle senátu soud v Pezinku například nevzal v potaz všechny fakty a důkazy, které měl k dispozici.

Soud zrušil osvobozující verdikt v kauze Kuciak (zdroj: ČT24)

Marček i Andruskó se přiznali

V případu Kuciakovy vraždy si po dřívějším doznání už odpykávají trest dva z původně pěti obviněných v tomto nejsledovanějším kriminálním případu v novodobých dějinách země. K vraždě Kuciaka, Kušnírové a jednoho podnikatele se přiznal bývalý voják a Szabóův bratranec Miroslav Marček. Soud mu za to vyměřil trest 25 let vězení. S policií zase spolupracoval zprostředkovatel reportérovy vraždy Zoltán Andruskó, který od soudu odešel s trestem 15 let.

Kočner si v současnosti odpykává dlouholetý trest za padělání směnek. Zsuzsovou zase loni v prosinci specializovaný trestní soud uznal vinnou ze zprostředkování jiné vraždy a vyměřil jí trest 21 let vězení, tento rozsudek ale není pravomocný.