Soud osvobodil Kočnera a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka. Prokurátor se odvolal

Události: Kočner je osvobozen (zdroj: ČT24)

Soud na Slovensku uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prokurátor se odvolal, případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.

Soudu nebyl předložen žádný přímý důkaz, který by usvědčoval Kočnera z objednání vraždy novináře, řekla šéfka senátu Ružena Sabová k osvobození podnikatele.

Soud podle Sabové ale nezjistil, že by za objednávkou vraždy byla jiná okolnost než novinářova práce, a že neměl pochybnost o tom, že Kočner měl z Kuciaka strach. Ani to ale nestačilo k tomu, aby byl Kočner uznán vinným. Podle jednoho ze svědků v procesu podnikatel také zadal sledování Kuciaka a dalších novinářů.

Soud nicméně uznal Kočnera vinným z nedovoleného ozbrojování a vyměřil mu penězitý trest ve výši pět tisíc eur (131 500 korun). Podnikatel se už dříve přiznal, že bez povolení měl náboje. Práva na odvolání se Kočner ve čtvrtek vzdal.

Szabó je zase podle senátu současně vinen z účasti na loupežné vraždě podnikatele Petera Molnára. Soud mu souhrnně vyměřil 25 let vězení. Případ byl spojen do jednoho jednání s kauzou vraždy Jána Kuciaka.

Důvodem, proč Szabó nedostal doživotní trest, je skutečnost, že dříve vedl řádný život a má naději na opětovné zařazení do společnosti, zdůvodnil soud. Jeho motiv byl finanční, dodal.

Alenu Zsuzsovou propustil soud na svobodu, neměl jinou možnost. Odpoledne tak vyšla z věznice a v rukou nesla několik tašek. Hned u východu ji zadrželi policisté a následně podle médií odvedli k výslechu. Zsuzsová je totiž stíhaná i v jiných případech násilné kriminality. Šéf Specializovaného trestního soudu Ján Hrubala řekl, že o dalším vazebním stíhání Zsuzsové bude rozhodovat on sám, pokud prokurátor příslušný návrh podá. 

Události: Kočner je osvobozen (zdroj: ČT24)

Prokurátor se už odvolal

Prokurátor se ještě ve čtvrtek odpoledne vůči verdiktu odvolal. O této možnosti se již bezprostředně po rozsudku zmínil otec Jána Kuciaka. Vůli pokračovat v soudech vyjádřila v rozhovoru pro Českou televizi také matka Martiny Kušnírové. Dodala, že zatím jsou věci v něčích rukou, nikoliv v rukou spravedlnosti. „Jak odložili rozsudek, věděla jsem, že je zle, že se něco děje,“ uvedla.

Podle slovenského Denníku N o nevině Kočnera a Zsuzsové rozhodli dva členové soudního senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka. Ti zároveň přehlasovali předsedkyni Růženu Sabovou. Přehlasování předsedkyně v takto rozsáhlé kauze je přitom neobvyklé, podotýká Denník N. Předsedkyně totiž jako jediná podrobně studuje celý spis.

„Lítost nad smrtí lidí nám nedává právo se mstít. Soudci se mohou mýlit, ale jsem přesvědčený, že v tomto případě se snažili odvést práci nejlépe, jak uměli,“ okomentoval osvobození Kočnera a Szuszové předseda soudu v Pezinku Ján Hrubala.

Brífink k verdiktu v kauze vraždy novináře Kuciaka a jeho partnerky Kušnírové (zdroj: ČT24)

„S napětím budu očekávat rozhodnutí odvolacího soudu. Stejně jako veřejnost a rodina, ani já necítím zadostiučinění. Policie s prokuraturou udělaly maximum pro zajištění důkazů a jsme stále připraveni v tom pokračovat, když to bude třeba,“ reagoval na čtvrteční vývoj prozatímní šéf slovenské policie Peter Kovařík.

Z trojice obžalovaných byl přítomný pouze Kočner

Z trojice obžalovaných si vynesení rozsudku za značného zájmu zástupců médií vyslechl jen Kočner. Rodiče Kuciaka a Kušnírové krátce po přečtení verdiktu a ještě před jeho zdůvodněním soudní místnost opustili.

Nejsledovanější proces v novodobých dějinách Slovenska se nekonal v budově Specializovaného trestního soudu ve městě Pezinok nedaleko Bratislavy, ale ve vedlejším sídle Justiční akademie. Ta má k dispozici větší síň než samotný soud, který se na Slovensku zabývá nejzávažnějšími kriminálními případy. Čtení verdiktu a jeho zdůvodnění trvalo tři hodiny.

Už ráno se u budovy Justiční akademie shromáždili slovenští i zahraniční novináři, kteří čekali na vstup. Kromě tradiční bezpečnostní prohlídky museli zástupci médií tentokrát také odevzdat prohlášení, že se u nich neprojevily příznaky infekčního onemocnění či nepřišli do styku s někým, kdo onemocněl covidem-19. Omezen byl i počet novinářů a veřejnosti v lavicích v samotné soudní místnosti. Na zaplněném parkovišti stály také přenosové vozy televizí.

Matovič: Strůjci Kuciakovy vraždy se snaží uniknout spravedlnosti

„Vypadá to, že se strůjci vraždy chtějí vymknout spravedlnosti z rukou. Věřme, že si spravedlnost na oba počká,“ reagoval na Facebooku na osvobozující rozsudek slovenský premiér Igor Matovič.

Prezidentku Zuzanu Čaputovou výsledek soudu podle jejích slov šokoval. Uvedla, že chce znát odůvodnění. Rozsudek Čaputová podle svých slov respektuje, očekává ale pokračování procesu u nejvyššího soudu. 

„Myslím na rodiče Jána a Martiny a přeji jim mnoho sil v této těžké chvíli. Oni i my všichni si zasloužíme vyvození zodpovědnosti vůči těm, kteří si vraždu jejich dětí objednali a zprostředkovali,“ řekla.

Vzhledem ke stavu slovenského soudnictví podle předsedy parlamentu Borise Kollára nezbývá nic jiného než doufat, že soudci rozhodli na základě důkazů a skutečností a ne něčeho jiného.

Bývalý premiér Peter Pellegrini připomněl, že jediným způsobem, jakým v demokratických zemích dosahovat spravedlnosti, je respektovat rozhodnutí soudů jako nezávislé složky státní moci. Je ovšem nevyhnutelné, aby o rozsudku nebylo žádných pochybností, dodal. 

Vydavatelství Ringier Axel Springer, pro které zavražděný Kuciak pracoval, pro Denník N uvedlo, že všichni v redakci i v celé společnosti stále věří, že veškeří pachatelé budou spravedlivě potrestáni.

Zástupci Mezinárodního tiskového institutu (IPI) na Twitteru uvedli, že je zproštění údajného strůjce Kuciakovy vraždy „šokovalo a zklamalo“. „Jde o obrovskou ránu pro spravedlnost a pro celosvětový boj proti beztrestnosti. Ale ten boj musí pokračovat,“ píše IPI.

Šéf organizace Reportéři bez hranic (RSF) Christophe Deloire zase na Twitteru napsal, že jsme „očekávali, že Slovensko půjde příkladem ohledně vyšetřování a odsouzení zločinů spáchaných na novinářích. Místo toho zůstáváme v situaci beztrestnosti,“ posteskl si. „Kdo nařídil zabít Jána Kuciaka? Proč byl zabit? Měli bychom dostat jasnou odpověď,“ vyzval.

Prokurátor žádal 25 let vězení

Pro obžalované žádal prokurátor shodně 25 let vězení. Všichni tři stíhaní, Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó, vinu popřeli. Další dva obvinění, včetně Kuciakova vraha, se již dříve doznali a byli souzeni samostatně.

Prokuratura tento týden podle tisku předložila soudu nový důkaz, který se týká analýzy dat z mobilního telefonu Zsuzsové. Původně hrozilo – pokud by soud rozhodl, že je třeba dokazování doplnit – že dojde k obnovení hlavní části líčení, po které by znovu následovaly závěrečné řeči prokurátora, obžalovaných či jejich obhájců. 

Vražda Kuciaka, při které byla zastřelena také jeho přítelkyně, vyústila na Slovensku v rozsáhlé protivládní demonstrace a v politickou krizi, kvůli které odstoupil z funkce premiéra Robert Fico.

Ten na rozsudek reagoval na Facebooku. „Vražda byla okamžitě zneužita k útoku na moji vládu. Lidem se lhalo, že existuje propojení úřadu vlády a italské mafie, která měla stát za vraždou. Organizovaly se protivládní protesty, točily filmy, psaly knihy, lhalo se o sto šest,“ řekl Fico ve videu. Zkritizoval politiky, kteří ze sebe dělali po dobu vyšetřování soudce a odsoudil chování médií, která podle něj „přispěla k dnešnímu rozhodnutí“.

Obžaloba: Vraždu si objednal Kočner

Kočner si podle obžaloby objednal Kuciakovu vraždu ze msty za to, že novinář poukazoval na jeho rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost, což mohlo Kočnerovi také překazit vstup do politiky.

Prokurátor tvrdil, že Zsuzsová za finanční odměnu převzala od Kočnera objednávku na vraždu a oslovila Zoltána Andruskóa, který po zadržení s policií spolupracoval a loni přistoupil na trest vězení v trvání 15 let. Andruskó u soudu řekl, že na Kočnerův pokyn zprostředkoval Kuciakovu vraždu mezi Zsuzsovou a dalším obžalovaným Tomášem Szabóem.

Ten podle obžaloby spolupracoval se svým bratrancem a bývalým vojákem Miroslavem Marčekem, jenž v úvodu procesu letos v lednu před soudem prohlásil, že zastřelil novináře i jeho přítelkyni v jejich domě a že dříve zastřelil také podnikatele Petera Molnára. Za to byl Marček letos v dubnu zatím nepravomocně odsouzen k 23 letům vězení.