V kauze Jána Kuciaka se před soudem přiznal vykonavatel vraždy. Kočner vinu odmítá

Události: Na Slovensku začal nejsledovanější proces v jeho porevoluční historii (zdroj: ČT24)

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se v pondělí před soudem přiznal k činu. Ostatní tři obžalovaní vinu odmítli nebo se nevyjádřili. Obhájci mluví o nezákonné či nedůvodné obžalobě. Chladnokrevná vražda dvou mladých lidí vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace, v jejichž důsledku podal demisi premiér Robert Fico. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným v čele s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem doživotí.

Marček u soudu popsal, jak v únoru 2018 novináře Kuciaka a jeho partnerku zastřelil. Řekl, že vstoupil do dvora domu a čekal v letní kuchyni, až Kuciak přijde domů.

„Poté se spolu vrátili pan Kuciak i paní Kušnírová. Chvíli jsem čekal, dokud se nenaskytne vhodná příležitost. Ta se naskytla, když slečna Kušnírová šla na toaletu. Zaklepal jsem na dveře. Otevřel pan Kuciak, jeho jsem zasáhl do hrudi. Naneštěstí jsem uviděl, že je tam ještě jedna osoba. Ona (Kušnírová) vběhla do kuchyně, já jsem šel za ní a tam jsem zasáhl i ji,“ uvedl Marček. Dodal, že vraždu chtěl uskutečnit již 19. února, ale Kuciak nebyl v domě sám.

Marček také později řekl, že vzhledem k tomu, že na sobě při činu neměl kuklu, tak mu nezbylo nic jiného než zastřelit na místě i Kušnírovou. Na obhlídce terénu byli společně s Tomášem Szabóem během února 2018 sedmkrát, přičemž při posledních dvou návštěvách už měl Marček u sebe zbraň, to znamená, že byl připravený vraždit.

„Marček vypověděl, že mu bylo divné, jak podrobné informace měli obžalovaní o Kuciakovi. Část odměny za vraždu Marček použil ke splacení dluhů. Při domovní prohlídce údajně odevzdal čtyři tisíce eur,“ uvedla z místa redaktorka a moderátorka ČT Daniela Písařovicová.

Podle Marčeka měl být Kuciak původně unesen a zavražděn tak, aby ho nikdo nenašel. To ale označil za nereálné. Hovořil také o tom, jak upravil vražednou zbraň a náboje, a řekl, že objednávku na Kuciakovu vraždu dostal na konci roku 2017.

Při své výpovědi u soudu se také Marček omluvil rodinám zavražděných. „Nic nedokáže nahradit to, co jsme vám vzali,“ vzkázal jim.

Kočner se přiznal jen k nedovolenému ozbrojování

Marčekovo přiznání znamená, že v jeho případě nebude probíhat běžné dokazování a líčení se omezí pouze na stanovení trestu. „Viděl, že důkazy jsou tak silné, že z toho stejně nevyjde,“ okomentoval Marčekovo rozhodnutí slovenský novinář Martin Šimečka. „Je dobře, že to udělal, protože tím ten proces dostane větší šanci, aby byl dotažen do konce.“

Marián Kočner a Alena Zsuzsová, na rozdíl od Marčeka, svou vinu v pondělí u soudu odmítli. Kočner přiznal pouze vinu v části obžaloby týkající se nedovoleného ozbrojování. Podle prokuratury bez povolení přechovával 60 kusů nábojů v rodinném domě své bývalé manželky, které tam policie našla při razii v roce 2018. Za to lze podle slovenského zákona uložit trest až pět let vězení.

Obhájci Kočnera a Zsuzsové označili obžaloby za nezákonné či nedůvodné. Zpochybnili rovněž věrohodnost Zoltána Andruskóa, který při vyšetřování s policií spolupracoval. Obhájkyně Zsuzsové uvedla, že celá kauza je mediální a štvavá kampaň vůči její klientce.

Sama Zsuzsová popřela, že by si vraždu u Andruskóa objednala, a jeho svědectví označila za absolutní lži. „Co se týče pana Kočnera, nikdy si u mě žádnou vraždu neobjednal,“ uvedla dále a dodala, že podnikatel jí finančně pomáhal, protože se stal kmotrem její dcery. Podle médií Zsuzsová pracovala pro Kočnera jako volavka. Kvůli komunikaci s ní přišel před rokem o funkci jeden z náměstků slovenského generálního prokurátora. 

Marčekův bratranec Tomáš Szabó před soudem řekl, že od Adruskóa dostal objednávku na zbití reportéra. Dodal, že Marček mu po návratu z Kuciakova domu řekl, že tam viděl dvě mrtvoly. Szabó rovněž popřel účast na vraždě Petera Molnára z roku 2016, která je rovněž projednávána při nynějším procesu. „Já s tou vraždou nemám nic společného. Nevím, proč si to Marček na mě vymyslel,“ tvrdil. Již předem odmítl odpovědět na případné dotazy soudu či prokurátora.

„Zlý Forrest Gump slovenské politiky“

Podle prokuratury to byl právě Marián Kočner, kdo si objednal reportérovu vraždu. Motivem měla být msta za to, že Kuciak při své investigativní práci poukazoval na Kočnerovu rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost; v jiném případu čelí podnikatel spolu s bývalým slovenským ministrem hospodářství Pavolem Ruskem obžalobě z padělání směnek v hodnotě zhruba 69 milionů eur (1,74 miliardy korun).

„Kočner byl něco jako zlý Forrest Gump slovenské společnosti. Vždy se dokázal objevit tam, kde se dělo něco mimořádně kontroverzního,“ vysvětluje politolog Jozef Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoděje v Trnavě. Upozorňuje, že Kočnerovo jméno se objevovalo v takzvaných mafiánských seznamech, a přesto se s ním setkávali politici a lidé z elitních kruhů na Slovensku.

„Myslel si, že kamery a jistá část společnosti ho mají rády, že ho část soudní moci, prokuratury nebo i státní moci potřebuje. To v něm možná vzbuzovalo pocit bohorovnosti. I proto se možná rozhodl toto vykonat,“ dodává Lenč.

Horizont ČT24: V pondělí začíná soud s obviněnými z Kuciakovy vraždy (zdroj: ČT24)

Objednávku Kuciakovy vraždy předala Kočnerova známá Zsuzsová podle prokuratury Andruskóovi. Z obžaloby vyplývá, že mu za její zprostředkování slíbila odpuštění dluhu ve výši 20 tisíc eur (505 tisíc korun) a odměnu dalších 50 tisíc eur (1,26 milionu korun), z níž Andruskó většinu použil na vyplacení nájemných vrahů.

Prokurátor řekl, že Zsuzsová, která je další z obžalovaných, dodatečně vyplatila za vraždu další blíže neupřesněnou částku. 

Na zabití novináře podle vyšetřovatelů Andruskó najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, který spolupracoval s bývalým vojákem Miroslavem Marčekem. Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ke střelbě ale přiznal Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Marček se u soudu přiznal také k vraždě podnikatele Molnára, z níž je kromě Marčeka obžalován i Szabó. Marček uvedl, že Molnára zastřelil v jeho domě, kam se vloupal spolu se Szabóem. Motivem loupeže byly peníze. Dvojice v domě ale našla jen asi tisíc eur (25 250 korun), byť měla informace, že by tam Molnár měl mít 70 tisíc eur (1,77 milionu korun).

Čtyři obžalovaní odmítli uzavřít dohodu o vině a trestu

Případ projednává Specializovaný trestní soud se sídlem v Pezinoku nedaleko Bratislavy, který se zabývá i nejzávažnějšími kriminálními kauzami. V prosinci tento soud přijal obžalobu vůči čtveřici, která tehdy při předběžném projednání obžaloby shodně odmítla možnost uzavřít s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Ta by jim výměnou za doznání umožnila uložit nižší trest než v běžném procesu.

Jenom Zoltán Andruskó se dohodl s prokurátorem na desetiletém trestu vězení, což ale soud označil za nespravedlivé. Andruskó následně souhlasil s prodloužením odnětí svobody na 15 let. Upravenou dohodu, proti které se nelze odvolat, loni 30. prosince soud schválil. Andruskó je tak prvním pravomocně odsouzeným v případu Kuciakovy vraždy.

Kuciak byl spolu se svou partnerkou zastřelen v únoru 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Vražda vyvolala v zemi nejen demonstrace, ale i politickou krizi, která vyvrcholila demisí premiéra Fica.

V čele vlády předsedu nejsilnější koaliční strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) Fica nahradil místopředseda strany Peter Pellegrini.

Kuciakovi rodiče žádají od obžalovaných odškodné dohromady jeden milion eur (přes 25 milionů korun). Stejnou částku požaduje i matka Kušnírové. Obě rodiny kromě toho uplatnily nárok na proplacení nákladů na pohřeb svých dětí.