Téma Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky

Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky

Vrah Kuciaka se nečekaně přiznal, vypovídat však nehodlá

Ve slovenském Pezinku začal ve čtvrtek Specializovaný trestní soud opět projednávat případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Na začátku jednání došlo k nečekanému zvratu v dokazování, jeden z už odsouzených Tomáš Szabó přiznal vinu. „Rád bych učinil prohlášení o vině. Cítím se vinen ve vztahu ke všem činům,“ řekl na úvod. Dodal, že svého činu lituje. Jeho přiznání potvrzuje, že skupina kolem Aleny Zsuzsové sloužila jako vražedné komando.

Kuciakova vražda míří znovu k soudu, nové hlavní líčení začne za dva týdny

Specializovaný trestní soud na Slovensku vypsal na konec února nové líčení v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky poté, co nejvyšší soud loni zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými. Vyplývá to z oznámení soudu. Podle listu Denník N soud případ Kuciakovy vraždy projedná s kauzou přípravy vražd někdejších elitních prokurátorů a právníka. Oba případy totiž spojují osoby obžalovaných.

Rozsudek v kauze vraždy novináře Kuciaka bude až v září, soudci se o verdiktu ještě radí

Rozsudek v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové vynese slovenský soud až třetího září, původně tak měl učinit již tuto středu. O odložení termínu informovala mluvčí soudu sídlícího v Pezinku Katarína Kudjáková s tím, že soudní senát se o verdiktu ještě radí. Pro obžalované, mezi kterými jsou podle prokuratury objednavatel a zprostředkovatelka Kuciakovy vraždy, jakož i vrahův pomocník, žádá obžaloba shodně 25 let vězení. Všichni tři – Marian Kočner, Alena Zsuzsová a Tomáš Szabó – vinu popírají a obhájci navrhují jejich osvobození.

„Vždy jsem si dokázala vydělat.“ Zsuzsová odmítá vinu v případě vraždy Kuciaka

Pro objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka neměla důvod, vždy si dokázala vydělat, prohlásila v pondělí u soudu jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová. Ta podle obžaloby za finanční odměnu převzala objednávku Kuciakovy vraždy od podnikatele Mariana Kočnera. Zsuzsová zároveň připustila, že dříve kvůli dluhům čelila exekucím. Je poslední z trojice obžalovaných, kterou senát i prokurátor vyslýchali.

Marián Kočner vyžaduje podle znalkyně obdiv a poslušnost. Hrozí mu doživotí

Egocentrikem s narcistickými rysy nazvala znalkyně slovenského podnikatele Mariána Kočnera, který čelí obžalobě z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Nápravu Kočnera pro případ uznání viny považuje za možnou. Znalkyně Elena Fortis to uvedla v posudku, kterým se v pondělí v případu Kuciakovy vraždy zabýval soud. Pokud Kočner skutek spáchal, nejpravděpodobnějším motivem jeho jednání byla podle ní skutečnost, že Kuciakova investigativní práce ohrožovala snahu Kočnera udržet si životní styl, majetkové poměry a společenský vliv.

Kočner trvá na nevině v případu vraždy Kuciaka a jeho snoubenky. „Co bych tím získal,“ řekl

Lítost nad násilnou smrtí slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové vyjádřil ve čtvrtek u soudu podnikatel Marian Kočner, který čelí obžalobě z toho, že si vraždu objednal. Vinu znovu odmítl. „Co bych tím získal, vždyť je dalších sto novinářů, kteří ho zastoupí,“ řekl.

Vrah slovenského novináře Kuciaka a jeho partnerky dostal 23 let vězení. Prokurátor se odvolá

Vraha slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové poslal soud do vězení na 23 let. Bývalý voják Miroslav Marček, který se k oběma vraždám už dříve přiznal, si verdikt nevyslechl. Požádal o líčení v nepřítomnosti a specializovaný trestní soud mu vyhověl. Verdikt není pravomocný, prokurátor se odvolá. Vraždu si podle obžaloby objednal podnikatel Marián Kočner, jenž vinu v případu odmítl. Marček byl v rámci procesu obžalovaný ještě z vraždy podnikatele Petera Molnára, ke které se též přiznal.

„Navždy zůstane černým dnem v historii.“ Slováci si připomněli výročí vraždy novináře Kuciaka

Ve zhruba pěti desítkách měst na Slovensku, v Praze a v Brně se v pátek odpoledne konala shromáždění u příležitosti druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Vzpomínkovou akci za účasti rodičů zavražděné dvojice svolala do centra Bratislavy opoziční strana Sloboda a Solidarita. Policie v případu obvinila pět lidí, dva z nich včetně střelce vinu přiznali.

K soudu, jenž řeší vraždu Kuciaka, poprvé nesmí veřejnost. Znalec hodnotil psychiku Zsuzsové

V kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky soud poprvé vyloučil veřejnost z hlavního líčení. Požádal o to obhájce obžalované Aleny Zsuzsové, protože vypovídali znalci o jejím duševním stavu. Senát poukázal na to, že Zsuzsová není odsouzená, má právo na ochranu osobních údajů a čelí silnému zájmu médií. Zsuzsová, která se jednání neúčastní, dříve podle médií přiznala, že trpí panickou poruchou.

Proces v případu vraždy Kuciaka se rozdělí. O Marčekovi, který se přiznal, rozhodne soud zvlášť

Stávající proces v případu předloňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky bude pokračovat jen se třemi obžalovanými. O trestu pro čtvrtého obžalovaného Miroslava Marčeka, jenž se v lednu u soudu přiznal, že zmíněnou dvojici zastřelil, bude rozhodnuto v samostatném řízení. Oznámila to předsedkyně senátu Specializovaného trestního soudu Ružena Sabová během líčení, na které soud jako svědky předvolal znalce.

Vývoj událostí okolo vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky

  • Skutek se podle slovenského generálního prokurátora Jaromíra Čižnára zřejmě stal ve čtvrtek 22. února večer. Oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou. Policejní hlídka našla těla v novinářově bydlišti v západoslovenské obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v neděli 25. února. Policii zavolala matka Kuciakovy přítelkyně, které se nedařilo několik dní s dcerou spojit. Vražednou zbraň policie nenašla.
  • Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar řekl novinářům, že případ má určitý přesah do Česka. Oznámil, že Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem.
  • Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, napsal, že Kuciak se naposledy věnoval článku o podnikatelských vazbách Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Smer-sociálna demokracia a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii 'Ndrangheta. Portál také napsal, že na východním Slovensku podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích. Fico se svých spolupracovníků zastal.
  • Podle serveru Respekt.cz je zmíněným přesahem do ČR míněna novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová, která s Kuciakem na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii spolupracovala. Podle serveru je proto pod policejní ochranou.
  • 28. února oznámil slovenský ministr kultury Marek Maďarič demisi. Na tiskové konferenci řekl, že se nedokáže vyrovnat s tím, že za jeho působení v ministerském postu byl zavražděn novinář. 
  • Do vyšetření případu opustili svá místa Jasaň a Trošková. Jejich odchod požadovala opozice, ke které se přidala i koaliční strana Most-Híd. Bezpečnostní prověrku Jasaně začaly zkoumat slovenské úřady. 
  • Premiér Fico obvinil opozici, že téma vraždy novináře a jeho partnerky zneužívá v politickém boji s cílem převzít moc.
  • V pondělí 12. března oznámil svou rezignaci ministr vnitra Robert Kaliňák. Jeho odstoupení v souvislosti s řešením situace po vraždě novináře Jána Kuciaka žádala koaliční strana Most-Híd i tisíce lidí v ulicích, obměnu kabinetu navrhoval i prezident Andrej Kiska.

Šéf slovenské sněmovny Danko podle médií komunikoval s obžalovanou z vraždy Kuciaka

Šéf slovenské sněmovny a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko dlouhodobě komunikoval s jednou z obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, žádal od ní fotografie a chtěl se s ní setkat. Policie zajistila zprávy i nahrávky jejich telefonátů při vyšetřování Kuciakovy vraždy, informovala slovenská média. Data získala mezinárodní síť investigativních novinářů, která je předala slovenským žurnalistům.

Proces ohledně vraždy Kuciaka se zřejmě rozdělí

Slovenský soud v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové patrně rozdělí proces na dvě části. Podle předsedkyně senátu Ruženy Sabové se plánuje samostatné líčení s jedním ze čtyř obžalovaných Miroslavem Marčekem, který se přiznal, že pár zastřelil. Ve středu u soudu v Pezinku pokračoval výslech obžalovaných.

V kauze Jána Kuciaka se před soudem přiznal vykonavatel vraždy. Kočner vinu odmítá

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se v pondělí před soudem přiznal k činu. Ostatní tři obžalovaní vinu odmítli nebo se nevyjádřili. Obhájci mluví o nezákonné či nedůvodné obžalobě. Chladnokrevná vražda dvou mladých lidí vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace, v jejichž důsledku podal demisi premiér Robert Fico. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným v čele s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem doživotí.

Bývalý slovenský prokurátor Trnka byl postaven mimo službu. Udržoval kontakt s Kočnerem

Více než desetina z celkového počtu zhruba 1400 soudců na Slovensku ve společném prohlášení vyzvala své kolegy, kteří jsou podezřelí z korupce, zneužívání funkce a propojení na „mafiánské prostředí“, aby až do vyšetření svých případů požádali o postavení mimo službu. Mimo službu byl ve čtvrtek postaven i bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka. Ten je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem.

Vrahem Kuciaka a jeho snoubenky je údajně Marček. Vyšetřovatelé ho původně měli za řidiče

Vrahem slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové byl patrně jeden z obviněných Miroslav Marček, který se k činu během vyšetřování přiznal a jehož kriminalisté původně označovali jen za řidiče. Vyplývá to z prohlášení dvou elitních prokurátorů, kteří dohlížejí na vyšetřování loňské dvojnásobné vraždy.

Podle slovenské policie si objednal vraždu novináře Kuciaka podnikatel Kočner

Z objednávky vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka byl obviněn podnikatel Marián Kočner, potvrdila slovenská prokuratura na speciální tiskové konferenci. Důvodem vraždy podle ní byla Kuciakova novinářská činnost. Letos v únoru od vraždy investigativního novináře a jeho partnerky Martiny Kušnírové uplynul rok. Kočner je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu.

Vražda Kuciaka a jeho partnerky před rokem šokovala Slovensko a předznamenala Ficův pád

Slovensko si připomíná rok od zavraždění investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Násilná smrt novináře, který byl podle policie zastřelen kvůli své práci, před rokem v zemi zvedla vlnu protestů a vyvolala politickou krizi. Ta nakonec vedla k demisi premiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Smer – sociálna demokracia Roberta Fica a pádu vlády. Intenzivní vyšetřování ani po roce neodhalilo, kdo si vraždu objednal. Po celém Slovensku je naplánovaná řada vzpomínkových akcí.

„Máme pocit, že se někdo snaží úplnému vyšetření zabránit,“ říkají rok po vraždě Kuciakovi rodiče

Rodiče zastřeleného slovenského novináře Jána Kuciaka mají pochybnosti, zda se vyšetřovatelům podaří zcela vyšetřit vraždu jejich syna včetně odhalení objednavatele činu. „Chtěl bych tomu věřit, ale začínám věřit čím dál méně. Bylo to rozvinuté dobře, ale teď se to víceméně zastavilo,“ říká reportérův otec Jozef Kuciak. Ve čtvrtek od vraždy uplyne rok.
Ján Kuciak

V sobotu se měli Ján Kuciak se svou snoubenkou brát. Ve stejném kostele proběhla vzpomínka na zavražděný pár

Na východním Slovensku si lidé připomněli zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou. Měl to být šťastný den, protože dva mladí lidé se měli vzít. Místo svatební mše se ale příbuzní a přátelé Jána a Martiny sešli v Gregorovcích na mši zádušní. Se dvěma prázdnými židlemi před oltářem. Kuciak a jeho snoubenka byli zavražděni letos v únoru ve svém domě nedaleko Trnavy na západě země a po vrahovi zatím policie neúspěšně pátrá.
Vražda novináře Kuciaka

Šéf slovenské policie na konci května odejde. Rezignace souvisí s vraždou novináře Kuciaka

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar skončí ve funkci. Odejde na konci května. Oznámil to slovenský premiér Peter Pellegrini. Gašpar krátce předtím označil volání po svém odvolání za hru emocí a vyvolávání falešného obrazu, že policie v zemi nepracuje správně. Sám rezignovat odmítl, ale uvedl, že bude respektovat, pokud ho ministr vnitra odvolá, nebo ho o rezignaci požádá.

Redaktoři slovenské veřejnoprávní RTVS napsali otevřený dopis. Stěžují si na nadřízené

Šest desítek novinářů Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) se otevřeným dopisem ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování této veřejnoprávní instituce. Dopis určený veřejnosti dostal také ředitel RTVS Jaroslav Rezník a Rada RTVS. „Zatím pracujeme svobodně, ale v nepřátelské atmosféře,“ uvedli zaměstnanci. Rezník se v prohlášení proti kritice ohradil a nespokojence označil za radikální mladé jádro zpravodajství.
Vražda novináře Kuciaka

Slovenský parlament vyslovil důvěru nové vládě

Slovenský parlament pozdě večer podle očekávání vyslovil důvěru nové vládě Petera Pellegriniho, kterou vytvořila dosavadní koalice po demisi bývalého premiéra Roberta Fica. Kabinet po dvoudenní rozpravě o jeho programovém prohlášení při hlasování podpořilo 81 ze 144 přítomných poslanců, tedy potřebná nadpoloviční většina.
Vražda novináře Kuciaka

Je jenom málo horších věcí než opravdu naštvaný novinářský tým, vzkázala Pavla Holcová vrahům Jána Kuciaka

Měsíc od vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka se před kamerami poprvé objevila jeho nejbližší spolupracovnice – novinářka Pavla Holcová. Ta je součástí dvou týmů investigativních novinářů, kteří se snaží pokračovat v započatých kauzách. Právě dokončení těchto případů považuje Holcová za to hlavní – je prý potřeba je vnímat v mezinárodním kontextu. Holcová musela po vraždě změnit svou vizáž, proto nemůže svou tvář ukázat na kameru. Ptal se moderátor pořadu Newsroom ČT24 Luboš Rosí.
Vražda novináře Kuciaka

Pellegrini předloží Kiskovi nový návrh na složení slovenské vlády. Ráž v ní nebude

Slovenský prezident Andrej Kiska odmítl v úterý ráno jmenovat vládu ve složení, které předložila současná koalice. Vadil mu zejména fakt, že by se ministrem vnitra stal Jozef Ráž mladší, který má blízko ke končícímu ministrovi Robertu Kaliňákovi. Dosavadní vicepremiér Peter Pellegrini vpodvečer prohlásil, že Kiskovi vyhoví a předloží nový návrh. Ministrem vnitra by se měl stát dosavadní šéf rezortu zdravotnictví Tomáš Drucker.