Redaktoři slovenské veřejnoprávní RTVS napsali otevřený dopis. Stěžují si na nadřízené

Šest desítek novinářů Rozhlasu a televize Slovenska (RTVS) se otevřeným dopisem ohradilo proti poměrům v redakci zpravodajství a proti směřování této veřejnoprávní instituce. Dopis určený veřejnosti dostal také ředitel RTVS Jaroslav Rezník a Rada RTVS. „Zatím pracujeme svobodně, ale v nepřátelské atmosféře,“ uvedli zaměstnanci. Rezník se v prohlášení proti kritice ohradil a nespokojence označil za radikální mladé jádro zpravodajství.

S dopisem přišli redaktoři krátce poté, co jim šéf zpravodajství Vahram Chuguryan řekl, že by neměli ve vysílání nosit odznaky s nápisem #allforjan na znak solidarity po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové a po odchodu zkušené zahraniční reportérky Oľgy Bakové ze Slovenského rozhlasu, píší slovenská média.

„Atmosféra ve zpravodajství RTVS je již několik měsíců napjatá. Bojujeme s nedůvěrou vůči našim nadřízeným, vůči jejich úmyslům a schopnostem. Většinou jde o lidi, kteří překročili nepsané novinářské pravidlo a přišli z tiskových oddělení. Dosud však nezavedli mechanismus, který by vyloučil možný vliv jejich střetu zájmů na obsah zpravodajství,“ prohlásili.

Naráželi tak na to, že se do vedení po příchodu šéfa Jaroslava Rezníka dostali lidé, kteří dříve pracovali jako mluvčí i na tiskových odděleních některých ministerstev. Rezníka prosazovali do čela instituce poslanci Smeru- SD Roberta Fica a Slovenskej národnej strany (SNS). 

Redaktoři s příchodem nového šéfa zpravodajství Chuguryana očekávali uklidnění situace, ale prý se tak nestalo. „Nevěříme, že naši nadřízení jsou schopni ochránit redakci před silnými tlaky z vnějšího prostředí,“ uvedli s tím, že odmítají nátlak vedení uměle vyvažovat reportáže lidmi, kteří mají blízko k dezinformačním médiím, nejsou odborníky či se netají politickými ambicemi.

Pracovníci televize a rozhlasu varovali, že oslabená redakce nebude schopná vnější tlak ustát, což vyústí v ovlivnitelnost zpravodajství a v ohrožení veřejnoprávní služby. Téměř 60 novinářů, kteří dopis podepsali, tvoří zhruba třetinu zpravodajského týmu.

Jsou to mladí redaktoři, kdo do zpráv podsouvají vlastní názory, míní Rezník

Rezník v prohlášení jakékoli ohrožení zpravodajství ze strany vedení odmítá a tvrdí, že jsou to právě mladí a málo zkušení redaktoři, kteří mnohdy vytvářejí neprofesionální a až obtěžující zprávy s tendenčností a podsouváním vlastních názorů.

„Napravit tento nelichotivý stav není pro žádné vedení lehký a ani bezbolestný proces. Radikální mladé jádro zpravodajství, místo aby svou energii věnovalo sebevzdělávání a pozorně poslouchalo, jaké nové výzvy se mu nabízejí, respektive aby se na nich spolupodílelo, se rozhodlo postavit barikádu, hledat nepřítele a křičet na ostatní – kdo nejde s námi, jde proti nám!“ uvedl Rezník.

Dodal, že zkušenější redaktoři se často doslova bojí říci svůj názor, aby se nestali terčem výpadů mladších kolegů.