Kočner a další tři lidé mají jít kvůli Kuciakově vraždě před soud. Prokuratura podala obžalobu

Události: Obžaloba Mariana Kočnera (zdroj: ČT24)

Slovenská prokuratura podala obžalobu na podnikatele Mariana Kočnera a další tři obviněné v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Podle slovenských médií to potvrdila mluvčí Úřadu speciální prokuratury Jana Tökölyová. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným až doživotí. Pátý obviněný spolupracuje s vyštřovateli a uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu.

Prokuratura podala obžalobu u Specializovaného trestního soudu v Pezinku. Týká se šesti činů, z toho dvou úkladných vražd. Kromě podnikatele Kočnera míří obžaloba na jeho spolupracovnici Alenu Zsuzsovou, Miroslava Marčeka, který se přiznal, že střílel, a Marčekova údajného pomocníka Tomáše Szabóa.

Pátý obviněný Zoltán Andruskó, který v případu vystupoval jako zprostředkovatel mezi objednavatelem vraždy a nájemnými vrahy, se přiznal a uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Ta mu v případě jejího schválení soudem zajistí výrazně nižší trest než 25 let vězení nebo doživotí, což mu původně hrozilo. Andruskó by v soudním líčení se zmíněnou čtveřicí obžalovaných měl vypovídat jako svědek.

Podle vyšetřovatelů si Kuciakovu vraždu objednal Kočner, o jehož kontroverzních podnikatelských aktivitách investigativní reportér psal. Zsuzsová podle dostupných informací objednávku předala Andruskóovi, který najal bývalého vyšetřovatele Szabóa a bývalého vojáka Marčeka. Policie původně jako vraha označila Szabóa, později se ke střelbě přiznal Marček. Ten dříve v případu vystupoval jako vrahův řidič.

Prokuratura již před rokem informovala, že objednavatel novinářovy vraždy zaplatil za tento čin nejméně 70 000 eur (1,8 milionu korun).

Zpravodaj ČT Obrovský: Hlavní líčení by mohlo začít v průběhu zimy či jara (zdroj: ČT24)

Kočner Kuciakovi vyhrožoval

Kočner Kuciakovi v roce 2017 v telefonickém rozhovoru vyhrožoval, že najde „špínu“ na něj a na jeho rodinu a získané materiály zveřejní. Podle dříve publikovaných informací Kočner nechal sledovat Kuciaka i další novináře.

Kuciak a jeho přítelkyně byli zastřeleni loni 21. února v Kucakově domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Vražda vyvolala na Slovensku mohutné protivládní demonstrace a politickou krizi, která vyústila v odchod Roberta Fica z funkce premiéra. V čele kabinetu ho vystřídal místopředseda Ficovy strany Smer-sociálna demokracia Peter Pellegrini.

Zmíněná obžaloba se kromě vraždy Kuciaka a jeho snoubenky týká i vraždy podnikatele Petera Molnára, který byl zastřelen v roce 2016. Někteří z obžalovaných z Kuciakovy vraždy jsou také podezřelí z přípravy vražd bývalého ministra vnitra a spravedlnosti a nynějšího advokáta Daniela Lipšice a prokurátorů Petera Šufliarského a Maroše Žilinky.