Podle slovenské policie si objednal vraždu novináře Kuciaka podnikatel Kočner

Slovenská prokuratura obvinila Kočnera, objednal si podle ní vraždu Kuciaka (zdroj: ČT24)

Z objednávky vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka byl obviněn podnikatel Marián Kočner, potvrdila slovenská prokuratura na speciální tiskové konferenci. Důvodem vraždy podle ní byla Kuciakova novinářská činnost. Letos v únoru od vraždy investigativního novináře a jeho partnerky Martiny Kušnírové uplynul rok. Kočner je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu.

Speciální prokurátor na tiskové konferenci uvedl, že vyšetřovatelé pracují s velkým množstvím materiálů. Vyšetřovací spis má 38 svazků a přes 15 tisíc stran. Policie podle něj například vyslechla 225 svědků, analyzovala data od mobilních operátorů či záběry z kamer a zajistila stovky stop. Vražednou zbraň ale nenašla.

Na základě důkazů byl 8. března obviněn z objednání vraždy novináře Marián Kočner. Kvůli obvinění Kočnera se vyšetřování vraždy Kuciaka a Kušnírové prodlouží nejméně o půl roku.

„Při vznesení obvinění (proti Kočnerovi) vyšetřovatel vycházel z objektivních důkazů zajištěných v průběhu trestního stíhaní, dalších důkazů, které nelze prezentovat, jakož i z výpovědi další osoby trestně stíhané pro účast na vraždě,“ uvedl prokurátor.

Advokát Kuciakových Daniel Lipšic podle webu SME.sk uvedl, že obvinění Kočnera je možná nejdůležitějším posunem ve vyšetřování vraždy. Vyšetřovatelům by to podle Lipšice mohlo zjednodušit práci, protože v jednom trestním stíhání teď mohou řešit celou přípravu a realizaci vraždy od objednavatele po vykonavatele. Advokát matky zavražděné Kuciakovy snoubenky Roman Kvasnica dodal, že stále platí presumce neviny, kterou je třeba respektovat.

Už v září 2018, více než půl roku od vraždy, slovenská policie zatkla osm osob a následně obvinila čtyři aktéry: Podle policie jde o vykonavatele vraždy Tomáše Szabóa, jeho řidiče Miroslava Marčeka, druhotnou objednavatelku zločinu Alenu Zsuzsovou a zprostředkovatele Zoltána Andruskóa.

Zsuzsová byla v médiích označována za osobu blízkou Kočnerovi. O tom, že byl objednavatelem vraždy právě Končer se sice spekulovalo, podnikatel však tehdy obviněn nebyl. Od loňského června je ale ve vazbě kvůli obvinění v případu falšování směnek.

Události ČT: Z objednání vraždy Kuciaka obvinila prokuratura podnikatele Kočnera (zdroj: ČT24)

Kdo je Marián Kočner?

Podnikatel Kočner byl už v 90. letech trestně stíhán kvůli podvodu se společností Technopol. Jde o jednu z největších slovenských kauz, která zůstala nevyřešená kvůli Mečiarovým amnestiím.

Do povědomí veřejnosti se dostal také v roce 1998 v souvislosti s neúspěšným pokusem o převzetí Markízy pomocí pracovníků bezpečnostní služby. Kočner se objevil i v takzvaných mafiánských seznamech, které v roce 2011 zveřejnil deník Nový čas a jejichž existenci Kočner zpochybňuje, stejně jako své napojení na podsvětí.

Novinář si na Kočnera posvítil kvůli prodeji bytu

Kuciak psal mimo jiné o tom, jak Kočner prodal svůj byt v bratislavské rezidenci Bonaparte (kde byl mimo jiné sousedem tehdejšího premiéra Roberta Fica). Novinář napsal text o tom, že Kočner je obviněn z porušení povinnosti při správě majetku a zřejmě proto se majetku zbavuje.

Podnikatel poté novináři otevřeně vyhrožoval. V telefonickém rozhovoru mu řekl, že se o něj a o jeho rodinu bude zajímat a že zveřejní jejich případné přešlapy. Kuciak na něj podal trestní oznámení, které ale policie odložila s tím, že nešlo o trestný čin ani o přestupek.

Kauza byla znovu otevřena po vraždě – se stejným výsledkem. Prokurátor v odůvodnění napsal, že vyjádření Kočnera vůči Kuciakovi lze hodnotit jako společensky nevhodné, ale nenaplnilo znaky trestného činu vyhrožování. Sám Kočner po vraždě novináře odmítl, že reportérovi vyhrožoval.

Kuciak se věnoval i obchodům s byty a Kočnerovým spekulativním transakcím

Kuciak také upozornil na to, že Kočner ovládl golfový areál v Báči a že stát při tom údajně přišel na daních v přepočtu o čtyři miliony korun. Dále se věnoval Kočnerovým spekulativním transakcím v horském středisku v Donovalech a ve svých posledních článcích se Kuciak věnoval Kočnerovým obchodům s byty v komplexu Five Star Residence, při kterých stát rovněž přišel na daních o velkou částku peněz.

Slovenský list Sme dříve napsal, že Kočner sbírá důvěrné informace o jednom z jeho reportérů, který kvůli tomu podal trestní oznámení. Kočner později dokonce založil na sociální síti stránku Na pranýři, na které útočil na novináře a probíral jejich osobní život. Stránka ale fungovala jen krátce.