Kriminalisté v případu vraždy Kuciaka zajistili přes 570 stop, z domu Zsuzsové odnesli tři tašky dokumentů

Zpravodaj ČT Lukáš Mathé k průběhu vyšetřování (zdroj: ČT24)

V souvislosti s vyšetřováním vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové zajistili kriminalisté víc než 570 stop. Uvedl to šéf zásahové jednotky NAKA Braňo Zurian. Jen z domu Aleny Zsuzsové, která je jednou ze čtyř obviněných, elitní komando podle televize Markíza odneslo tři igelitové tašky plné dokumentů.

Během razií policisté udělali celkem dvanáct domovních prohlídek. Třináct dalších bylo například v prodejnách, restauracích nebo i v autě. Podařilo se jim zajistit více než 570 stop, jde o počítače, mobilní telefony, trojici aut a zbraně, uvedl zpravodaj ČT Lukáš Mathé.

Ředitel zásahové jednotky už v pondělí uvedl, že mají i náboj, který se shoduje se zásobníkem, jenž byl použit přímo při vraždě Kuciaka a Kušnírové. Čtvrtečního zásahu, ze kterého policie zveřejnila záběry na Facebooku, se učastnilo 150 policistů.

Šéf NAKA Zurian vyšetřování vraždy slovenského novináře označil za jedno z nejtěžších, s jakými se policie setkala. Důkazy proti čtveřici obviněných jsou podle generálního prokurátora velmi silné.  

  • Hlavním obviněným je čtyřicetiletý Tomáš Szabó. Právě on podle detektivů dvojici snoubenců zastřelil. Bývalý vyšetřovatel z Komárna byl u policie devět let. Kvůli kázeňským prohřeškům sám požádal o přeložení na nižší pozici, v roce 2015 od sboru odešel. Pracoval i u soukromé bezpečnostní služby. „Bylo s ním vedeno několik disciplinárních řízení. Několikrát pochybil, na vlastní žádost odešel na obvodní oddělení, což je nestandardní. Když odešel do civilu, tak se nám ztratil,“ uvedl policejní prezident Milan Lučanský.
  • Dalším obviněným je sedmatřicetiletý Miroslav Marček, Szabóův bratranec. Oba pojí i profesní vazby, a to na bezpečnostní složky. Bývalý voják se měl vraždy účastnit jako řidič. Spolu s příbuzným kdysi působili jako ostraha na nákladních lodích u Afriky.
  • Zoltán Andruskó je podle prokuratury třetím komplicem a zároveň zprostředkovatelem zločinu. Podnikatel z Komárna jako jediný nepodal stížnost na vazbu a kriminalisté nepřímo potvrdili, že s nimi spolupracuje. „Tento obviněný si zřejmě vyhodnotil rozsah důkazů proti němu a rozhodl se akceptovat situaci, ve které si ocitl, proto byl i vstřícnější ve vztahu k orgánům činným v trestním řízení,“ uvedl speciální prokurátor.
  • Klíčovou roli pak přisuzují čtyřiačtyřicetileté Aleně Zsuzsové. Právě ona podle úřadů vraždu objednala a následně vyplatila peníze. Média si všímají jejích vazeb na kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera. Údajně pro něj tlumočila do italštiny, to ale vyšetřovatelé odmítli potvrdit. A právě o Kočnerových aktivitách mimo jiné Ján Kuciak psal.

Kuciakova vražda vedla k pádu Ficovy vlády

Vražda Kuciaka a jeho partnerky vyvolala na Slovensku vlnu protestů, které vedly k politické krizi a k pádu vlády Roberta Fica. Novým premiérem jmenoval Kiska 22. března vicepremiéra Petera Pellegriniho. Ve vládě, kterou vytvořila dosavadní tříčlenná koalice, většina šéfů resortů zůstala na svých místech a ministryní vnitra se stala Denisa Saková, blízká spolupracovnice předchozího šéfa resortu Roberta Kaliňáka.

Intenzivní policejní vyšetřování pracuje od začátku s několika motivy, jež souvisejí s Kuciakovou prací reportéra. V nedokončeném článku psal Kuciak o podvodech italských podnikatelů na východním Slovensku, zejména s dotacemi a DPH, a také o jejich napojení na mafii. Připravoval také text o albánské mafii a o mrtvém drogovém bossovi Silviu Aquinovi z Belgie, který měl být na Slovensko napojen přes manželku.

Podle Fica vyšetřování vyloučilo verzi, že za činem stála italská mafie s propojením na úřad slovenské vlády. Toto vymyšlené falešné obvinění bylo úmyslně zneužito ve snaze změnit mocenské poměry na Slovensku a sesadit vládu mimo standardní demokratická pravidla, řekl v úterý novinářům.

„Po definitivním ukončení vyšetřování (vraždy) se Slovensko bude muset vrátit k událostem, které následovaly po vraždě, především k úlohám, jaké v nich sehráli prezident Andrej Kiska, opozice, média a nevládní organizace financované ze zahraničí,“ řekl Fico, aniž povolil novinářům klást otázky.

Minulý čtvrtek policie zatkla osm podezřelých, pět jich po výslechu propustila. Posléze byli v kauze vraždy obviněni čtyři lidé, které slovenský soud poslal do vazby.

Investigativní reportér Ján Kuciak, který pracoval pro server Aktuality.sk, a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později.