Důkazy proti obviněným z Kuciakovy vraždy jsou silné, řekl generální prokurátor

Události k případu vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky (zdroj: ČT24)

Důkazy proti obviněným v kauze vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky  jsou velmi silné. Uvedl to slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár. Další představitel prokuratury uvedl, že objednavatel vraždy zaplatil za čin nejméně 70 tisíc eur (1,8 milionu korun). Mezi obviněnými je podle prokuratury střelec, objednavatel činu, zprostředkovatel i pomocník. Čižnár nevyloučil, že v případu budou kromě dosavadní čtveřice obviněni i další lidé.

Slovenský soud poslal v neděli do vazby čtyři obviněné z vraždy. Podle slovenských médií jsou jimi bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček, podnikatel Zoltán Andruskó a podnikatelka Alena Zsuzsová. Někteří z nich byli už v minulosti odsouzeni za jiné trestné činy.

To, že je Zsuzsová koncovým objednavatelem vraždy, je podle všeho vyloučené. Naznačili to i prokurátor a policie. Zsuzsová podle všeho jen předala peníze samotným vrahům nebo možná dalšímu zprostředkovateli, který jim peníze předal.
Miroslav Kern
novinář z Denníku N

Prokuratura se k případu po čtvrtečním zatýkání podezřelých vyjádřila poprvé až nyní. „Důkazy, které jsou k dispozici, jsou velmi silné a byly určitě důvodem k tomu, aby byly tyto čtyři osoby obviněny. Zatím je to ale stále jen ve stadiu obvinění a přehnaný optimismus není na místě. Je velký předpoklad, že kauza se dotáhne do úspěšného konce,“ uvedl Čižnár.

Prokuratura potvrdila iniciály obviněných, z čehož vyplynulo, že objednavatelkou vraždy měla být Zsuzsová, střelcem Szabó, pomocníkem Marček a zprostředkovatelem Andruskó, který pravděpodobnému střelci a jeho řidiči peníze předal. Proti uvalení vazby nepodal stížnost.

Policie mu při příchodu na nedělení soud jako jedinému dovolila zakrývat si tvář. Prokurátor naznačil, že spolupracuje. Po váhání potvrdil, že právě on promluvil o obviněné ženě.

Zsuzsová zaplatila za provedení vraždy Jána Kuciaka minimálně 70 tisíc eur, 50 tisíc v hotovosti a zbylých 20 tisíc bylo odpuštění dluhu. Prokurátoři ale pracují s verzí, že nebyla posledním článkem řetězce. Kdo zadal zakázku Zsuzsové, policie ještě neví. Není také známo, odkud získala peníze.

Zsuzsová údajně pracovala jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, jenž je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu. Kuciak v nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojovala s mafií. Možné spojení Kočnera s vraždou Kuciaka prokuratura nekomentovala.

Terčem měl být jen Kuciak

Prokuratura také potvrdila, že objednávka byla zadána pouze na Kuciaka a Kušnírová byla náhodná oběť. Slovenská prokuratura již informovala, že motivem vraždy byla investigativní práce novináře.

Na místě činu zajistili policisté zbraně, tři auta a mobil, který pachatelé použili. Zajistili i náboj, který se shoduje se zásobníkem, který byl použit přímo při vraždě Kuciaka a Kušnírové, oznámil ředitel Národní kriminální agentury (NAKA) Branislav Zurian.

Prokurátoři odmítli dřívější informace českého časopisu Respekt, že k dopadení vraha a dalších osob pomohly satelitní snímky z americké družice. Blíže ale nekomentovali informace, že vyšetřovatelům při identifikaci podezřelých pomohly údaje z počítačů, které byly použity při vyhledávání Kuciakova domu v internetové službě Street View.

Policie skupinu sledovala zhruba poslední měsíc. „Tvrdí, že do akce šla ve čtvrtek i kvůli velkému tlaku veřejnosti a politiků,“ říká zpravodaj ČT Lukáš Mathé. Týden před zatčením obviněné čtveřice zveřejnila prokuratura podobiznu muže, který se měl v době vraždy nacházet u místa činu. Teď potvrdila spekulace, že šlo o taktiku.

Pořad Reportéři ČT v pondělí večer odvysílal rozhovor s otcem Jána Kuciaka. Ten kromě jiného řekl, že rodina dostala informaci o chystaném zatýkání s dvoutýdenním předstihem, byla ale vázána mlčenlivostí.

„Pokud se to uzavře s tím, že ten, který byl zadržený, byl vrah a vykonavatel, tak říkám, jsem ochotný mu odpustit, jen… Syna mi nevrátí, ať už dostane jakýkoliv trest. Jen bych rád věděl a aby se to dozvěděla celá veřejnost, kdo si to objednal a proč se to stalo,“ říká otec zavražděného novináře Jozef Kuciak.

Kuciakova vražda vedla k pádu Ficovy vlády

Vražda Kuciaka a jeho partnerky vyvolala na Slovensku vlnu protestů, které vedly k politické krizi a k pádu vlády. Novým premiérem jmenoval Kiska 22. března vicepremiéra Petera Pellegriniho. Ve vládě, kterou vytvořila dosavadní tříčlenná koalice, většina šéfů resortů zůstala na svých místech a ministryní vnitra se stala Denisa Saková, blízká spolupracovnice předchozího šéfa resortu Roberta Kaliňáka.

Intenzivní policejní vyšetřování pracuje od začátku s několika motivy, jež souvisejí s Kuciakovou prací reportéra. V nedokončeném článku psal Kuciak o podvodech italských podnikatelů na východním Slovensku, zejména s dotacemi a DPH, a také o jejich napojení na mafii. Připravoval také text o albánské mafii a o mrtvém drogovém bossovi Silviu Aquinovi z Belgie, který měl být na Slovensko napojen přes manželku.

Minulý čtvrtek policie zatkla osm podezřelých, pět jich po výslechu propustila. Posléze byli v kauze vraždy obviněni čtyři lidé, které slovenský soud poslal do vazby.

Investigativní reportér Ján Kuciak, který pracoval pro server Aktuality.sk, a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později.