Ministr vnitra Robert Kaliňák oznámil rezignaci. Chce zklidnit situaci na Slovensku

Šéfredaktor Denníku N: Kaliňákova rezignace nestačí. Problémem je Fico (zdroj: ČT24)

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER-SD) oznámil rezignaci na svou funkci. Jeho odstoupení v souvislosti s řešením situace po vraždě novináře Jána Kuciaka žádala koaliční strana Most-Híd, opozice i tisíce lidí v ulicích. Obměnu kabinetu nebo předčasné volby už minulý víkend navrhl i prezident Andrej Kiska.

„V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím, abychom dokázali situaci uklidnit,“ vysvětlil novinářům Kaliňák.

Neuvedl, zda po odchodu z vládního postu bude vykonávat poslanecký mandát. Demisi hodlá předat prezidentovi v příštích dnech. Na nadcházející schůzi sněmovny, která začíná v úterý, ještě chce předkládat vládní návrhy zákonů. 

  • Tisková konference ministra Kaliňáka, na níž oznámil svou rezignaci:

Koaliční strany žádají další rezignace

Dnes ze své funkce odstoupil místopředseda vlády a ministr vnitra Robert Kaliňák. Jeho odchod není výsledkem selhání policie nebo jeho osobně při vyšetřování vraždy dvou mladých lidí. Odchod Roberta Kaliňáka chápu především jako jeho osobní příspěvek ke stabilitě, udržení demokracie a možnosti pokračovat v pozitivní politice pro lidi.
Robert Fico
předseda vlády Slovenska

Kaliňák minulý týden svůj odchod z vládní funkce odmítal. Představitelé strany SMER-SD ale v uplynulých dnech opakovaně uvedli, že jsou připraveni nabídnout Mostu-Híd takové řešení, aby jejich partner setrval v koalici. Strana Most-Híd v reakci sdělila, že Kaliňákova rezignace byla nevyhnutelná. Zda bude požadovat další změny kabinetu, zatím neuvedla.

List Plus Jeden deň napsal, že ministryně spravedlnosti a místopředsedkyně Mostu-Híd Lucia Žitňanská požaduje odchod Fica z postu premiéra, v opačném případě hodlá sama podat demisi. Žitňanská minulý týden kritizovala Fica za jeho výroky, kterými obvinil Kisku z mocenských her.

Třetí v koalici, Slovenská národná strana (SNS) naopak žádá rezignaci Žitňanské. Nebo alespoň místopředseda strany Anton Hrnko. Vedení SNS ovšem o případném požadavku na odvolání ministryně spravedlnosti dosud nejednalo. Předseda SNS Andrej Danko ale připustil možnost předčasných voleb.

„SNS se nebude bránit a nebude se držet žádného postu, včetně mého postu. Pokud to bude možné, jsme připraveni na rekonstrukci vlády podle představ premiéra, podle představ prezidenta. Pokud to nebude možné, jsme připraveni i na debaty o předčasných volbách,“ uvedl Danko po jednání.

Kauzy končícího slovenského ministra vnitra Kaliňáka (zdroj: ČT24)

Podle šéfredaktora slovenského Denníku N Matúše Kostolného odstoupení Kaliňáka nestačí. „Jeho odchod přišel v momentě, kdy je všem jasné, že problémem je sám premiér Robert Fico,“ komentoval Kostolný s tím, že ve Ficově nejbližím okolí byli minimálně dva lidé s těsnými kontakty na italskou mafii. „Jednoduše řečeno, Fico stál v čele vlády napojené na italskou i slovenskou mafii,“ myslí si Kostolný.

Tisková konference po jednání SNS (zdroj: ČT24)

Kaliňák je druhým ministrem kabinetu premiéra Fica, který po dvojnásobné vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil šéf resortu kultury Marek Maďarič (SMER-SD) i někteří blízcí spolupracovníci šéfa kabinetu.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák působil jako ministr vnitra už v první Ficově vládě mezi lety 2006 až 2010, resort vedl znovu od roku 2012, v březnu 2016 byl znovu jmenován do třetí Ficovy vlády. Ve straně SMER je po Ficovi druhou nejdůležitější postavou. Premiéra zastupoval v období, kdy jej na jaře 2016 postihla srdeční slabost a musel se na několik týdnů stáhnout z veřejného života.

V pátek další demonstrace

Organizátoři demonstrací proti vládě slovenského premiéra Roberta Fica, které byly minulý týden největší od protikomunistických shromáždění v roce 1989, svolali na pátek další
protesty a požadují demisi Ficova kabinetu.

„Odchod ministra vnitra Kaliňáka nestačí. Jeho odchod musí být jen začátkem velkého uklízení. Je legitimním požadavkem občanské veřejnosti, abychom žili v zemi, kde korupce není standardem a kde ve vládních kruzích neexistuje propojení na organizovaný zločin,“ uvedli organizátoři demonstrací.