Vražda Kuciaka: Jasaň a Trošková opustí úřad vlády, ministr kultury Maďarič odstoupil

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič (Smer-sociální demokracie) končí ve funkci. Oznámil to sám politik. Maďarič dál zůstává členem vládní strany Smer-SD. Tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a Ficova asistentka Mária Trošková, kteří podle Kuciakových informací měli vazby na podnikatele napojeného na italskou mafii, později oznámili, že až do vyšetření případu odcházejí ze svých funkcí na Úřadu vlády SR.

„Chci vám oznámit, že jsem se rozhodl odstoupit z postu ministra kultury. Každý normální člověk v tomto státě byl zděšen z vraždy dvou nevinných lidí. Jako ministra kultury mě vražda novináře staví před vážné otázky a před samotný fakt vraždy novináře. Z věcného hlediska má nejblíže k novinářům právě ministerstvo kultury. Po tom, co se stalo, si neumím představit, že budu klidně sedět v ministerském křesle,“ konstatoval. 

„Je to moje osobní rozhodnutí. Nijak nechci někoho jiného k něčemu vyzývat. Je to čistě lidská věc. Jako ministr kultury se s tím prostě neumím vyrovnat,“ dodal.

Své rozhodnutí oznámil Maďarič ráno i předsedovi vlády a strany Smer-SD Robertu Ficovi. Zda ho premiér od kroku zrazoval, nechtěl Maďarič říct. Omezil se jen na konstatování, že premiér nakonec jeho rozhodnutí akceptoval, píší Aktuality.sk.

Fico později vydal prohlášení. „Vnímám to jako projev politické kultury a gesto solidarity s žurnalistickou obcí. Chci poděkovat Markovi Maďaričovi za jeho dlouholetou práci na Ministerstvu kultury SR a pevně věřím, že jako poslanec strany Smer-SD přispěje k naplňování Programového prohlášení vlády SR,“ uvedl v něm Fico.

Prezidentovi Andreji Kiskovi doručí ministr svou demisi v pondělí.

Marek Maďarič
Zdroj: TA3/ČT24

Opozice požaduje odchod Kaliňáka a Gašpara

Maďaričův odchod z čela ministerstva kultury přichází poté, co nejsilnější slovenské opoziční strany Sloboda a solidarita (SaS) a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) opakovaně vyzvaly předsedu vlády a strany Smer-SD Roberta Fica k odvolání ministra vnitra Roberta Kaliňáka a policejního prezidenta Tibora Gašpara. Premiér to ale odmítl. Opoziční strany proto nevyloučily podání návrhu na odvolání samotného premiéra, na jehož schválení ale opozice nemá v parlamentu dostatek hlasů.

Demisi Maďariče opozice nepožadovala. Lídr opozičního hnutí OĽaNO Igor Matovič v reakci na Maďaričovo oznámení demise uvedl, že deset let kryl zločiny Smer-SD a že jeho demisi považuje za pozdní projev svědomí.

Web Aktuality.sk také připomněl, že před několika měsíci se Maďarič rozhodl opustit i křeslo místopředsedy strany po župních (krajských) volbách, v kterých vládní strana Smer-SD ztratila několik županů (hejtmanů).

  • Maďarič zastával post ministra kultury i v předchozích dvou vládách současného premiéra Roberta Fica, a to v letech 2006 až 2010 a 2012 až 2016.
  • V médiích byl Maďarič označován za politického stratéga strany Smer-SD, jehož vliv na chod strany se prý ale postupně snižoval. V minulosti měl Maďarič ve straně na starosti například předvolební kampaně.
  • Maďarič po nástupu současné koaliční vlády do úřadu neprosadil zvýšení takzvaných koncesionářských poplatků, z nichž je financován veřejnoprávní rozhlas a televize RTVS. Proti návrhu se postavila koaliční Slovenská národní strana, byť zlepšení financování RTVS kabinet slíbil ve svém programovém prohlášení. 
Události ČT: Kuciak pátral po napojení italské mafie na slovenskou politiku a byznys (zdroj: ČT24)

Ministr zůstává členem vládní strany

Maďarič zůstává členem vládní strany Smer-SD a bude dál i poslancem. „Před nějakým časem jsem opustil vedení Smeru, možná i z důvodu jiných pohledů na nějaké věci, ale vždy jsem říkal, že moje kritika směřovala k tomu, že chci, aby na Slovensku byla sociální demokracie. Jako řadový člen této strany bych chtěl působit, uvidíme, co přinese budoucnost,“ uvedl podle webu Denníku N.

„Moje působení poslance bude vedeno mým svědomím,“ řekl také. „Není to pro mě jednoduchá chvíle, nebudu v této chvíli kádrovat své kolegy,“ dodal.

Vyjádřil se i k informacím o italské mafii na východě Slovenska. „Určitě informace o možném průniku jakékoli organizované skupiny mezi politiky, na úroveň státních orgánů, jsou vážné. Je v zájmu nás všech, tohoto státu, co nejdříve tyto věci vyšetřit, i proto, aby se nedělaly kauzy z něčeho, co kauzy nejsou. Například facebookové přátelství,“ uvedl Maďarič.

Narážel tak zřejmě na to, že řada slovenských politiků nejen z vládního Smeru měla v přátelích na sociální sítí Facebook italského podnikatele Antonína Vadalu, který byl podle Kuciakových informací přímo napojený na italskou mafii 'Ndrangheta. Podle webu Aktuality.sk nyní politici facebookové přátelství s Vadalou ruší. Kuciakův poslední článek, který nestihl dokončit, se zabýval právě kalábrijskou mafií 'Ndrangheta a jejím zneužíváním peněz z evropských fondů na východním Slovensku.

Jasaň i Trošková dočasně opustí své funkce

Podle Kuciakových informací měla mít i Ficova asistentka Mária Trošková a bývalý poslanec Ficovy strany Smer-SD a nynější tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň vazby právě na podnikatele Vadalu. Jasaně i Troškové se již v úterý Fico zastal. Předseda vlády řekl, že Jasaň dříve úspěšně absolvoval všechny bezpečnostní prověrky a má přístup i k přísně tajným dokumentům.

Jejich odchod ale požadovala opozice, ke které se přidala i koaliční strana Most-Híd. Ministryně spravedlnosti za Most-Híd Lucia Žitňanská podle listu Denník N označila za zcela nepřijatelné, aby na úřadu vlády působili lidé, kteří mohou být v kontaktu s mafií. Jasaň i Trošková se nakonec ve středu vzdali svých funkcí.

„Chceme vyjádřit soustrast rodinám novináře Jana Kuciaka a jeho partnerky. Jejich smrt námi otřásla stejně jako celou slovenskou veřejností. Spojování našich jmen s tímto ohavným činem některými politiky či médii je absolutně za čarou. Kategoricky odmítáme jakoukoliv souvislost s touto tragédií. Protože však jsou naše jména zneužívána v politickém boji proti předsedovi vlády Robertu Ficovi, rozhodli jsme se až do vyšetření tohoto případu opustit své pracovní pozice na Úřadu vlády SR,“ uvedli v prohlášení úřadu vlády.

Slovenské úřady začaly zkoumat Jasaňovu prověrku

Právě na základě Kuciakových informací začaly úřady ještě před Jasaňovým oznámením o odstoupení z funkce prověřovat tajemníkovu bezpečnostní prověrku.

„Bezpečnostní prověrka pana Jasaně, která je platná dva roky, je v současnosti již otevřená. Dělají se potřebné kroky a úkony k posouzení toho, zda došlo k selhání,“ oznámil poslanec Ľubomír Galko, který je šéfem parlamentního výboru pro kontrolu činnosti Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), jenž prověrky uděluje. Dodal, že Trošková bezpečnostní prověrkou nedisponuje a že o ni ani nežádala.

Pietní místo v Banské Bystrici na Náměstí SNP
Zdroj: ČT24/Daniel Tichý

Bývalý poslanec Ficovy strany Smer-sociální demokracie Jasaň listu Plus jeden deň řekl, že nebyl napojen na žádnou mafii a že o ní ani netušil. Pohrozil žalobami za pomluvu a urážky. 

O podnikatelském propojení Troškové a Jasaně na italského podnikatele Vadalu psal již v roce 2016 slovenský týdeník Plus 7 dní. 

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár vydal pokyn neposkytovat veřejnosti ani politikům informace o případu, aby se zabránilo komplikacím při vyšetřování vraždy novináře. Opozice upozornila, že o průběhu vyšetřování v uplynulých dnech informoval Fico, který se také zúčastnil porady vedení prokuratury, policie a tajné služby.

Minutou ticha uctil v Bruselu na začátku své středeční plenární schůze památku Kuciaka a jeho partnerky Evropský parlament. Podle předsedy EP Antonia Tajaniho je nepřijatelné, aby bylo možné v této době v Evropě zabíjet novináře kvůli jejich práci.