Slovenská média: Vidíme konec Roberta Fica v přímém přenosu

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) podle tamního tisku nepochopil vážnost situace ve společnosti po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Některé listy očekávají konec Ficovy vlády, jiné deníky premiéra či ministra vnitra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) vybídly k demisi.

„Vražda novináře je tak zásadní tragédie pro demokratickou společnost, že bez vyvození politické a morální zodpovědnosti za stav země a bez následné morální očisty zanechá hlubokou jizvu na duši národa. Prezident Andrej Kiska to pochopil. Premiér této země Robert Fico to stále nechápe,“ napsal list Sme v reakci na nedělní vystoupení hlavy státu, která vyzvala buď k zásadní rekonstrukci vlády, nebo k předčasným volbám.

Hospodárske noviny otevřeně vyzvaly také Fica k demisi. „Odstupte. Premiére Roberte Fico, ministře vnitra Roberte Kaliňáku a policejní prezidente Tibore Gašpare. Přesněji, vámi by to mohlo začít. Je potřeba ukázat, že když se stane tragédie, existuje něco jako zodpovědnost. Byť jen politická,“ uvedl list.

Podle deníku je Slovensko zemí, ve které lidé i po deseti letech Ficových vlád nedůvěřují již téměř ničemu, od politiky přes bezpečnostní složky státu, justici, prokuraturu a tajné služby. „Nyní dostala ještě jeden přívlastek: země, kde zabili novináře. To je neakceptovatelné v normálně fungujících státech,“ soudí list.

„Vidíme konec Roberta Fica v přímém přenosu. Zdá se, že na Slovensku jsou již jen dva lidé, kterým to nedochází – premiér Fico a jeho ministr vnitra Robert Kaliňák. Stali se symbolem mafie ve vládě, korupce, která je silnější než oni a která končí vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové,“ napsal list Denník N. Dodal, že řešením vzniklé situace by mohla být i vláda úředníků, byť prezident Kiska tuto možnost nezmínil.

Když se nesbalí Kaliňák, sbalí se koaliční Most-Híd

List Pravda soudí, že když Kaliňák neodstoupí z funkce ministra vnitra, což požaduje opozice i vládní strana Most-Híd, hrozí její odchod z koalice.

„Pokud se Robert Kaliňák do týdne nesbalí, sbalí se poslanci formace Most-Híd. Vlastně se už postupně začínají balit a s každým dnem se pro vládní koalici zvyšuje riziko, že se Most-Híd sbalí celý nebo se rozpadne i bez ohledu na to, zda Kaliňák odejde ze svého úřadu nebo nikoliv,“ míní list, podle kterého je vláda s Kaliňákem jako ministrem vnitra neudržitelná.

Denník N: Smer-SD už konec Kaliňáka připouští

Denník N v pondělí napsal, že strana premiéra Fica Smer – sociálna demokracia už připouští, že by ministr vnitra Kaliňák mohl z funkce odejít. Rozhodnutí má podle zdrojů deníku padnout v první polovině tohoto týdne. 

„Navzdory tomu, že premiér Fico to zatím odmítá, ve Smeru odstoupení ministra vnitra momentálně považují za pravděpodobné a podle zdroje z vedení strany s tím už počítá i předseda vlády,“ napsal Denník N na svém webu.