Mezi zadrženými v případu Kuciak je i bývalý vyšetřovatel Tomáš Szabó

Jeden ze zadržených v případu vraždy novináře Kuciaka a jeho partnerky je i bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó. Během policejní razie se měl v domě nacházet jeho otec a policie zadržela i jeho bratrance. O identitě zadržených informuje web Aktuality.sk.

Tomáš Szabó na sociálních sítích zveřejňoval fotografie z Evropské bezpečnostní agentury, kde podle všeho prošel výcvikem. Pracoval i na lodi jako ozbrojený strážný, z novějších fotografií je známo, že pracoval v místním obchodě se zdravou výživou.

Z dalších fotografií je zřejmé, že se věnoval více bojovým uměním, jako karate nebo jiu-jitsu. Investigativní web Bellingcat již v minulosti upozornil, že přes Evropskou bezpečnostní agenturu se v minulosti cvičili bojovníci ukrajinského ultrapravicového praporu Azov. Ten bojuje na východě Ukrajiny proti tamním separatistům podporovaným z Ruska.

Podle webu Bumm.sk policisté zadrželi i druhého muže, který je podle všeho příbuzným Tomáše Szabóa. Pravděpodobně se jedná o jeho bratrance. Ten je na sociálních sítích v oblečení připomínajícím uniformy vojáků na zahraničních misích.

Szabó s bratrancem byli nájemní „řešitelé problémů“

Jeden z místních v Kolárovu pro Aktuality.sk uvedl, že oba muži jsou známí jako „řešitelé problémů“. Podle něj „ve velkých věcech nelétali“, dodal s tím, že měli kontakty ve Velkém Mederu i v Dunajské Stredě.

Kromě toho místní obyvatel Aktualitám.sk řekl, že lidé stejná jména skloňovali i v souvislosti s vraždou podnikatele v Kolárovu. V prosinci 2016 tam neznámý pachatel zastřelil 40letého muže dvěma ranami. V případu však nikdy nefigurovali jako obvinění.