Slovenská policie dopadla muže podezřelého z vraždy Kuciaka. Zatkla i dalších sedm lidí

Slovenská policie zatkla osm osob podezřelých z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, ve čtvrtek ráno o tom informoval slovenský Denník N. Policie ihned zahájila domovní prohlídky. Podle Denníku N jsou mezi zadrženými patrně vykonavatel vraždy a lidé, kteří mu pomáhali. Týdeník Respekt uvedl, že dopadení pachatelů měly napomoct satelitní snímky z americké družice. K tématu bude v 18:28 v pořadu Interview ČT24 mluvit Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníku N.

Na zprávu nejdřív upozornil slovenský list Denník N s odvoláním na zdroj obeznámený s vyšetřováním.  

Slovenská policie na Facebooku uvedla, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti. „Momentálně probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony,“ dodala policie s tím, že více upřesní, jakmile to bude možné.

Také podle informací serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, zásah souvisí s vraždou reportéra a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Slovenská televize Markíza informovala, že jedním ze zatčených by měl být muž, který v minulosti pracoval jako policejní vyšetřovatel v Komárně. Dalším zadrženým je podle Denníku N jeho bratranec. 

Mimořádný policejní zásah z 27. září 2018
Zdroj: Policie SR/Facebook

Zdravodaj ČT na Slovensku Lukáš Mathé uvedl, že policie i Denník N naznačují, že se zřejmě  podařilo zadržet vykonavatele vraždy a lidi, kteří mu pomáhali. „Pokud se ty informace potvrdí, tak policie pravděpodobně zatkla samotné vrahy. Ještě ale není známé to, kdo ten čin objednal. To bude samozřejmě předmětem dalšího vyšetřování, které může trvat další týdny a měsíce,“ řekl.  

Podle novinářky Moniky Tódové z Denníku N se zatýkalo na jihu Slovenska v malém městě Kolárovo, které leží asi asi padesát kilometrů od místa vraždy. „Domnělý vrah byl profesionál, který uměl zacházet se zbraní. “ řekla České televizi.

Podle informací, které přinesl týdeník Respekt, dopadení vraha a jeho kompliců pomohly satelické snímky z americké družice. Ta se měla pohybovat v době vraždy nad místem, kde ke zločinu došlo. Vrahy prý pomohla odhalit analýza pohybu lidí a aut. Zjištění respektu povrdil i jeden zdroj Denníku N. 

Zatýkání podezřelých z vraždy slovenského novináře (zdroj: ČT24)

Česká investigativní novinářka a blízká spolupracovnice Jána Kuciaka Pavla Holcová posun ve vyšetřování vítá. „Minimálně to znamená, že policie v tomto případu opravdu něco koná,“ řekla ČT s tím, že tentokrát vyšetřovatelé zadrželi lidi, kteří podle ní do tohoto případu logicky zapadají. 

„Vyšetřování bylo mimořádně intenzivní a je dobrou zprávou, že se podařilo identifikovat a zadržet osoby, které se pravděpodobně podílely na této úkladné vraždě na místě činu,“ uvedl podle Denníku N právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic. Zdůraznil ale, že zatím je to jen první fáze. „Vyšetřování může být úspěšně zakončeno, teprve až budou identifikováni a zadrženi a postavení před soud ti, kteří si tento hrozný čin objednali,“ dodal advokát. 

Daniel Lipšic také naznačil, že k posunu ve vyšetřování pomohla analýza elektronických dat. „V dnešní době je velmi těžké spáchat takovýto typ zločinu bez toho, aby pachatelé za sebou zanechali nějakou elektronickou stopu. Myslím tím různé kamerové záznamy nejen z měst a obcí, ale i ze silnic. Myslím tím buňky, které zaznamenávají provoz mobilů. V tomto případě šlo o analýzu obrovského množství dat,“ řekl Lipšic novinářům s tím, že tak rozsáhlé vyšetřování se na Slovensku a možná i v tomto regionu ještě nevedlo.

Právník matky Kušnírové podle listu SME zatím nechtěl postup policie komentovat. Sama Zlatica Kušnírová deníku řekla, že nemá žádné bližší informace.  

Slovenský premiér Peter Pellegrini na svém facebookovém účtu napsal, že je potěšený zprávou o zatčení podezřelých z vraždy Jána Kuciaka a že doufá v úplné objasnění činu.

Slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou zastřelil dosud neznámý pachatel 21. února v jejich domě ve vesnici Velká Mača. Na zločin se ale přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.

  Investigativní novinář Ján Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk a psal o údajném napojení italské mafie na slovenské vládní špičky. 

Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara.