TÉMA

Vražda novináře Kuciaka

Slováci v desítkách měst demonstrovali proti Ficovým změnám v justici. Rodiče Kuciaka sklidili aplaus
Ve třicítce slovenských měst se ve čtvrtek v podvečer znovu konaly protivládní demonstrace. Protestující odmítají chystané změny v trestním právu, které kritizovaly i evropské instituce včetně Evropského parlamentu. V Bratislavě, kde protesty začaly už na začátku prosince, lidé znovu zaplnili velké náměstí v centru města. Potlesku se dostalo rodičům zavražděného novináře Jána Kuciaka, kteří se protestu účastnili.
1. 2. 2024Aktualizováno1. 2. 2024, 20:21|ČTK, ČT24
Pravda dostává velmi zabrat, zpochybňují se fakta i odbornost, říká Zuzana Čaputová
Slováci si letos poprvé připomínají jako státní svátek 28. říjen, tedy vznik samostatného Československého státu. Hodnoty s první republikou spojené, jako je demokracie a pravda, jsou podle slovenské prezidentky Zuzany Čaputové důležitým odkazem i pro současné Čechy a Slováky. Uvedla to v mimořádném Interview ČT24.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:48|
Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt v případu vraždy Kuciaka
Slovenský nejvyšší soud zrušil osvobozující verdikt nad dvěma obžalovanými v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Specializovaný trestní soud v Pezinku se tak bude muset znovu zabývat obžalobou proti podnikateli Marianu Kočnerovi, který si podle prokuratury Kuciakovu vraždu objednal, a také proti Aleně Zsuzsové, jež podle obžaloby zločin zprostředkovala. Kočnera i Zsuzsovou soud první instance obžaloby zprostil loni v září.
15. 6. 2021Aktualizováno15. 6. 2021, 19:34|
Prokuratura má nové důkazy v kauze vraždy Kuciaka, píše slovenský tisk
Slovenská prokuratura předložila soudu nové důkazy v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla před třemi lety zavražděna i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová. V pátek to napsal slovenský list Sme. Nejvyšší soud se nyní zabývá odvoláním prokuratury vůči verdiktu soudu první instance. Ten loni zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby z objednání Kuciakovy vraždy a osvobodil také další obžalovanou Alenu Zsuzsovou.
19. 2. 2021|
Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Kuciaka, dostal 25 let vězení
Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 11:51|
Soudci se báli justičního omylu, proto Kočnera a Zsuzsovou osvobodili
Specializovaný trestní soud v Pezinku překvapivě zveřejnil kompletní písemné vyhotovení rozsudku v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyplývá z něj, že soudci osvobodili údajné objednavatele vraždy Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou kvůli obavám z justičního omylu.
6. 10. 2020|
„Věřím, že jednou pravda zvítězí,“ říká Kuciakův otec. V boji za spravedlnost hodlají pozůstalí pokračovat
Verdikt v případu vraždy Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové kromě médií a slovenské veřejnosti s očekáváním sledovali i příbuzní zavražděných. Jozefa Kuciaka i Zlaticu Kušnírovou rozhodnutí soudu šokovalo. „Nepřipouštěli jsme si, že by to mohlo tak dopadnout. Věřili jsme ve spravedlnost,“ řekl otec zesnulého novináře. Matka Martiny Kušnírové Zlatica zase vyzvala novináře a slovenskou společnost k iniciativě.
3. 9. 2020|
Kočner v závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou. Vinu odmítl
Obhájce slovenského podnikatele Mariana Kočnera vyzval soud, aby jeho klienta zprostil obžaloby v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Požadavek na osvobození svých klientů vznesli ve svých závěrečných řečech i advokáti dalších dvou obžalovaných Aleny Zsuzsové a Tomáše Szabóa. Sám Kočner ve své závěrečné řeči přirovnal proces k soudu s Miladou Horákovou.
31. 7. 2020Aktualizováno31. 7. 2020, 23:16|
Vražda novináře Kuciaka
Kočner a Zsuzsová popřeli, že by si psali o vraždě Kuciaka. Soud řešil zprávy z podnikatelova telefonu
Marian Kočner a Alena Zsuzsová u soudu popřeli, že si psali o vraždě Jána Kuciaka. Soud, který vraždu novináře řeší, se v úterý zabýval jejich vzájemnou komunikací z aplikace Threema, kterou policie zajistila v Kočnerově telefonu. Kočner i Zsuzsová tvrdí, že s obsahem komunikace bylo manipulováno. Kočner je obžalován z objednávky vraždy, Zsuzsová z toho, že objednávku předala vykonavatelům. Oba vinu odmítají.
19. 5. 2020|
Noví slovenští poslanci složili slib, Čaputová přijala demisi Pellegriniho vlády
S rouškou na tváři a s ochrannými rukavicemi složili noví slovenští poslanci slib na ustavující schůzi parlamentu, která byla svolána necelé tři týdny po únorových volbách. Jednání Národní rady kvůli pandemii nového koronaviru provázela mimořádná opatření. Po skončení schůze parlamentu prezidentka Zuzana Čaputová večer přijala demisi dosluhující vlády Petera Pellegriniho. Také oni dva měli při ceremoniálu na tváři ochrannou roušku a na rukou rukavice. V sobotu hlava slovenského státu jmenuje nový kabinet premiéra Igora Matoviče.
20. 3. 2020Aktualizováno20. 3. 2020, 21:42|
Kto je kto. Průvodce slovenskými politickými stranami
Slovenská politická scéna je mimořádně roztříštěná. Do parlamentu by se v sobotních volbách mohlo dostat až 13 stran. Programově jsou rozestoupeny od mírné levice až po krajní pravici, přičemž některé dělí jen drobné nuance. Přinášíme přehled všech relevantních uskupení v pořadí podle preferencí z posledního zveřejněného průzkumu na Slovensku.
24. 2. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 02:07|
Slovenská policie prohledává domy soudců spojovaných s Kočnerem
Slovenská policie provádí domovní prohlídky u několika soudců podezřelých ze spolupráce s podnikatelem Mariánem Kočnerem. Například u bývalého místopředsedy Okresního soudu v Bratislavě Vladimíra Sklenky, bývalé státní tajemnice ministerstva spravedlnosti Moniky Jankovské i u její sestry, soudkyně Krajského soudu v Bratislavě. Všichni měli ovlivňovat projednávané kauzy ve prospěch Kočnera, který je obžalován v případu vraždy novináře Jána Kuciaka.
29. 1. 2020|
Kuciak svými články Kočnera ohrožoval, řekli u soudu novinářovi kolegové
V případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vypovídají u soudu jeho bývalí kolegové z webu Aktuality.sk. Podle šéfredaktora Petera Bárdyho mohl mít obžalovaný Marian Kočner motiv nechat Kuciaka zavraždit. Také šéf investigativního týmu Marek Vagovič u soudu řekl, že Kuciak kontroverzního podnikatele svými články ohrožoval.
21. 1. 2020Aktualizováno21. 1. 2020, 14:51|
Haščák soudu řekl, že nevěděl o vraždě Kuciaka. Zveřejněná zpráva o odstranění s ní prý nesouvisela
Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák vypovídal u soudu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Mluvil i o zveřejněné zprávě, v níž ho obžalovaný podnikatel Marian Kočner měsíc před zločinem informoval, že pracuje na něčím odstranění. Vypověděl, že se netýkala tohoto případu, ale vyšetřovatele korupční kauzy Gorila Lukáše Kyselici, který se prý dopustil nelegálních činů.
20. 1. 2020|
Zsuzsová chtěla, aby Kuciakovo tělo zmizelo a nikdo ho nenašel, vypověděl Andruskó
Odsouzený zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové u soudu řekl, že byl prostředníkem reportérovy vraždy mezi třemi ze čtyř obžalovaných v případu. Zoltán Andruskó to uvedl ve své výpovědi v líčení, kde vystupuje jako svědek. Loni v prosinci byl Andruskó v samostatném řízení odsouzen k 15 letům vězení poté, co s policií při vyšetřování reportérovy vraždy spolupracoval a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu. Z objednání vraždy je obžalován podnikatel Marian Kočner. Obhajoba i obžalovaní část Andruskóovy výpovědi zpochybnili.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 19:04|
Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy dostal patnáctiletý trest. Původní dohodu soud odmítl
Slovenský soud schválil dohodu o vině a trestu pro zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka. Na jejím základě by si měl Zoltán Andruskó, který spolupracoval s policií, odpykat ve vězení 15 let. Proti původnímu návrhu dohody s trestem vězení na deset let měl soud výhrady, kritizoval, že tato výše není spravedlivá. Andruskó se záhy s prokurátorem dohodl na vyšším trestu. Zbylé čtyři obviněné čeká standardní soudní líčení v lednu.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 14:49|
Týden v justici
Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky
Majetek některých slovenských soudců neodpovídá jejich příjmům. Zjistila to analýza jejich majetkových přiznání za loňský rok. Pokud soudci nedokážou nesrovnalosti vysvětlit, může soudní rada požádat ministra spravedlnosti o zahájení disciplinárních řízení. Pro pořad Týden v justici to řekl člen slovenské soudní rady Pavol Žilinčík. Rada nechala přednostně analyzovat majetková přiznání těch soudců, kteří prokazatelně byli ve spojení s obviněným podnikatelem Marianem Kočnerem.
4. 11. 2019|
Slovenský ústavní soud je po více než půlroce kompletní. Čaputová jmenovala šest členů
Slovenský ústavní soud může po téměř osmi měsících plně obnovit svou činnost. Prezidentka Zuzana Čaputová ve čtvrtek jmenovala chybějících šest soudců. Učinila tak poté, co jí sněmovna předložila potřebný počet kandidátů. Jejich volbu poznamenaly neúspěšné ambice expremiéra Roberta Fica získat funkci šéfa této vrcholné soudní instituce.
10. 10. 2019|
Čaputová hájí demokracii, ale také posiluje rozdělení společnosti, míní odborníci
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je sto dní v úřadu. Šéf bratislavského Institutu pro veřejné otázky Grigorij Mesežnikov oceňuje její důraz na demokratické hodnoty. Politolog a slovakista Pavel Hynčica naopak kritizuje její konfrontační styl posilující rozdělení společnosti.
23. 9. 2019Aktualizováno23. 9. 2019, 15:58|
Hlavní část vyšetřování Kuciakovy vraždy skončila, píší slovenská média
Slovenská policie ukončila hlavní část vyšetřování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, informovala slovenská média s odvoláním na vyjádření advokáta jednoho z pěti obviněných v případu. Na přelomu září a října dostane obhajoba příležitost seznámit se s výsledky vyšetřování. Vražda odhalila napojení mafie na politiku, což vyvolalo v zemi krizi a vedlo k demisi premiéra Roberta Fica.
23. 9. 2019|
Vražda novináře Kuciaka
Kočner prý psal o Kuciakovi: „Kdo bude lepší patron než ten, kdo má v sobě patrony?“
Slovenský Denník N zveřejnil komunikaci ze šifrovaného systému Threema s tím, že se prý odehrála mezi podnikatelem Marianem Kočnerem a Alenou Zsuzsovou, kteří jsou obviněni z podílu na vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Je plná vtipů o případu. Kočnerův advokát komunikaci zpochybnil, podle něj se nedá vyloučit, že s ní někdo manipuloval. Slovenská policie také ve středu obvinila čtyři z obviněných z tohoto zločinu z přípravy dalších tří vražd.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 19:49|
Vražda novináře Kuciaka
Dva obviněné z Kuciakova případu stíhá policie za další vraždu
Dva z pěti obviněných z loňské vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky obvinila policie na Slovensku v případu další vraždy. Policie o tom informovala na sociální síti. Ze zveřejněných iniciál vyplývá, že jde o Miroslava Marčeka a Tomáše Szabóa.
13. 5. 2019|
Vražda novináře Kuciaka
Obviněný z vraždy Kuciaka a Kušnírové požádal rodiče obětí o odpuštění
Jeden z obviněných z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové dopisem z vězení požádal pozůstalé o odpuštění. Deníku Pravda to potvrdila matka zavražděné dívky Zlatica Kušnírová. Zároveň prohlásila, že odpustit nedokáže.
24. 4. 2019|
K vraždě Jána Kuciaka se přiznal bývalý voják Marček, uvedla RTVS
Bývalý profesionální voják Miroslav Marček se přiznal k zastřelení slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Informovala o tom RTVS.
11. 4. 2019|