Kuciak svými články Kočnera ohrožoval, řekli u soudu novinářovi kolegové

Kuciak svými články Kočnera ohrožoval, vypověděli novinářovi kolegové (zdroj: ČT24)

V případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vypovídají u soudu jeho bývalí kolegové z webu Aktuality.sk. Podle šéfredaktora Petera Bárdyho mohl mít obžalovaný Marian Kočner motiv nechat Kuciaka zavraždit. Také šéf investigativního týmu Marek Vagovič u soudu řekl, že Kuciak kontroverzního podnikatele svými články ohrožoval.

Šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy popsal, jakým tématům se Ján Kuciak věnoval a jakým způsobem pracoval. „Šlo o odkrývání organizovaného zločinu a trestné činnosti, zaměřoval se na daňové kauzy, korupci. To byl také důvod, proč narazil na činnost Mariana Kočnera,“ vypověděl Bárdy.

Podle něj Kuciak při práci využíval zejména veřejné zdroje a při práci s nimi dokázal objevit i chyby, kterých se dopustili policejní vyšetřovatelé. „Ján se věnoval Kočnerovi i z toho důvodu, že byl nejzdatnější v oblasti ekonomických vztahů, byly to náročné finanční a obchodní operace, se kterými jsme neměli velké zkušenosti,“ popsal šéfredaktor Aktualit redakční zákulisí.

Bárdy rovněž uvedl, že v létě 2017 Kuciak konfrontoval Kočnera na tiskové konferenci a v září téhož roku mu podnikatel v telefonickém rozhovoru vyhrožoval, že se zaměří na jeho rodinu a objeví na něj špínu. Na základě toho podal Kuciak trestní oznámení, policie ho ale odmítla a reportérovi žádnou ochranu neposkytla. Kuciak tím prý byl velmi zklamán a měl strach.

Redakce Aktualit.sk podle Bárdyho očekávala, že z Kočnerovy strany přijdou trestní oznámení či fyzické napadení. „Ale nepředpokládali jsme, že by nás někdo mohl dát zavraždit,“ připustil šéfredaktor. Celou věc zhodnotil tak, že redakce možná situaci podcenila. „Až do 26. února jsem si nemyslel, že někdo bude mít na Slovensku motiv pro zavraždění novináře. I z toho důvodu jsme mnoho věcí ohledně bezpečnosti neřešili,“ litoval. 

Komentátor Daniš: Kuciak měl strach ze sledování

Šéf investigativního týmu Aktualit Marek Vagovič řekl, že mu Kočner opakovaně volal a stěžoval si na publikované materiály. I podle Vagoviče měl Kočner největší důvod být rozzlobený právě na Jána Kuciaka. „Výrazně ohrožoval jeho bezpečnost i byznys,“ vypověděl a připomněl, že i na základě Kuciakových článků policie začala vyšetřovat některé kauzy.

Komentátor Aktualit Dag Daniš soudu řekl, že v roce 2017 měl Kuciak obavy, že je sledován. O některých věcech proto chtěl mluvit jenom osobně. „Kromě Kočnera to byly věci, které se týkaly úplatků pro dvojici Kaliňák–Počiatek, pracoval i na kauzách kolem Bödörovců. Vím i o tom, že Ján Kuciak disponoval i tunou materiálů na skupinu Penta,“ popsal Daniš práci zavražděného novináře.

Kočnerův obhájce Marek Para ale odmítl, že by Kuciakovy články mohly být motivem pro jeho zavraždění. „O panu Kočnerovi psal tucet novinářů od roku 1998. To nemohl být motiv.“

Nejsledovanější soudní proces v historii Slovenska

Z objednání Kuciakovy vraždy, při které byla zastřelena i reportérova přítelkyně Martina Kušnírová, je podezřelý Marian Kočner. Objednávku vraždy reportéra podle vyšetřovatelů předala Kočnerova známá Alena Zsuzsová Zoltánu Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval s bývalým vojákem Miroslavem Marčekem.

Hned na začátku procesu, který je na Slovensku mimořádně ostře sledován, se Marček přiznal, že Kuciaka a jeho přítelkyni zastřelil. Andruskó už v prosinci uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu a v případu nyní vystupuje jako svědek. Soud mu vyměřil 15 let vězení.