Zsuzsová chtěla, aby Kuciakovo tělo zmizelo a nikdo ho nenašel, vypověděl Andruskó

Události ČT: Druhý den procesu v případu vraždy Kuciaka a Kušnírové (zdroj: ČT24)

Odsouzený zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové u soudu řekl, že byl prostředníkem reportérovy vraždy mezi třemi ze čtyř obžalovaných v případu. Zoltán Andruskó to uvedl ve své výpovědi v líčení, kde vystupuje jako svědek. Loni v prosinci byl Andruskó v samostatném řízení odsouzen k 15 letům vězení poté, co s policií při vyšetřování reportérovy vraždy spolupracoval a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu. Z objednání vraždy je obžalován podnikatel Marian Kočner. Obhajoba i obžalovaní část Andruskóovy výpovědi zpochybnili.

Kočner si podle obžaloby objednal Kuciakovu vraždu jako mstu za to, že novinář poukazoval na podnikatelovu rozsáhlou ekonomickou trestnou činnost. Objednávku podle obžaloby Kočnerova známá Alena Zsuzsová předala Andruskóovi, který najal bývalého policejního vyšetřovatele Tomáše Szabóa, jenž spolupracoval s bývalým vojákem Miroslavem Marčekem.

Právě Marček se v pondělí přiznal, že Kuciaka a jeho přítelkyni Martinu Kušnírovou zastřelil, jako řidič mu prý pomáhal jeho bratranec Szabó.

„Já jsem zprostředkoval mezi Alenou Zsuzsovou a panem Szabóem na pokyn pana Kočnera vraždu Jána Kuciaka,“ řekl Andruskó, který je klíčovým svědkem obžaloby. Dodal, že Zsuzsová zuřila, když se dozvěděla, že kromě Kuciaka byla v domě novináře zastřelena i Kušnírová. Zsuzsová mu prý řekla, že vraždu si objednal Kočner.

Andruskó hovořil také o tom, že Zsuzsová mu při zadání objednávky Kuciakovy vraždy ukázala na počítači fotky novináře, jeho domu i automobilu. Dodal, že Zsuzsová chtěla, aby Kuciak zmizel a aby jeho tělo nebylo nalezeno. Podobně vypovídal už v pondělí Marček. Szabó naopak tvrdil, že objednávka se týkala zbití novináře.

Andruskó tvrdí, že Zsuzsová mluvila o Kočnerových kontaktech na vládní politiky

Andruskó také potvrdil, že mu Zsuzsová za vraždu odpustila dluh dvacet tisíc eur (504 tisíc korun), vyplatila dalších padesát tisíc eur (1,26 milionu korun) a později ještě další blíže neupřesněnou sumu v bankovkách. Řekl, že tuto poslední částku si nepřepočítal a peníze, odhadem deset tisíc až dvacet tisíc eur (252 tisíc až 504 tisíc korun), odevzdal Szabóovi.

Odsouzený Andruskó během čtyřhodinového výslechu řekl, že po vraždě měl od Zsuzsové informace o průběhu vyšetřování. Tvrdil rovněž, že Zsuzsová ho ujišťovala o Kočnerových kontaktech na politiky nejsilnější vládní strany Smer – sociálna demokracia, včetně expremiéra Roberta Fica a exministra vnitra Roberta Kaliňáka, či na někdejšího šéfa slovenské policie. Fico již dříve spojování s Kočnerem popřel.

Obhajoba i obžalovaní upozornili na rozpory ve výpovědi Andruskóa u soudu a během policejního vyšetřování například o tom, kdy se dozvěděl o vraždě Kuciaka a Kušnírové, či o tom, kdo vyhotovil kopie fotografií ze sledování Kuciaka do Andruskóova mobilního telefonu. 

U soudu vypovídali i rodiče zavražděné dvojice

Druhý den líčení začal výslechem pozůstalých po zavražděné dvojici. „Chtěla bych se obžalovaných zeptat, proč si dovolili sáhnout na život našich dětí. Rovněž mají děti. Kdo jim dal právo pro jejich špinavé peníze a praktiky toto udělat?“ uvedla matka Kušnírové Zlatica, která se během své emotivní výpovědi rozplakala.

Kušnírová se dostala do krátké slovní potyčky s obžalovanou Zsuzsovou poté, co se jí Zsuzsová ptala na presumpci neviny. „Pokud by se to (vražda) nestalo, obě bychom byly doma, vy u své dcery, já u své,“ řekla Kušnírová.

Rodiče: Hned nás napadlo, že vražda souvisí s Jánovou prací

„Matka Martiny Kušnírové i (otec novináře) Josef Kuciak řekli, že hned první, co je napadlo, bylo, že vražda souvisí s prací investigativního reportéra, a první jméno, které jim přišlo na mysl, bylo jméno Marian Kočner,“ přiblížil zpravodaj ČT na Slovensku Petr Obrovský.

„Údajně proto, že Ján Kuciak rodičům a dalším příbuzným na podzim 2017, tedy pár měsíců před vraždou, na rodinné oslavě pustil nahrávku telefonického rozhovoru s Marianem Kočnerem, ve kterém mu tento kontroverzní podnikatel vyhrožoval tím, že na něj bude hledat kompromitující materiály, a to nejenom na něj, ale i na jeho blízké,“ dodal zpravodaj ČT. 

Tuto nahrávku pak loni zveřejnil portál Aktuality.sk, pro který investigativní novinář psal. Kuciak se kromě jiného věnoval Kočnerovým kontroverzním podnikatelským aktivitám. 

„Nebylo to dlouho poté, co Kočner synovi vyhrožoval. První, co nás proto napadlo, bylo, že je za tím (vraždou) pan Kočner,“ vypověděl Kuciakův otec, jak reagoval na oznámení policie, že jeho syn byl zavražděn. 

Rodiče si požadované odškodné nechtějí nechat

Kočner je obžalován z toho, že si objednal Kuciakovu vraždu kvůli jeho novinářské práci. Vrah zastřelil Kuciaka a Kušnírovou 21. února 2018 v jejich domě ve Velké Mači nedaleko Trnavy; policie těla našla o čtyři dny později na základě podnětu příbuzných.

Rodiče Kuciaka i Kušnírové žádají od obžalovaných odškodné milion eur (25,2 milionu korun) za nemajetkovou újmu. Prohlásili však, že požadované peníze si nechtějí ponechat.

„Ta suma nepůjde nám. Je to spíše požadováno proto, že pro lidi typu pana Kočnera je mamon vším. Celý svůj život asi zasvětil jen hromadění peněz a neštítil se ani toho, že dal zavraždit dva mladé lidi,“ řekl Kuciakův otec.

Zsuzsová si podle Andruskóa objednala i další vraždy

Andruskó, který měl na sobě v době výslechu neprůstřelnou vestu a v úvodu výpovědi se omluvil rodinám Kuciaka a Kušnírové, později hovořil i o dalších kriminálních případech.

Tvrdil, že Zsuzsová si v jeho přítomnosti objednala vraždu někdejšího primátora jihoslovenského města Hurbanovo Lászlóa Basternáka. Ten byl zastřelen v létě roku 2010 a Zsuzsovou spolu s dalšími osobami policie v této kauze už obvinila.

Podle Andruskóa mu Zsuzsová ještě před objednáním Kuciakovy vraždy dala zálohu dvacet tisíc eur (252 tisíc korun) za odstranění elitního prokurátora Maroše Žilinky s odůvodněním, že Kočner se s ním nedokáže dohodnout. Žilinka zavražděn nebyl, i tento případ policie vyšetřuje.

Zsuzsová se podle Andruskóa chlubila svými kontakty na Kočnera, který je kmotrem její dcery. Zsuzsová podle slovenských médií pracovala pro podnikatele jako volavka. Kvůli komunikaci s ní přišel před rokem o funkci jeden z náměstků slovenského generálního prokurátora.

Marček, který se přiznal, se líčení nezúčastnil

Úterního líčení se na vlastní žádost nezúčastnil obžalovaný Miroslav Marček, který v pondělí u soudu přiznal vinu a prohlásil, že předloni zastřelil Kuciaka i Kušnírovou a v roce 2016 i podnikatele Petera Molnára, jehož vraždou se proces také zabývá. Kromě Marčeka je z ní obžalován i Tomáš Szabó.