TÉMA

Trnava

Děti se musely modlit a vyrazit bosé na pouť, popsala Markíza praktiky v trnavském sirotčinci

Slovenská prokuratura kvůli pochybným praktikám zrušila program v trnavském Centru pro děti a rodiny. Děti se zde pod hrozbou trestu musely několikrát denně modlit, chodit do kostela nebo podniknout náročnou pouť v Bosně a chodit bez bot po skalách. Jednoho z nich centrum dokonce poslalo k vymítači ďábla. Personál měl denně kropit chodby svěcenou vodou.
3. 8. 2023|

FAÚ zmrazil majetek šéfa slovenských Nočních vlků

O desátém balíku sankcí proti Moskvě jednají unijní ministři zahraničí. Podle zdrojů z Bruselu mají zasáhnout ruský export za víc než jedenáct miliard eur, cílí na další politiky a týkají se i technologií. V uplatňování postihů pokračuje taky Česko. Finanční analytický úřad podle zjištění ČT zmrazil část majetku slovenského šéfa motorkářského klubu Nočních vlků Jozefa Hambálka.
20. 2. 2023|

Na Slovensku havaroval autobus s českými turisty. Devět lidí se zranilo

Při nehodě autobusu s českými turisty na jihu Slovenska se ve čtvrtek zranilo devět lidí, utrpěli lehčí i těžší zranění. Podle hasičů autobus s asi 50 cestujícími bokem narazil do stromů. K události došlo v katastru obce Dolný Bar nedaleko města Dunajská Streda.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 13:05|

Škoda Transportation dodá na Slovensko další vlaky, uspěla v tendru

Společnost Škoda Transportation v konsorciu s firmou ŽOS Trnava dodá slovenskému národnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) devět nových elektrických vlakových jednotek. Smlouva v hodnotě zhruba 76 milionů eur (1,9 miliardy korun) bude podepsána nejpozději na přelomu srpna a září, uvedl předseda představenstva ZSSK Roman Koreň.
13. 8. 2021|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Na jihu Moravy zasahují sanitky ze Slovenska, hasiči jsou připraveni pomoci, říká premiér Heger

Podle slovenského premiéra Eduarda Hegera na Moravě nyní zasahuje sedm slovenských sanitek po ničivých bouřích a krupobití. Heger na sociální síti také napsal, že Slovensko na základě požadavků Česka pomůže s příjmem pacientů. Pomoc na jihu Moravy nabízejí i slovenští hasiči, uvedl slovenský Hasičský a záchranný sbor. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila soustrast všem, které přírodní katastrofa postihla. Pomoc vyslalo i Rakousko, uvedla večer tamní média.
25. 6. 2021|

„Vždy jsem si dokázala vydělat.“ Zsuzsová odmítá vinu v případě vraždy Kuciaka

Pro objednání vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka neměla důvod, vždy si dokázala vydělat, prohlásila v pondělí u soudu jedna z obžalovaných Alena Zsuzsová. Ta podle obžaloby za finanční odměnu převzala objednávku Kuciakovy vraždy od podnikatele Mariana Kočnera. Zsuzsová zároveň připustila, že dříve kvůli dluhům čelila exekucím. Je poslední z trojice obžalovaných, kterou senát i prokurátor vyslýchali.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 17:18|

KVÍZ: Poznáte díla Boženy Němcové? Dobrý čtenář má pro odpověď přes plot skočit

„Ty jsi ale vždy říkala: ‚Není na světě člověk ten, aby se zachoval lidem všem.' Dost na tom, když se najde jen několik čtenářů, kteří o tobě s takovou oblibou čísti budou, s jakou já o tobě píšu,“ poznamenává Božena Němcová v úvodu svého nejslavnějšího díla – Babičky. Obávala se zbytečně, Babička skončila druhá v anketě Kniha mého srdce a příběh „šťastné to ženy“ znají i ti, kterým se podařilo této povinné četbě vyhnout. Jak jste na tom ale s dalšími díly Boženy Němcové? Zkuste si na dvousté výročí narození významné spisovatelky, s jakým úspěchem dovedete následující ukázky přiřadit k jejím prózám.
4. 2. 2020|

Zsuzsová chtěla, aby Kuciakovo tělo zmizelo a nikdo ho nenašel, vypověděl Andruskó

Odsouzený zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové u soudu řekl, že byl prostředníkem reportérovy vraždy mezi třemi ze čtyř obžalovaných v případu. Zoltán Andruskó to uvedl ve své výpovědi v líčení, kde vystupuje jako svědek. Loni v prosinci byl Andruskó v samostatném řízení odsouzen k 15 letům vězení poté, co s policií při vyšetřování reportérovy vraždy spolupracoval a s prokurátorem uzavřel dohodu o vině a trestu. Z objednání vraždy je obžalován podnikatel Marian Kočner. Obhajoba i obžalovaní část Andruskóovy výpovědi zpochybnili.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 19:04|

V kauze Jána Kuciaka se před soudem přiznal vykonavatel vraždy. Kočner vinu odmítá

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se v pondělí před soudem přiznal k činu. Ostatní tři obžalovaní vinu odmítli nebo se nevyjádřili. Obhájci mluví o nezákonné či nedůvodné obžalobě. Chladnokrevná vražda dvou mladých lidí vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace, v jejichž důsledku podal demisi premiér Robert Fico. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným v čele s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem doživotí.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 17:47|