Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.

Výstrahy, které vydal Český hydrometeorologický ústav v očekávání povodní, již neplatí, situace se zklidňuje, ale hladiny některých řek jsou ještě nad úrovní, která značí povodňovou aktivitu.

Na druhém stupni je Tichá Orlice v Čermně nad Orlicí na Rychnovsku, Novohradka v Úhřeticích na Chrudimsku a také dvě západočeské řeky – Úslava v Plzni-Koterově a Klabava v Nové Huti. Hladiny všech čtyř řek klesají. Úslava dosáhla v pátek i třetího povodňového stupně, na druhý klesla až v šest večer. Hladina je stále třikrát výše, než je v Koterově obvyklé. Na první stupeň se zřejmě dostane až v sobotu.

Kromě čtyř řek, které jsou na druhém povodňovém stupni, jsou podle údajů ČHMÚ na deseti místech řeky na prvním stupni povodňové aktivity. Ani jejich hladiny již nestoupají, naopak v pátek večer jen po sedmé hodině kleslo na normální stav pět řek.

Voda zaplavila pietní místo Ležáky

Během bouřek se protrhla hráz a voda vtekla na pietní území Ležáky na Chrudimsku. „Jsou tam teď provizorní zábrany. Voda už mírně opadá,“ řekla ředitelka památníku Kamila Chvojková. Návštěvu památníku by teď podle ní měli lidé odložit.

„Voda udělala docela velkou díru v hrázi, je v havarijním stavu. Technické služby Chrudim přivezly provizorní zábrany a otvor zatarasily. Až voda opadne, budeme zjišťovat škody,“ řekla Chvojková. U památníku se rozvodňuje potok Ležák poměrně pravidelně. Loni zaplavil okolní území také, podle Chvojkové jsou ale letos následky horší.

UDÁLOSTI: Českem se prohnaly bouřky, na Písecku zemřeli dva lidé pod padlým stromem (zdroj: ČT24)

Na Vysočině hasiči evakuovali dětský tábor

Ve čtvrtek odpoledne, večer a v menší síle i v noci na pátek procházely Českem bouřky. Nejdůrazněji před nimi meteorologové varovali v pásu procházejícím od jihu na sever zhruba středem republiky. V něm platil extrémní stupeň výstrahy.

V Královéhradeckém kraji nejvíce pršelo na Rychnovsku v Orlických horách. Srážky tam přesáhly 60 litrů vody na metr čtvereční. V Krkonoších napršelo přes 50 litrů vody na metr čtvereční. V Hradci Králové spadlo 36 milimetrů srážek.

V jižních Čechách byly nejintenzivnější bouřky na Českobudějovicku a Písecku. Vráž na Písecku zaznamenala srážky o objemu 54 milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční. Podle odhadů meteorologů navíc nárazy větru v kraji na některých místech překonaly rychlost až 100 kilometrů za hodinu.

Zatopený tábor v Křelovicích
Zdroj: ČT24

Na Vysočině museli hasiči v Křelovicích na Pelhřimovsku evakuovat dětský tábor s 37 dětmi a 22 dospělými, a to kvůli vzestupu hladiny a rozlití řeky Trnavy. „Děti se přesunuly do tělocvičny základní školy v Červené Řečici,“ informovala mluvčí hasičů Petra Musilová. Na táboře jsou mladší i starší děti. Mladším dětem do osmi let už v pátek pobyt končí. „My jsme tam poslali dopravní automobil, ale většina dětí půjde společně s hasiči. My jim budeme hlavně přepravovat batůžky a věci, které by neunesly,“ řekla Musilová.

Skauti, kteří mají před sebou ještě druhou polovinu pobytu, už se do vyplaveného tábora nevrátí. Nyní hledají náhradní ubytování. Ve škole chtějí zůstat jen na nezbytně nutnou dobu.

Kvůli rozvodněným řekám hasiči zasahovali i ve dvou táborech na Pardubicku. „K ránu začala hlídka najednou pískat, že je zatopeno, takže jsme okamžitě začali balit,“ popsala tábornice Eva Kopřivová.

Výstraha meteorologů
Zdroj: ČHMÚ

Čtvrteční a páteční bouřky byly intezivní i z pohledu množství blesků, které přinesly. Oba dny se nad Českem zablesklo zhruba 30tisíckrát. Čtvrteční bouřky přinesly častěji kroupy, a to i větších rozměrů. Jejich velikost výjimečně přesáhla čtyři centimetry. Nejvíce srážek v opakovaných bouřkách spadlo na Vysočině – až sedmdesát milimetrů. A nejsilnější nárazy větru naměřili ve Skutči a v Českých Budějovicích – devadesát kilometrů za hodinu.