Soudci se báli justičního omylu, proto Kočnera a Zsuzsovou osvobodili

Horizont ČT24: Soud zveřejnil kompletní rozsudek v kauze Kuciak (zdroj: ČT24)

Specializovaný trestní soud v Pezinku překvapivě zveřejnil kompletní písemné vyhotovení rozsudku v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Vyplývá z něj, že soudci osvobodili údajné objednavatele vraždy Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou kvůli obavám z justičního omylu.

Podle rozsudku čítajícího 139 stran není pochyb o tom, že Marian Kočner nechal Jána Kuciaka sledovat. Ne kvůli vraždě, ale aby mladého novináře zdiskreditoval. Pochybnosti měli soudci zejména ohledně výpovědi klíčového svědka Zoltána Andruskóa, píše slovenský Denník N.

Rozsudek končí přiznáním, že trojice soudců je nerozhodná a obává se, že by se mohla dopustit justičního omylu: „Požadavek bezpečného skutkového zjištění bez důvodných pochybností není možné zaměnit s nebezpečnou teorií, že stačí pravděpodobné usvědčení pachatele. Malé požadavky na jistotu by mohly zvýšit nebezpečí justičního omylu.“

V písemném vyhotovení je více překvapujících argumentů, které při ústním vynesení rozsudku 3. září nezazněly, všímá si server Sme.sk. „Včetně toho, že Kočner ani nevěděl, že se vražda připravuje. Přitom při ústním vyhlášení rozsudku soud připustil, že Kočner motiv měl, na odsouzení to ale nestačí,“ píše server.

Senát také zpochybnil důvěryhodnost svědka a Kočnerova důvěrníka Petra Tótha, který v minulosti pracoval pro Slovenskou informační službu. Ani tyto pochybnosti při čtení rozsudky nezazněly.

Osvobození Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsové se senát zaobírá na 42 stranách rozsudku, zbytek se týká odsouzení Tomáše Szabóa za vraždu Jána Kuciaka, jeho snoubenky Martiny Kušnírové a podnikatele Petera Molnára, a také nedovoleného ozbrojování Mariana Kočnera.