Případ Kuciakovy vraždy: Soud uvalil vazbu na všechny čtyři obviněné

Horizont ČT24 s šéfredaktorem Denníku N Matúšem Kostolným o vraždě Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)

Trestní soud v Banské Bystrici poslal do vazby všechny čtyři obviněné v případu vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Vyhověl tak návrhu prokurátora. Tři z obviněných podali proti rozhodnutí soudu, který se specializuje na zvlášť závažnou kriminalitu, stížnost.

 „Důvodem vazby je obava z možného útěku (obviněných), ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Kromě obviněného Z.A. podali zbylí tři obvinění stížnost proti usnesení, o které rozhodne Nejvyšší soud Slovenské republiky. Prokurátor se vzdal práva na podání stížnosti,“ uvedla mluvčí slovenského úřadu speciální prokuratury Katarína Kudjáková. 

Všechny informace, které od čtvrtka zazněly, jsou neoficiální. Unikají z vyšetřovacího týmu, mluví o nich advokáti rodin. Ale policie hodlá informovat teprve v pondělí.
Matúš Kostolný
šéfredaktor Denníku N

Zsuzsová si prý objednala vraždu Kuciaka

Slovenská policie navíc rozšířila rozsah obvinění u čtyřiačtyřicetileté Aleny Zsuzsové. Nově ji viní i z objednávky vraždy Kuciaka. Informace o Zsuzsové potvrdil Denník N. Podle listu však Zsuzsová údajně nestála na vrcholu celé objednávky. Kdosi – zatím neznámý – ještě figuroval nad ní.

Zsuzsová se v sobotu stala v pořadí čtvrtou obviněnou v případě novinářovy vraždy. Zadržená byla ve čtvrtek v Komárně. Podle slovenských médií pracovala jako tlumočnice z italštiny pro podnikatele Kočnera, který je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu. Kočner se podle sousedů Zsuzsové stal také kmotrem její dcery, napsal server hnonline.sk. Zsuzsová dále podnikala na Slovensku s několika Italy.

„Máme proto důvod myslet si, že se hledá stopa italské mafie, o které Kuciak psal a o které se mluvilo se hned po jeho vraždě,“ domnívá se šéfredaktor Denníku N Matúš Kostolný.

Dalšími obviněnými jsou podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó, dále jeho příbuzný a někdejší profesionální voják Miroslav Marček a také podnikatel Zoltán Andruskó. Trojici mužů elitní policejní jednotka zadržela ve čtvrtek. O den později k nim přibyla podnikatelka Alena Zsuzsová.

Ani jeden ze zmiňované čtveřice obviněných nepatřil na Slovensku - před svým zatčením - mezi veřejně známé osoby.

Průlom nastal ve čtvrtek

Několikaměsíční složité rozplétání případu Kuciak, do něhož se zapojil i Interpol a americká FBI, se posunulo kupředu ve čtvrtek, kdy došlo na více místech k zátahu na podezřelé osoby. Při raziích zasahovalo 55 elitních policistů, kteří zatkli celkem osm osob. Čtyřem z nich bylo posléze sděleno obvinění z vraždy Kuciaka a jeho snoubenky.

Kuciak pracoval jako investigativní redaktor pro zpravodajský web Aktuality.sk. On a jeho snoubenka byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února 2018. Slovenská policie i prokuratura již dříve uvedly, že úkladná vražda souvisela s Kuciakovou prací.

Čtvrteční zátah podle Kostolného prolomil alespoň částečně sedmiměsíční nedůvěru, kterou Slováci ve stát a policii od vraždy Kuciaka mají. „Moje osobní důvěra byla také velmi otřesena. Po čtvrtku máme první náznak, že případ nestojí na vodě. Ukazuje to, že mezi vyšetřovateli jsou lidé, jednotlivci, kteří si zaslouží důvěru,“ dodal.

Posun ve vyšetřování uvítaly i rodiny obětí. „Jak jsem se o zátahu dozvěděla, tak jsem měla prvotní šok. Nevěděla jsem, jestli se mám z toho kvazi těšit, že už se to posunulo,“ řekla zavražděné Zlatica Kušnírová.

Slovenské úřady připomínají, že výslech dosud podstoupily dvě stovky lidí a že na případu pracuje největší tým ve slovenských dějinách.

  • Investigativní reportér Ján Kuciak, který pracoval pro server Aktuality.sk, a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zastřeleni ve svém domě ve vesnici Veľká Mača 21. února, ale na zločin se přišlo až o několik dnů později. Kušnírová byla zastřelena jedním výstřelem do hlavy, Kuciak dvěma výstřely do srdce. Střelec použil pistoli ráže devět milimetrů.
  • Média případ označila za první vraždu novináře v novodobých dějinách Slovenska. Text jeho posledního článku byl zveřejněn o půlnoci z 27. na 28. února. Více než rok připravovaný materiál pojednával o působení kalábrijské odnože italské zločinecké organizace 'Ndrangheta na Slovensku a figuroval v něm podnikatel Antonino Vadala, podle autora s vazbami na vládnoucí stranu Smer – sociální demokracie.
  • Vražda vyvolala v zemi největší demonstrace od pádu komunismu, lidé se scházeli na náměstích i v Česku. Protestovali proti premiérovi Robertu Ficovi a ministrovi vnitra Robertu Kaliňákovi, proti propojení politiků a mafie a skandálům politiků.
  • Prezident Andrej Kiska vyzval na začátku března k rekonstrukci vlády nebo k předčasným volbám. Už loni 28. února oznámil demisi ministr kultury Marek Maďarič. Ministr vnitra Robert Kaliňák, k němuž vedly nitky některých korupčních případů, o nichž psal Kuciak, podal demisi 12. března. Premiér Fico nabídl demisi 14. března, podle ústavy to znamenalo pád celé vlády. Novým premiérem jmenoval Kiska 22. března vicepremiéra Petera Pellegriniho a poté i členy kabinetu. Ve vládě, kterou vytvořila dosavadní tříčlenná koalice, většina šéfů resortů zůstala na svých místech, ministrem vnitra se stal Tomáš Drucker. Ten 16. dubna podal demisi a 26. dubna ho nahradila Denisa Saková.
  • Postupem vyšetřování se zabývá také Evropský parlament: na Slovensko vyslal v září delegaci europoslanců. Ti po své dvoudenní misi uvedli, že u nich přetrvávají obavy z korupce a že navzdory rezignaci Kaliňáka a Fica zůstala většina ministrů na svých postech.