Slovenská policie: Vražda novináře Kuciaka pravděpodobně souvisí s jeho prací

Události: Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka (zdroj: ČT24)

Nedaleko Trnavy zastřelili koncem minulého týdne investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku. Kuciak psal pro web Aktuality.sk a věnoval se hlavně podezřením z daňových podvodů u lidí, kteří mají blízko k vládní straně SmerSD. Podle policie je nejpravděpodobnějším motivem vraždy právě Kuciakova práce. Jde o první případ vraždy novináře v novodobé historii Slovenska.

„Nejpravděpodobnější verzí je motiv, který souvisí s investigativní prací novináře,“ uvedl policejní prezident Tibor Gašpar, podle kterého „Slovensko dosud nečelilo tak bezprecedentnímu útoku na novináře“. Dodal, že případ policie vyšetřuje jako úkladnou vraždu, tedy dopředu naplánované zavraždění novináře.

Gašpar také potvrdil, že příčinou smrti Kuciaka i jeho partnerky byla střelná poranění. K vraždě došlo v Kuciakově rodinném domě v obci Veľká Mača v Trnavském kraji.

  • Na Slovensku dosud není známý případ vraždy novináře. Slovenská média upozornila, že deset let je nezvěstný jiný investigativní novinář Pavol Rýpal, který se dlouhodobě věnoval tématům spojovaným s mafií. V roce 2015 policie zase žádala veřejnost o pomoc při pátraní pro redaktorovi ekonomického listu Hospodárske noviny Miroslavu Pejkovi.
TK slovenského policejního prezidenta (zdroj: ČT24)

Podnikatel Kočner měl Kuciakovi vyhrožovat

Sedmadvacetiletý novinář psal v poslední době například o podezřelých transakcích v souvislosti s bratislavským luxusním rezidenčním komplexem Five Star Residence.

Případ se týká i podnikatele Mariána Kočnera, který Kuciakovi kvůli jeho článkům vyhrožoval. Řekl mu, že na něj bude „hledat špínu“ na jeho rodinu a zveřejní ji. „Začnu se speciálně věnovat vám, vaší osobě, vaší matce, vašemu otci a vašim sourozencům,“ hrozil podle Denníku N Kočner novináři.

Kuciak proto podal na Kočnera v září trestní oznámení. Během podzimu si pak ale na sociální síti Facebook postěžoval, že „uběhlo 44 dní, odkdy jsem podal na MK trestní oznámení za vyhrožování. A případ zřejmě ješte ani nemá konkrétní policista,“ připomněl web deníku Sme. Policie oznámení uzavřela s tím, že nešlo o trestný čin a ani o přestupek. Sám Kočnar tvrdí, že novináři nevyhrožoval.

Případ Five Star Residence souvisí také s dalším kontroverním podnikatelem Ladislavem Bašternákem, který má blízko k některým politikům vládní strany Smer. Více o kauzách Jána Kuciaka v následujícím odkazu:

Fico i Kaliňák vraždu odsoudili

„Pokud by se ukázalo, že smrt investigativního reportéra souvisela s jeho novinářskou prací, šlo by o bezprecedentní útok na svobodu tisku a demokracii na Slovensku,“ napsal v prohlášení slovenský premiér Fico. Dodal, že zmiňovanou vraždu dvou mladých lidí a všechny podobné případy je třeba co nejdříve vyšetřit, odhalit pachatele a potrestat je.

„Jsem nešťastný a zdrcený z toho, že byl zavražděn novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka. Ruším celý svůj plánovaný program a vracím se do Bratislavy. Ministerstvo vnitra a bezpečnostní složky státu udělají všechno pro to, aby byli pachatelé tohoto otřesného činu co nejdříve odhaleni,“ uvedl podle webu Denníku N Kaliňák, který zrušil účast na výjedzním zasedání vlády v Hnúšti. 

  • Právě Kaliňák přitom poté, co podnikatel Kočner Kociakovi na podzim vyhrožoval, na redakci Aktuality.sk slovně zaútočil. „Mám z toho pocit, že se chce zařadit jako další novinář do vašeho deníku. Hledání špíny je to, co děláte vy,“ uvedl v září Kaliňák. 

„Chladnokrevná vražda mladých lidí je otřesným činem, který musí být potrestán. Musíme co nejrychleji najít ty, co to udělali, a zajistit bezpečnost všech novinářům,“ napsal v prohlášení slovenský prezident Andrej Kiska.

„Je nepředstavitelné, že v dnešní době jsme svědky takovýchto činů. Věřím že policie bude neodkladně jednat a pachateli nedá šanci,“ uvedl předseda slovenské sněmovny Andrej Danko.

Vraždu novináře odsoudili také představitelé opozice. Například šéf protikorupčního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič na sociální síti v této souvislosti napsal, že „žijeme v mafiánském státě“.

Místopředsedkyně sněmovny za nejsilnější opoziční stranu Svoboda a solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová zase kritizovala práci policie v citlivých kauzách a připomněla dřívější prohlášení premiéra Fica, který opakovaně kritizoval novináře a označil je například „špinavými protislovenskými prostitutkami“.

Kostolný z Denníku N: Každá kauza, kterou novináři dosud otevřeli, byla zlehčována (zdroj: ČT24)

Na vraždu reagují i Reportéři bez hranic a předseda EP

Vydavatelství Ringier Axel Springer Slovakia, pod které web Aktuality.sk patří, uvedlo, že se Kuciak a  jeho partnerka „stali oběťmi kruté popravy“. Pokud měl čin odradit novináře, aby přestali odhalovat porušení zákona, „použijeme to jako příležitost pro ješte větší posílení naší novinářské zodpovědnosti,“ napsalo vydavatelství. Vraždu odsoudila také mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Přední slovenská média ve společném prohlášení označila vraždu novináře za vážné znamení toho, že se zločin obrací proti jednomu z nejdůležitějších pilířů svobody, a to svobodě slova a právu občanů kontrolovat mocné a ty, kteří překračují zákon. Šéfredaktoři více než desítky tištěných i elektronických médií současně vybídli stát k tomu, aby udělal potřebné kroky nejen k vypátrání zločinců, ale i k vytvoření podmínek pro bezpečnou práci novinářů.

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani uvedl, že vraždu novináře, který dělal svou práci, nemůže akceptovat. Vyzval Slovensko k vyšetření vraždy, a to za mezinárodní podpory, pokud bude třeba.

  • Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans:
  • „Jsem šokován vraždou novináře v Evropské unii. Žádná demokracie nemůže přežít bez svobodného tisku, a proto si novináři zaslouží respekt a ochranu. Spravedlnost musí být nastolena.“
  • Slovenský místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič:
  • „Jejich smrt nesmí nikoho nechat lhostejným, protože svoboda slova musí být nedotknutelná. Potrestání tohoto činu je morálním imperativem pro zdraví celé společnosti.“
  • Český premiér Andrej Babiš (ANO):
  • „Čtu o vraždě 27letého slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Jsem v šoku. Jestli se potvrdí, že to souvisí s jeho prací, je to šílené. V životě by mě nenapadlo, že se něco podobného může v roce 2018 na Slovensku stát. Násilí proti novinářům naprosto odsuzuji.“
  • Mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček:
  • „Je mimořádně nechutné, že někteří čeští politici a aktivisté zneužívají děsivou vraždu novináře na Slovensku k politickému boji a útokům.“